Tio år som bloggare

Den 13 maj 2006 skrev jag det allra första inlägget på den här bloggen. Det är snart tio år sedan! Den 13 maj är nu på fredag så jag tänker skåla lite extra i rosé då. Fast faktum är att jag tänker skåla ännu mer en annan helg i maj, för då kommer jag att fira lite mer ordentligt.

Tio år som bloggare. Det är svindlande när jag tänker på det. Så många dagar – så många blogginlägg. Så många personer jag träffat och mött genom bloggen, så många sammanhang jag dragit nytta av att vara bloggare. Så otroligt mycket bloggen har lärt mig!

I ett tidigare inlägg skrev jag om mina senaste tio år; vad jag gjort, bott och jobbat med. Och nu är det dags för den här bloggens lilla resumé tänkte jag!

Såhär såg mitt allra första blogginlägg ut! Jag stavade blog på det engelska sättet eftersom blogg som grej inte riktigt hade uppstått då – men jag behöll det svenska ordet för träning. Jag började på blogspot och min url var traningsblog.blogspot.com och där huserade jag några år.

Sara Rönne träningsblogg 01

Jag önskar att jag hade haft en mer spännande historia om hur mitt bloggande började men nä, jag brukar berätta som det faktiskt var: jag hade ett jobb som jag tyckte var tråkigt och använde en del av min tankekraft åt att komma på att jag skulle starta en blogg. Det var tiden då Karolina Lassbos ”en glamourprinsessas dagbok” hade blivit en snackis men jag var redan då övertygad om att det var bättre att ha en nischad blogg. Jag gillade att träna och tänkte att jag skulle starta en träningsblogg!

Från början var bloggen mer eller mindre en träningsdagbok men inte alltid i dagens typiska bloggformat utan väldigt mycket blandat med produkt med pris- och köpinformation, precis som i tidningar. Här är tre exempel på blogginlägg jag skrev under min första bloggmånad som är så hysteriskt dåliga – sett till dagens bloggande – att jag inte ens kan skämmas över dem:

> Joggingskor. Bilderna!! Och att jag skriver ”det fina med dessa skor är att de bland annat finns i helsvart färg! Perfekt tycker jag då svarta skor smälter in i min för övrigt ganska strikt svart-vita löparmundering” när jag åren efteråt knappt hade något svart alls!

> Styrketräningens fördelar. Alltså, detta är så dåligt så det blir roligt. Det här med att skriva personligt?

> 16 maj: 11200 meter. Jag hade inför detta pass köpt en fickradio. En fickradio!! Då vet man att det är länge sedan! Och att jag ens använder ordet jogging!

träningsbloggare

När jag började blogga hade jag ett alterego och jag lade aldrig upp några bilder på mig själv. Det var först flera år senare som det tvärtom blev kotym att bygga sitt personliga varumärke genom bloggen och allt det där. Från början ansågs det farligt att skriva sitt namn och avslöja alltför mycket om var man bodde eller gjorde. Det var 10 år sedan – men en helt annan livstid sett till den digitala utvecklingen!

Jag minns när jag fick den första produkten av värde hemskickad till mig: ett par svarta skor från Adidas. Det var ett och ett halvt år efter mitt första inlägg och såhär skrev jag då.

2010 flyttade min blogg till Spotlife; Blondinbellas bloggportal som var i ropet just då, och det var då jag valde att blogga med namnet och domänen traningsgladje.se. Det var nog också då som jag tjänade mina första pengar på bloggen om jag minns rätt.

Sedan dess har jag varit Träningsglädje oavsett om jag legat utan portal, som jag gjorde efter att jag lämnade Spotlife, eller som när jag började blogga för portalen Healthy Living dit jag flyttade i november 2014. Ett halvår senare hade jag mitt första möte med Metro Mode som då presenterade nya och spännande planer och i september 2015 lanserades Metro Mode Hälsa där du hittar min blogg just nu.

sveriges bästa träningsblogg

Jag är stolt över mina tio år. Jag är inte stolt över exakt varenda blogginlägg men jag är stolt över mitt förhållande till bloggen. Jag har varit extremt noga med att hålla isär vad som är blogg och vad som är Sara och jag har aldrig låtit mig själv må dåligt över bloggen. Jag ska kunna vara jag även om jag inte bloggar och därför har jag alltid haft som grej att jag teoretiskt sett ska kunna stänga ner bloggen imorgon utan att hela min värld rasar samman. Jag ska fortfarande kunna stå stadigt på jorden ändå, jag ska fortfarande kunna ha mina vänner och jag ska fortfarande kunna ha en inkomst. Därför har jag byggt den största delen av min bloggbusiness från det bloggandet lärt mig – och så har jag förfinat den kunskapen och applicerat det på andra som vill ha hjälp med sin digitala närvaro.

