Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Varför jag tycker så mycket om Åre

Det är något alldeles särskilt med Åre. Som inte finns någon annanstans i fjällen eller i världen. Det är svårt att förklara i ord men det är en känsla som du nästan kan ta på. Ju mer du är i Åre desto mer landar känslan i ditt medvetande. Det är just därför som så många alltid längtar hit. Och det är därför det alltid finns skäl att åka till Åre.

Åre har den unika mixen av storstad och vildmark som lever i varandra samtidigt som du kan få enbart det ena eller det andra med bara några minuters avstånd. På eftermiddagen kan du gå rätt ut i orörd terräng i grovkängor och inte se några mänskliga spår och på kvällen kan du kliva rätt in i en av Sveriges bästa restauranger med mat från fjället och vin från hela världen.

Det är som att när du är i Åre är du i flera världar samtidigt. Det är därför jag trivs. Här finns allt jag tycker om utan kompromisser.

Jag vill berätta för dig varför jag tycker så mycket om Åre – sju anledningar till varför jag trivs så bra när jag är här och tänker på Åre med en varm känsla när jag är någon annanstans.

Kanske är det av samma skäl till varför så många jag pratar med också drömmer om att få tillbringa mer tid just här. Oavsett om det är en vecka till på vintern eller att bo för en tid i sitt liv.

Vinter i Åre UllådalenFröå gruva Bergstugan IMG_5940Fröå gruva Bergstugan IMG_5774

Det världsomspännande

Mellan en sjö och ett fjäll bor 1500 personer året om som på en hel massa olika sätt toppar listor runt om i världen med sitt sätt att vara och göra. Här finns en av världens bästa restauranger. Här finns en av världens bästa cykelparker om sommaren och en av världens bästa skidorter om vintern. Här bor några av världens bästa inom sin sport. Här finns människor som lever sin dröm som gör allting möjligt.

Det lokala

I stark kontrast till allting utanför finns en övertygelse om att det som kommer just härifrån är lite härligare. Så man gör det själv. Chokladen, charkuterierna och faktiskt även champagnen. Det handblåsta glaset och konsten som skapas med fjället som inspiration. Till maten som serveras på din tallrik plockas bären, svampen och fångas fisken från det som ligger alldeles intill. Och så de hyllade skidorna som byggs i en egen fabrik med röda träväggar och kläderna som ritas och utvecklas ett stenkast från skidbacken.

Det gemensamma

Det mesta som är bra byggs med gemensamma krafter och det är bara därför det fungerar i längden. I Åre vill man saker. Så man gör det tillsammans. Arrangerar världscuptävlingar, bygger anda och framtidstro. Känslan smittar av sig och ger gemensam kraft åt att allting är möjligt. Och när man enats kring det så blir det så.

sara rönne träningsglädje åre marmot IMG_3843Åre by night

Det lekfulla

En av mina bästa tjusningar med Åre är att den här byn är allas vårt ansvar och allas vår lekplats. Från en öppen balkongdörr hör jag rullskidåkarnas stavtag när det är barmark. Cyklisterna far utanför mitt hus. Paddlarna på Åresjön en stilla morgon. Och på fjället springer jag. När snön kommer får lekplatsen en annan karaktär. Skidor, snöskor, skridskor. Vi slutar inte leka när vi blir vuxna. Men vi åker till Åre. Och vi tar med våra barn.

Det levande

Det vilda livet pågår alltid. Renarna som står och blänger på mig på håll i Ullådalen eller räven som skyndsamt springer över vägen. Norrskenet som dansar på himlen ovan mitt hustak. Fjället som byter kostym från grönt till rostrött och nu till vitt. I Åre känner jag att jag lever eftersom allting lever runtomkring mig.

Det aktiva

Jag drömmer inte om att ligga still på en handduk i sanden. Däremot drömmer jag alltid om att få andas ren och klar luft, känna skön trötthet i kroppen och fylla en kurrande mage med mat efter att ha varit ute en heldag. Att få göra, få känna, få leva. Väcka morgonen och benen med rena skär i en nypistad skidbacke. Stänga dagen och pannlampan med en mil i längdspåren. Få skratta, få kämpa, få andas. Här blir kroppen stark, hjärtat fullt och sinnet lätt. Det finns solstolar också i Åre. De som står framställda på platån en bit upp på Åreskutan under en varm vårvintersol.

