Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Ett dygn på Andersön

Äntligen, äntligen kan jag säga att jag gjort något som jag velat göra cirka hur länge som helst – och som stod på min bucket list inför sommaren (och många fler listor tidigare än så) men som jag inte riktigt vetat hur jag skulle genomföra eftersom det kräver lite erfarenhet för att det ska bli riktigt bra – och bra prylar av just samma skäl.

”Vad har hänt, är du jätteallvarligt sjuk” sms:ade min sambo från andra sidan Atlanten när jag berättade vad jag gjorde. Men det är klart jag inte var sjuk – det jag gjort det senaste dygnet är däremot långt från vad han och jag brukar göra – men ändå med exakt samma härliga sak i fokus, nämligen upplevelse.

Jag har tältat!

För många är att tälta en naturlig grej, för att man gjort det så många gånger förut. För mig är att cykla landsväg en naturlig grej, eller springa skitlångt på fjället. Saker som kan innebära hög tröskel för andra. Mest för att man inte vet exakt hur man ska göra, exakt vilka grejer man behöver och hur man ska tänka.

Det är ju där vänner kommer in! Jag är så glad att jag träffat Katrin; min allra nyaste bekantskap som jag ställer knasiga frågor till – och som delar min eviga lust att sätta guldkant på vardagen. Som att det här med att tälta inte ska vara en kompromiss och något jobbigt och halvdant – det ska såklart vara lyx, njutning och enbart härligt. Ungefär som den gången då vi var till Lyckans läger i Edsåsdalen (fast då tältade vi inte, vi bodde bara utan el och vatten).

Det är därför den allra första bilden från vårt tältdygn blev den med en flaska prosecco som står och väntar medan Katrin fixar de sista detaljerna på tältet. Jag älskar det!

Andersön Östersund Naturreservat

Att tälta var den allra sista delen i ett flera dagar långt fjälläventyr där också Katta var med i början. I lördags morse satte hon sig på en buss till nästa ställe medan jag och Katrin funderade på var vi skulle tälta. Regnet bitvis öste ned, väderprognosen sade åska men när vi körde upp mot Bydalsfjällen så blev det för en stund uppehåll och vi satt och begrundade våra planer över termosfika på Fjällhalsens säsongsstängda stora uteservering med en bardisk i trä med utsikt över hela världen som går att se just därifrån.

Vi valde att rulla ner från fjället eftersom vädret skulle bli så miserabelt vilket gjorde själva vandringen blöt och tråkig – så åkte vi allra längst ut på Andersön istället. Och så slog vi upp tältet samtidigt som solen brottades med molnen.

Hilleberg tält Österund Rent a plagg

En grej jag tyckt varit krångligt med att tälta är prylarna man behöver. För såhär är det: ska du tälta någon annanstans än på din tomt vill du ha bra saker som funkar utan att krångla eller gå sönder. Men, bra grejer kostar också pengar och om jag skulle köpa en grej per år så skulle jag inte komma ut på tältning förrän om en evighet. Därför är jag väldigt glad över att äntligen få ha provat på Emelie och Magnus affärsidé: att hyra ut utrustning.

Jag hörde av mig till Rent a plagg, som Emelie och Magnus företag heter, och sa att jag skulle ut och tälta. Jag berättade om väderförutsättningarna och åkte därifrån med med ett tält från Hilleberg (Nammatj 2 GT – gjort för alla väder och kostar cirka 10 000 kr om jag skulle köpa det…), sovsäck från Bergans som jag helst skulle vilja bo i hela vintern, sovlakan till sovsäcken som är gjort i det allra lenaste silke, supersmidigt liggunderlag som blåser upp sig själv och ett sittunderlag som vi använde jättemycket under hela helgen. Och – en vandrarryggsäck från Bergans som allting fick plats i. Det enda jag behövde tänka på var att också packa med mig själv.

Rent a plagg hyr också ut en massa annan utrustning (om man vill åka långfärdsskridskor eller behöver hela uppsättningen nödprylar inför till exempel Fjällmaraton och andra lopp som har höga krav på allt man ska ha med sig) och här kan man också lämna in sina skalprylar för uppfräschning (så att materialet i dessa plagg fortsätter leverera år efter år).

Det bästa av allt: de fraktar över hela Sverige så du kan få riktigt bra grejer om du ska tälta i Stockholm eller Skåne eller Gotland eller var som helst. De har fått en massa priser för sin affärsidé som är så himla smart!

Om du tycker att jag skrev i lite väl positiva ordalag om Rent a plagg så är det för att de är värda det. Sjukt bra grejer och bra service! När vintern kommer ska jag ge mig tusan på att vintertälta med hjälp av dem.

Såhär såg det ut inifrån absiden (själva sovdelen är till höger om mig och stängs igen helt – eller bara med myggnät):

Hilleberg tält Österund Rent a plagg Hilleberg tält Österund Rent a plagg

Vi tog med oss flaskan med Prosecco till bryggan och skålade samtidigt som vi dukade upp älgkorv och ostar från mejeriet i Klövsjö. Sedan läste vi böcker och tidningar och gjorde middag på potatissallad och varmrökt fisk från Oviksfjällen.

Andersön Östersund naturreservat Andersön Östersund naturreservat

När vi hörde att vädret ändrade tonläge stängde vi in oss i tältet och läste tills dess att dagsljuset sade åt oss att lägga böckerna åt sidan. Ungefär då började det att regna – och så höll det på hela natten igenom.

Det var mysigt att ligga inne i tältet och höra vädret mot tältduken och mysa in mig i sovsäcken. Det var inga som helst problem att sova den natten!

