Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Medvetna matval – hur tänker du?

Jag har väldigt många människor i min närhet som äter på ett medvetet sätt. Alltså på det sätt att man har gjort ett val kring vad man väljer att äta. Vissa är veganer, andra vegetarianer. När det kommer till medvetenhet så är det främst detta som det pratas om i min bekantskapskrets. Det är sällan vi pratar LCHF, 5:2 och annat medvetet ätande – vilket såklart också är ett val man gör. Kanske inte alltid så väldigt medvetet, men ändå.

För egen del äter jag kött ibland. De senaste dagarna har jag gått flera dagar utan att tillaga kött och det slår mig att jag inte kan förstå hur det kan vara ett problem att äta vegetariskt ur det perspektivet att det skulle vara svårt.

Det är enkelt att äta vegetariskt!

Igår till middag rostade jag sötpotatis i ugnen och gjorde en ljummen sallad på tomat, koriander, avokado och stekt halloumi. Nu vet jag ju att det finns olika nivåer av vegetarianism och att just halloumi inte innefattas av alla, men för många är det ett första steg.

På winter workation för några veckor sedan pratade vi om det här med medvetet ätande. Jag har i ett rätt gammal inlägg skrivit att jag tror på att köpa mat från människor. Det finns ingen lämplig definition av detta som jag kan identifiera mig med; mer än att det just är mat från människor. Det vill säga gärna det småskaliga före det storskaliga. Någon föreslog att det skulle handla om en form av ”etisk köttätande” att välja kött från vilt eller ekologiskt, alternativt från gårdsbutik. Vi pratade också om det inte alltid miljövänliga att välja fisk framför kött.

Allt det här är på ett sätt problematiskt främst för att det inte är svart eller vitt. Jag tror på egna val; så länge de är medvetna och därmed aktiva.

Hur tänker du kring de matval du gör?

Och apropå vegetarisk mat så föreslår jag några av dessa recept de närmsta dagarna:

Pennegratäng med höstcaponata – kanske till söndagsmiddag när du vill äta något som är väl tillagat

Vit pizza med potatis och palsternacka – recept från en mästerkock som funkar när som (jag föreslår tisdag)

Pastagratäng med saffran – sjukt god!

restaurang grow åre 5M0A9129 restaurang grow åre 5M0A9124

Bilder från Grow som är en snudd på vegetarisk restaurang i Åre (animaliskt protein serveras som tillbehör) på hotellet där jag jobbar.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
 • Hmm, jag försöker vara ganska medveten och gillar också att köpa mat av människor, även om jag inte gör det regelbundet. Äter väldigt lite rött kött och äter ofta vegetariskt utan att jag knappt tänker på det. Kan också känna igen det där som Annie skriver på ett sätt, att om det blir FÖR uppstyrt så sparkar mitt inre bakut och vill göra revolt.

  När jag handlar så väljer jag i första hand ekologiskt, men jag gör ofta en värdering av priset innan jag bestämmer mig helt. I grunden skulle jag vilja välja en annan råvara om jag tex tycker att den ekologiska paprikan är för dyr, men det är inte alltid jag gör så 🙂

  Alla kanske inte kan göra allt, men alla kan göra något brukar jag tänka på 🙂

  /Anna

  Beautiful Life 2017-01-30 20:26:38 http://beautifullife.se
  Svara
 • Jag är ju vegetarian, men försöker att äta mer och mer veganskt. Men jag gör det i min takt och på mitt sätt. För mig är det viktigt att förknippa mat med positiva känslor. Sätter jag upp för mycket regler slutar det med att jag bara gör dåliga val. Jag strävar efter att vara snäll mot mig själv, min kropp och mot planeten på samma gång. Enklaste sättet att göra det på är att utgå från mat som jag vet är bra för klimatet/kroppen och att sen strössla med sånt som kanske är lite sämre ur det perspektivet vid väl valda tillfällen.

  Maten på Grow var så himla bra! Jag gav mig faktiskt på att återskapa den underbara polentan som vi fick där. Jag blev så inspirerad!

  Svara
 • Så himla viktigt att folk börjar i större grad ta till sig kunskap om matproduktion igen. Jag är uppvuxen i renskötseln, och sambon fiskar lax på traditionellt vis (inte odlad lax). Odlad lax är rena katastrofen för det vilda laxen, och fiskodlingarna skapar enorma ekologiska obalanser som är förödande för stor del av de andra vattenlevande djuren… och då pratar vi inte ens om sjukdomarna som den för med sig, och hur den exploderande mängden laxodlingar ger matfisk med lågt näringsinnehåll också för oss människor. De hälsosamma valet att välja fisk istället för kött – nej inte alltid så smart. Och komplexa bilder av ekosystem är svårt att ta in för folk som är långt från oss producenter. Så hurra för mer samtal om matproduktion! Så att folk förstår bättre att fatta rätt beslut utifrån hållbarhet och kvalitet. När det kommer till kött har jag själva varit både vegan och vegetarian i många år, men är själv köttproducent genom renskötseln. När folk som inte har reflekterat över sitt köttätande har ifrågasatt mina val har det blivit så solklart för dem, när jag har förklarat att jag som är så van vid den bästa råvaran och kan garantera att köttet håller kvalitet i alla led – VARFÖR i hela världens namn skulle jag nöja mig med sämre kvalitet på maten än det? (Är inte vegetarian längre, men äter inget köpeskött, bara egenproducerat/jagat/fiskat). Genom att handla i större grad från matproducenter får fler personer tillgång till bättre kvalitet. Ser fram emot att se om du skriver mer om detta ämne! 🙂 I övrigt: tack för en välskriven blogg, som alltid intressanta inlägg.

  Ylva Maria 2017-01-28 16:55:46 http://ylvapavval.com/bloggen
  Svara
  • Svar på Ylva Marias kommentar.

   Tack Ylva Maria, mat är svårt eftersom det alltid beror på. Ta det här med eko vs lokalproducerat till exempel; det beror alltid på. Men, man kan komma runt det genom att fatta medvetna beslut när man ställs inför val.

   Sara Rönne 2017-01-28 17:07:32
   Svara
 • Jag äter extremt medvetet. Det finns inte en pinal jag stoppar i munnen som jag inte vet exakt hur den kommer att påverka mig. Ibland bryr jag mig jättemycket om det, men ibland så blockerar jag ut det och äter sådant som jag definierat som skräp ändå. Idag åt jag en smoothie till frukost som tom den mest härdade hälsoguru skulle ha svårt att trycka i sig. Och nu äter jag semlor till lunch. Man får ju ha lite variation 😉

  Emma H 2017-01-28 16:14:28 http://emmahallbacka.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!