Det vackra

Åre är makalöst vackert. Sommar som vinter. Att åka lift och följa fjällets linjer. Att stå på toppen av skidbacken och blicka ut över fjällets panoramautsikt. Att peka på alla toppar som finns i fjärran och som alltid fråga sig vad som är vad. Att se solen gå upp och gå ner och färga hela världen varm och gul och orange och rosa och röd.

soluppgång-åre-IMG_8277.jpgIMG_6712-sara-vinter-löpning.jpgÅre tusenmetersliften IMG_1125

Imorse såg jag de första snöflingorna i luften. På nätet läste jag om att vintern väntar massor med snö. Nu är hög tid för Åre. Hög tid för att planera när du ska komma hit – och att boka resan upp. I onsdags släpptes biljetterna till nattågen. Flygen går för jämnan. Snart är fjället vitt på riktigt, skidbackarna pistade och vintern igång. Då är det bara du som saknas!

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
 • Vilka underbara bilder! Besökte Åre och bodde på Copperhill för första gången i mitt liv iår. Har du en permanent bostad där?

  Malin 2016-10-18 22:10:02
  Svara
 • Nu saknar jag Åre så mycket att jag håller på att spricka. Bodde där i två år och har nu flyttat tillbaka till storstan men har sen jag lämnade Åre haft en längtan tillbaka. Vem vet, en dag kanske…

  Elisabet 2016-10-16 10:39:02
  Svara
 • Vilken underbar kärleksförklaring ! Nästan så att jag börjar flyttpacka med desamma ! ? Stämmer så bra det du skrivet.

  karin 2016-10-16 10:00:19
  Svara
 • Vilken fantastisk beskrivning av Åre! Vi vill absolut hälsa på igen. 🙂

  Nellie 2016-10-16 08:20:01 http://www.minvardagshalsa.se
  Svara
 • Dags att ta itu med min rädsla för skidbackar en gång för alla…

  Resfredag Annika 2016-10-15 23:58:04 http://www.resfredag.se
  Svara
 • Vad fint skrivet- och bilderna ..aaaah!

  Annie 2016-10-15 21:26:06
  Svara
 • Åh va bra fångat!! Säger alltid, när jag behöver förklara min årekärlek som uppstod under gymnasiet där, att Åre har allt! Storstadens utbud med den lilla byns närhet och omtanke. Där man inte blir osynlig i mängden. Och där allt är möjligt! Och att i Åre älskar man sitt berg och allt blir genuint till skillnad från ex Sälen som iaf jag fann lite ”konstgjort”.

  Maria E 2016-10-15 18:49:47
  Svara
 • Fint skrivet.

  Kari 2016-10-15 12:27:29 http://forskojsskull.se
  Svara
 • Yes, Sara! Snyggt skrivet! Det finns så många skäl att älska att bo här!

  Karin härjegård 2016-10-15 08:32:32 http://karinharjegardsblogg.blogspot.com
  Svara
 • Amen. Du är så nedrans bra på att sätta ord på saker. Jag ryser. Och ja, Åre. Alla borde få uppleva denna underbara plats. <3 Jag åker upp om två veckor!

  mari 2016-10-15 08:11:33 http://www.doitforyourself.isilife.se
  Svara
 • Kan du inte blogga lite om skidkläder? Typ nyheter, att tänka på, praktiska detaljer, material?

  /duvedsbo

  Sassa 2016-10-15 03:11:26
  Svara
 • Fint och bra skrivet!
  En vacker dag ska vi också bo där. Eller åtminstone väldigt nära Åre?

  Alex 2016-10-14 23:17:59
  Svara
 • Aldrig besök Åre, men varit sugen länge och nu gjorde du mig ännu mer sugen! ? Måste nog övertala sambon! Redan bokat en resa till Hemavan i januari, glad för det så länge!

  Maja 2016-10-14 23:16:26 http://majaulrika.devote.se
  Svara
 • Instämmer! Tack för härlig läsning och underbara bilder!

  Helene 2016-10-14 21:47:09
  Svara
 • har aldrig varit där men kan ju bara utifrån bilderna direkt säga att tusan vad vackert!!<3

  ISA 2016-10-14 20:22:39 http://isabyl.devote.se
  Svara
 • ÄLSKAR ALLT med det här inlägget! Vilken otroligt fin och mitt i prick kärleksförklaring. Så tacksam att du visat just precis den här versionen av Åre för mig och jag har fallit pladask!

  Katta Bucketlife 2016-10-14 19:36:19 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • Jag kan bara hålla med på alla punkter. Det ligger någon härlig magi över Åre som inte går att förklara för någon som inte upplevt det. Happy Fridag!

  Malin 2016-10-14 19:28:46
  Svara
 • Har aldrig varit till Åre, men jösses så jag blev sugen nu!!

  hopihopi 2016-10-14 19:28:44 http://www.hopihopi.wordpress.com
  Svara
 • Exakt så!! Åre i mitt hjärta ?

  Katrin 2016-10-14 18:01:35 http://www.katrinsaventyr.wordpress.com
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!