Brudslöjan vattenfall i Storlien

Vattenfallet Brudslöjan som faller precis över den norska gränsen bortanför Storlien kan vara Åres absolut bästa vattenfall. Ristafallet och Tännforsen i all ära; men det är något alldeles särskilt med att komma så nära ett vattenfall att det liksom slår direkt emot en när man står nere vid dess fot. Och att stå alldeles nära där det stupar rätt över kanten och känna förnimmelsen av svindel i benen.

Brudslöjan har precis allt; förutom ett kommersiellt intresse som gör att det inte är så välkänt och omskrivet. Och så var det ju detaljen att det faktiskt inte ens ligger i Sverige, utan några meter från riksgränsen. Vilken otur för Sverige!

Vattenfallet ser ut precis som en brudslöja när man står längst nere där det forsande vattnet landar, i Teveldalen. Uppe i luften ser man spår av Rypetoppen som är en stor äventyrspark som smälter in fint i naturen, med ziplines och andra höghöjdsgrejer i trädtopparna.

Det är så knasigt att tänka att mammutar gått och betat här under samma tid som själva vattenfallet formats. Mammutarna har försvunnit – men det 24 meter höga vattenfallet finns kvar och är oföränderligt från år till år, även om det säkert formats om en hel del sedan istiden då kanjonen började formas.

Att hitta till Brudslöjan är enkelt; åk förbi tullstationen mot Norge och stanna till där du ser en träportal på vänster sida som visar var stigen börjar. Leden är spångad men det är rätt blött på sina ställen. Har det regnat så kan stenarna vara hala – var försiktig! Branta trappor leder ner vidare ner till vattenfallet. Härifrån finns också en stig som går ner till Teveldalen.

Jag tog med mig min kompis Pernilla till Brudslöjan igår kväll; det var en perfekt och alldeles lagom hike en måndag efter jobbet. Det hade regnat under dagen men så sprack det plötsligt upp till kvällen och vi fick en dos ljuvligt solsken. Bra måndagskväll!

Brudslöjan vattenfall Storlien Brudslöjan vattenfall Storlien Brudslöjan vattenfall Storlien Brudslöjan vattenfall Storlien Brudslöjan vattenfall Storlien Brudslöjan vattenfall Storlien Brudslöjan vattenfall Storlien Brudslöjan vattenfall Storlien Brudslöjan vattenfall Storlien Brudslöjan vattenfall Storlien

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Åh, jag besökte det där vattenfallet ett par gånger för en herrans massa år sedan. Om jag inte minns helt fel så fanns där en ovanlig orkidé också? Fjällbrud, kan den ha hetat så? Vackert hur som helst och dina bilder är verkligen superhärliga!

  HojnaSandra 2016-07-20 22:28:11 http://hojnasandra.se
  Svara
  • Svar på HojnaSandras kommentar.

   ja, det var någon som frågade mig om den häromdagen – men, jag är inte så bra på blommor… måste nog dit och kolla igen mao!

   Sara Rönne 2016-07-20 23:59:39
   Svara
 • Men oj så fint! Detta ställe har jag helt missat, måste dit nästa gång jag är i Åre. =)

  Mari 2016-07-19 18:20:42 http://www.doitforyourself.isilife.se
  Svara
 • Men herregud, stå inte så nära kanten?! 😮
  Får ju svindel bara av att titta…. Haha!

  Är det där en bro!? Med bara ”snören” på sidorna…. 😮

  PS. Har jag nämnt att jag har höjdskräck…? Hehe! 😉

  Rund är också en form! 2016-07-19 17:33:04 http://rundarocksaenform.wordpress.com
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!