Morgonen efter låg känslan av tidig höst tung över Storsjön. Kyliga vindar svepte in över vår tältplats som låg skyddad bland träden – på andra sidan Andersön gick arga gäss över sjön. På Katrins triangakök kokade vi vatten och jag drack varm blåbärssaft och till frukost dukades det upp med bland annat tunnbröd från en bagarstuga på fjället.

Hilleberg NAMMATJ GT Hilleberg NAMMATJ GT

Det här med att tälta alltså; klart bra grej jag gärna gör igen. Med god mat, en bra bok och härliga vyer utanför tältöppningen är det så likt – men ändå så väldigt olikt – en femstjärnig hotellupplevelse.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
25kommentarer
 • Jag har längtat så det senaste efter att tälta och vakna upp i naturen och längtar också efter en vän att tälta och paddla kanot med. Visst går det att göra det själv men det känns lite onödigt riskabelt i vissa lägen. Ser i alla fall ut att vara väldigt Nice och rent a plagg låter som en fantastisk idé!

  JHH 2016-08-06 10:25:34 http://jhh.blogg.se
  Svara
 • Ska jag tälta så ska jag ha det väldigt bra och då ingår alltid en flaska rött eller bubbel 🙂 Det sätter liksom dom där extra guldkanten på tältningen!

  Matsdotter 2016-08-02 08:35:54 http://matsdotter.com
  Svara
 • Jäklar, det här är så underbart att se och läsa alltså. Hade så himla gärna önskat att jag kunde vara kvar med er den där extra natten! Rent a plagg är ju en så genial idé, måstekolla om de finns i Grövelsjön oxå.

  Jag ska nog be Katrin om en överkurs i livsnjutarvandring. Hon är ju grym alltså. Och kolla om hon kan lära ut det där planeringssinnet också 😛

  Katta 2016-08-01 23:10:52 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • Tälta eller sova utomhus har stått på min lista länge men jag kommer liksom inte riktigt till skott… även om jag har alla prylarna…

  Anna 2016-08-01 20:18:32 http://annamjansson.se
  Svara
 • Men wow – magiskt ändå.
  Jag är uppvuxen med tältsemestrar (och fjällvandring) men kom att hata det. Nu som vuxen romantiserar jag om det istället men tröskeln är skyhög. En dag… Kanske.

  Lisa / livet från den ljusa sidan 2016-07-31 22:54:05 http://livetfrandenljusasidan.se
  Svara
 • Vilken upplevelse. Så underbart! Tälta har inte riktigt varit min grej, eller ja, jag har trott det… men det ser ju onekligen helt underbart ut 🙂

  Mari 2016-07-31 21:06:42 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara
 • Tack, Sara, för grymma dagar! Och tack för fina ord, de värmer och jag är också glad att du dykt upp i min tillvaro 🙂

  Katrin 2016-07-31 20:43:11 http://www.katrinsaventyr.wordpress.com
  Svara
 • Jag visst inte vem Katrin var, men nu blev jag också kär. Min kille har pratat om att tälta. Men hur (var) bajsar man liksom? Det är min viktigaste fråga.

  Jeanna 2016-07-31 19:53:29 http://Healthyliving.se/blissjunkie
  Svara
  • Svar på Jeannas kommentar.

   haha, ja nu senaste dygnet så fanns det utedass i närheten. har inte tänkt på det där dock! måste fråga katrin!!!

   Sara Rönne 2016-07-31 21:00:43
   Svara
 • Jag har alltid haft en känsla av att Katrin är världens bästa äventyrspartner, alltid glad och hittar alltid ett sätt att lösa alla problem. Så här tänker jag mig att det skulle vara att bo nära Katrin:

  Katrin: ”Hej! Vill du följa med på äventyr?”
  Jag (starstruck): ”Ja! Vad roligt!”
  Katrin: ”Det är jättefin snö på det underbara fjället x”.
  Jag: ”Kul, men jag kan inte åka skidor”.
  Katrin: ”Det gör inget, vi vandrar i dalen istället”.
  Jag: ”Ja! Men kan du bära min ryggsäck? Jag har dålig rygg.”
  Katrin: ”Ok, vi tar ett kort tur så att jag kan bära alla prylar. Men vi skall äta fantastisk närproducerad mat som jag tillagar över öppen eld!”
  Jag: ”Ja! Fast jag är vegetarian så du kan väl se till att det är vegetariskt?”
  Katrin: ”Ok, vi gör en kort tur, i en myggig dal, med närproducerade morötter, där jag bär alla dina prylar och sköter all planering”.
  Jag: ”Ja! Vad roligt vi skall ha!”

  Kanske lika bra att vi inte bor nära varandra så att jag kan fortsätta att drömma om alla äventyr hon skulle ta med mig på.

  Ett tips förresten är att köpa utrustning begagnat, om du skulle fortsätta att tälta och vilja investera i utrustning. Vi köpte vårt Hilleberg-tält för nästan halva priset och det hade bara varit med på en vandring.

  Kari 2016-07-31 17:24:41 http://forskojsskull.se
  Svara
 • Jag har inte tältat på tusen år. Inte varit ute i naturen så himla mkt heller, förutom på mina löprundor då.
  Men så kollar man Katrins instaflöde och blir alltid så himla sugen! Ert tält-dygn verkar så himla mysigt!

  Träningsblogga 2016-07-31 16:29:26 http://traningsblogga.se
  Svara
  • Svar på Träningsbloggas kommentar.

   eller hur, älskar att jag får upp katrins blogg när jag googlar på grejer. som när jag skulle kolla upp leder och sånt i skäckerfjällen.

   Sara Rönne 2016-07-31 17:39:54
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!