Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Säker stil i skidbacken

Några nya poddar har flyttat in i min podcastapp. Säker stil, av Emilia de Poret och Ebba von Sydow är en av dem och jag kan tycka att de är ganska underhållande. Men det slår mig att ”säker stil” beror just på; och för att ha just en säker stil så måste man anpassa den beroende på var man är. Säker stil i Stockholm är inte detsamma som säker stil i Åre – om man vill se ”rätt” ut, vilket jag gissar är hela grejen med just en säker stil.

Modeeliten är rätt snabb på att konstatera att man inte kan vara stilsäker i fjällen. Ett felaktigt konstaterande om du frågar mig. Det som är rätt i Stockholm kan vara helt ute på en skidort – och det finns alltid en ”säker stil” i absolut alla sammanhang (huruvida man tycker en säker stil är viktigt eller inte är en annan diskussion). Till exempel:

> Klänningar och högklackat hör till stan och visar på vem som är en local… och inte.

> Undvik halsduk när du åker skidor; halsdukar är inte moderiktiga i backen – och kan fastna när du åker lift.

> Klä inte upp dig till after skin. Underställ under ditt skidställ är helt rätt klädsel i baren.

> Det enda rätta att ha på huvudet i skidbacken är en hjälm. Mössan är för alla andra aktiviteter i byn.

Dessutom bör du se över detaljer så som att inte stoppa ner skidbyxorna i dina pjäxor, undvika glipa mellan hjälm och goggles och att bära dina skidor på rätt sätt. Dessutom finns det en hel del stilsäkra hjälm- och mössfrisyrer…

Det finns olika ”rätt stil” för olika sporter oavsett om det handlar om cykel eller längd. Många fnissar åt cyklister (till exempel för några avsnitt sedan i Fredagspodden); men skrattar bäst som skrattar sist. I ett gäng med cyklister är din stil säker om du har cykeltights med padding och jersey med dragkedja.

Vad som är säker stil beror på både kultur och situation; så var noga med vem du lyssnar på när du tar klädråd från andra. En regel som kan appliceras generellt på råd över huvudtaget.

IMG_7235-sara-åre-marmot.jpg sara rönne träningsglädje åre

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
 • Jag älskar att spana stil på grupper. Simmare påväg till simhallen jämfört med ”oss vanliga simmare”. Klättrare. Triathleter jämfört med cyklister. Det är så himla spännande att se vilka attribut som tillhör just den gruppen.

  Anna Jansson 2016-01-08 11:05:12 http://www.annamjansson.se
  Svara
 • Jag gillar konceptet med Säker stil och inspireras gärna av den (när det kommer till icke-sport-kläder). Men har flera gånger funderat över hur det kommer sig att så stilmedvetna personer som modebloggare (som generellt klär sig avundansvärt bra enligt mig) har så vãldigt svårt att få till det i fjällen/alperna. Det finns ju så många exempel! ”Coola” outfits i backen med alldeles för tighta skidbyxor, inga hjälmar, glansigt tyg och pälskragar samt märkes-solbrillor istället för goggles. Nej, hejja funktionskläder i fjällen!

  Sara 2016-01-05 21:26:36
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   ja, skumt!! den enda som lyckas är sofi fahrman. det är alpstil i alla fall. ibland är det så mycket ”kulturella koder” i stil.

   Sara Rönne 2016-01-05 22:58:24
   Svara
 • Nu har jag ju inte lyssnat på podden, och jag måste säga först och främst att jag verkligen gillar Ebba, MEN jag vänder mig lite mot hela konceptet om att det liksom skulle finnas en säker och klassisk stil. Eller alltså, det är ju klart att det finns en klassisk stil, men så himla trist om alla vandrade runt i just klassiska kläder.

  Katta @ Move it Mama 2016-01-05 16:20:09 http://moveitmama.se
  Svara
 • Jag har också precis börjat lyssna på Säker Stil-podden och tänkt i samma banor som dig Sara. Det beror ju mycket på i vilka sammanhang och miljöer man befinner sig i. Hade det som är helrätt i Stockholm burits här i byn hade det nog stuckit ut på ett knasigt sätt – och tvärtom. Intressant är det i alla fall 😉

  Erika 2016-01-05 15:39:54 http://www.hejaerika.wordpress.com
  Svara
 • Härligt inlägg! När jag jobbade jag i Åre mötte vi en tjej i just klackskor, mitt i vintern och med en rullresväska. Hon hade nog inte räknat med snödumpen som kom strax innan. Sen måste jag erkänna att mina googles och hjälm inte är helt i synk så en liten glipa förstör stilen 😉

  Katrin 2016-01-05 13:57:33 http://www.katrinsaventyr.wordpress.com
  Svara
 • hehe! älskar humorn. jag är skitkass på att snappa stilen i typ alla sammanhang, har gett upp. att ha det som är bekvämt och passar egna smaken funkar som tur är i alla lägen, oavsett om det gäller sport, fritid eller jobb. eller nä förresten, jag tar tillbaka det, med tanke på att väldigt många verkar tro att bekväma myskläder passar utanför hemmet. det gör det inte. men annars så!

  jeanna 2016-01-05 12:13:28 http://healthyliving.se/blissjunkie
  Svara
 • så sant! Det som glädjer mig mycket är att mössorna blir allt sällsyntare i skidbacken än för något år sedan.

  Helena Enqvist 2016-01-05 09:39:53 http://www.helenaenqvist.se
  Svara
 • Det stämmer så!

  Emma 2016-01-05 07:38:01
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!