SÃ¥här är det: jag gillar inte tomatsÃ¥s sÃ¥ värst mycket. Ketchup gÃ¥r an, men inte varma tomater eller tomatsÃ¥s. Den tomatsÃ¥s som är pÃ¥ pizzan är lite onödig tycker jag – därför gillar jag pizza bianco. Det är alltsÃ¥ pizza med vit sÃ¥s!
Istället för tomatsÃ¥s brukar jag ha crème fraîche som sÃ¥s pÃ¥ pizzan; ibland smaksatt crème fraîche – och ibland helt vanlig naturell.
PÃ¥ dagens pizza hade jag naturell crème fraîche. Sedan strösslade jag över riven mozarella och sÃ¥ hade jag massor av skivad gul lök och nÃ¥gra bitar taleggio. Sedan skjutsade jag in det där i ugnen tills det fÃ¥tt färg – och lade pÃ¥ en massa spenat när pizzan var färdig.
Pizzadegen då? Den är också enkel; 50 g jäst som blandas ut med 3 dl ljummet vatten. Häll i en generös nypa flingsalt och 3 msk olja och 6-7 dl vetemjöl. Blanda och knåda till en deg och låt jäsa i ca 30 minuter. Degen räcker till fyra pizzor.
Jag funderar lite på vad jag ska ha för topping till nästa gång? Istället för crème fraîche till sås kan man ju ha någon form av ricottablandning som bas. Tryffel hade varit gott också. Och kanske röd lök. à h, det finns så mycket gott. Vad är din bästa topping?
> Här gjorde jag ”turbopizza” en gÃ¥ng; en pizza bianco med parmaskinka och ruccola. Supergod, snabb och enkel att göra!