Trots ovan, så har jag varit väldigt dedikerad den här bloggen – det har inte gått många dagar utan blogginlägg under mina tio år. Eftersom jag ofta uppdaterat mer än en gång så har jag skrivit fler blogginlägg än jag bloggat sett till antal dagar. Trots alla inlägg så minns jag nästan dem alla: jag kan läsa ett inlägg och komma ihåg var jag satt eller hur jag hade tränat. Och trots alla inlägg så tycker jag fortfarande att det finns massor att skriva om.

Jag har gjort massvis av intervjuer under mina år som bloggare. Du har kunnat se mig i ett gäng olika tidningar; från Fitness Magazine till Metro, lokaltidningen i Halmstad, Aftonbladet, Amelia och ett gäng andra ställen. Jag har pratat i radio och pratat live från scen. Såhär har det till exempel sett ut:

> Aftonbladet listar bästa hälsobloggarna

> Här fanns jag överallt

> Jag frontade en kampanj för löpning! (Här finns fler bilder)

bloggare används i kampanj

Jag har nästan alltid varit i topp när omvärldsanalysföretag listat vilka bloggare som påverkar mest inom min bloggnisch. Det är häftigt – även om blogglandskapet förr om åren var mycket smalare och mer homogent. Idag går det inte att beskriva nischen träningsblogg utan att ytterligare kategorisera det i fler nivåer.

Mitt bloggande har utvecklats massor under åren. Men trots att jag bloggade skrattretande dåligt från början så ser jag ändå vem jag var genom orden och jag känner igen mig. På tio år har massor förändrats, men på det stora hela kanske inte så himla mycket ändå. Jag är samma person nu som då – men jag är tio år mer livserfaren och tio år mer bloggerfaren. Jag hoppas att jag kommer säga samma sak om mig själv idag om tio år.

cykelblogg träningsglädje sara cykling IMG_6107

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
34kommentarer
 • 10 år! Det är lång tid! Själv har jag följt dig i kanske ett drygt år och jag läser verkligen bloggen slaviskt. Jag tycker att du har en sån bra balans i livet och jag blir både peppad och lugnad när jag läser din blogg. Kommer på mig med att referera till ”min favoritblogg” ganska ofta och dessutom gör jag idag saker jag inte skulle ha gjort om jag inte läste din blogg. Så jag hoppas på tio år till! Grattis!!!

  Eva 2016-05-12 08:50:23
  Svara
 • Wow vilken bloggresa du gjort! Du är en riktigt inspirationskälla och så grym på det du gör! Grattis till tioårsjubileum 🙂

  Emma 2016-05-11 15:07:29 http://Ptbyemma.se
  Svara
 • Wow, vilken bloggresa! Så kul att läsa de tidigare inläggen. Jag gillade skoinlägget med referens till ”hopp- och studspass”. 😀 När jag bara hinner läsa en blogg så är det din jag läser och du inspirerar mig att fortsätta blogga även när det är trögt med läsarantalet.

  Nellie 2016-05-10 23:50:15 http://www.minvardagshalsa.se
  Svara
 • Haha så roligt att du länkade till gamla inlägg. Snacka om att bloggandet har förändrats en del. Grattis till dina 10 år som bloggare 😀

  Matsdotter 2016-05-10 21:49:04 http://matsdotter.com
  Svara
 • Kul med dina tio år och härligt inlägg. Grattis till bloggens tio år och jag hoppas på fler. Jag har med halva dess tid ungefär. Lite yngre än så. Vet att jag hörde om dig först när jag pratade med lite träningsfolk och jag såg dig på det där träningseventet på Gymnasium i Göteborg och vågade inte gå fram trots att Jag förstod vem du var trots att jag egentligen inte varit inne på bloggen än. Men du såg så trevlig ut så jag kapitulerade och började småläsa bloggen. Och sen var jag fast 🙂 Läser halvregelbundet nu, men du är verkligen den blogg jag alltid kommer tillbaka till. Väldigt gott betyg!

  Annica 2016-05-10 21:48:02
  Svara
 • Ja tänk vilken resa du gjort. Jätteroligt att läsa, speciellt de gamla inläggen. Bloggandet har verkligen utvecklats, DU har utvecklats och jag har följt dig hela vägen mer eller mindre aktivt.

  Stort grattis till dig och Träningsglädje! Den blogg jag aldrig vill sluta läsa, så jag hoppas verkligen du fortsätter minst 10 år till 🙂

  Kram

  Anna Lissjanis Trend o träning 2016-05-10 19:24:41 http://www.trendotraning.se
  Svara
 • Roligt inlägg, att få en tillbakablick. Jag vet inte riktigt när jag började följa dig, men känner inte igen de äldre inläggen.
  Men JAA, du har verkligen utvecklats! 🙂
  Jag vågar inte ens titta på mina äldsta inlägg…… Haha!

  Kram M

  Rund är också en form 2016-05-10 17:38:40 http://rundarocksaenform.wordpress.com
  Svara
 • Så himla coola 10år av bloggande!! Du är himla inspirerande Sara, och det märks så tydligt i bloggen att du står stadigt i dig själv och ditt bloggande. Jag och en kompis pratade för ett tag sedan om bloggar och vilka vi gillar, vi gillar båda din blogg och kom överens om att du är extra värd att följa och gilla, dels för att bloggen i sig är proffsig och bra rakt igenom, men också för att du i princip alltid svarar på kommentarer och själv kommenterar i pyttesmå bloggar (typ som min!), det känns så himla trevligt och genuint!

  Löpningen och jag 2016-05-10 15:49:03 http://www.lopningenochjag.wordpress.com
  Svara
  • Svar på Löpningen och jags kommentar.

   tack erika, vad otroligt glad jag blir!!! jag lyssnade på en pod häromdagen, om bloggande. han som pratade var typ ansvarig för att plocka upp nya bloggstjärnor och han sa att när de hittar en ny profil så spelar det ingen roll hur stor eller liten bloggen är – utan det märks ändå när en blogg har en potential. det är därför jag gillar din; den har megapotential!

   Sara Rönne 2016-05-10 19:52:20
   Svara
 • Kul att läsa! Jag minns fortfarande när jag hittade din blogg, för typ fem år sedan! Har stannat sedan dess och faktiskt också upplevt ett av mina roligaste löparminnen (löparläger i Halmstad) tack vare din blogg! Grattis till jubileet!

  Malin 2016-05-10 13:21:28 http://Litelangre.se
  Svara
 • Jag är väldigt glad att ha fått äran att följa dig nära och ha dig till vän, on och off blogg! Du är en stor inspirationskälla och jag blir alltid glad av att hoppa in här. Tio år, tack för alla grymma inlägg!

  uppochhoppa 2016-05-10 13:01:38 http://www.uppochhoppa.se
  Svara
 • Den enda bloggen som jag aldrig slutat läsa. Bäst rakt igenom och glad för diverse äventyr vi gjort.

  Emil Forss 2016-05-10 00:40:33 http://www.utanblogg.se
  Svara
 • Kul inlägg!

  Kari 2016-05-09 22:22:26 http://forskojsskull.se
  Svara
 • Kul inlägg! Jag är lite osäker på om jag började läsa din eller din sambos blogg först. Var väldigt fokuserad på löpning och träning tidigare. Jag är det fortfarande men uppskattar nu lika mkt att läsa om äventyr och upplevelser, gärna med fina bilder till. Alltid kul att titta in här!

  Helene Eriksson 2016-05-09 22:06:26
  Svara
 • VIlket otroligt härligt och roligt inlägg och jättekul att se de allra första 😀 Du är så jäkla bra och oj vad jag är glad över att du började blogga och att Erika gjorde det och att jag gjorde det så att du och jag kunde träffas. Jag hade varit någon helt annanstans om det inte hade hänt.

  KRAM!

  Katta Bucketlife 2016-05-09 21:52:14 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • Woohoo! Grattis 🙂

  Mari 2016-05-09 21:45:00 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara
 • Först och främst – grattis!
  Och sen – vilket härligt inlägg. Så himla häftigt med arvet i bloggen. Verkligen se hur man utvecklats – inte bara som bloggare utan som person. Och omvärlden dessutom!

  Kul också det där med att minnas alla inlägg. Det gör jag med, trots massa blaj i början. Minns bilder, situationer, tankar och hur jag skrivit det – så kan alltid söka mig till de inlägg jag söker. Arvet!

  Lisa Livet från den ljusa sidan 2016-05-09 21:22:50 http://livetfrandenljusasidan.se
  Svara
 • Gratulerer! Godt jobba!

  L 2016-05-09 20:53:56
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!