Att cykla som tjej (i en rätt så grabbig sport)

cykelblogg

Heja alla tjejer som cyklar, säger jag. Och till dig som vill cykla men inte riktigt vågar – kom igen, våga! Det är sjukt kul, sjukt härligt och inte så svårt som det kan verka.

Men, jag vet samtidigt hur du känner. Cykelgrabbarna är överallt och cykeltjejerna är… faktiskt också fler och fler om du letar lite. Även om du träffar killar i de flesta cykelbutiker så har i stort sett alla lagt manken till för att snacka cyklar och prylar så att alla ska känna sig välkomna. Dessutom finns ofta ett eget sortiment som är anpassat efter tjejers anatomi i de fall det behövs. Det finns plats för dig inom cyklingen – välkommen!

En av de tjejer som tar täten är Sandra Carlander som på söndag startar i den första snabba gruppen på Vätternrundan (30 mil). Som enda tjej(!) är hon med i gänget som kallar sig Team Mustasch och som ska cykla snabbt och samtidigt maximera uppmärksamheten (och insamlingen) för Mustaschkampen.

Totalt är de 30 cyklister i Team Mustasch som är ett samarbete mellan Craft, Bianchi och Abloc och det är kul att de går ut som första gäng – det är första gänget som det alltid pratas mest om såväl före, under som efter loppet.

Jag känner Sandra sedan tidigare, en gång satt jag hemma hos henne strax utanför Borås och åt världens godaste spaghetti med köttfärssås bland annat. När vi pratades vid nu senast så passade jag på att fråga henne om cyklingen och grabbigheten. Såhär smart sa hon om det:

”Jag ser det inte så grabbigt, jag menar – det är ju inte en muskelsport eller en testosteronstinn sport. Cykling är inte så krångligt som man kan tro. Cykling kan vara både trevligt och hardcore.”

Team Mustasch 01

När jag hör tjejers berättelser om hur de började cykla så har det nästan alltid skett på samma sätt: man har lånat en cykel av någon och provat på och förälskat sig i sporten. Lisa Nordén testade på triathlon på en damtralla till exempel – och Sandra lånade sin grannes gamla cykel. Det börjar i det lilla – för alla!

Idag finns det många grupper och forum för tjejer som vill komma in i cykelvärlden. Det finns grupper som hörs i sociala medier och som sedan ses fysiskt och cyklar, antingen veckovis eller på gemensamma läger. She Rides, Cyklande Tjejer, Bimbo Bikers och Team Sky Blue är bara några exempel – sedan har de lokala klubbarna runt om i landet ofta tjejspecifika grupper och träffar.

Men – för dig som redan cyklar och som vill bli bättre är övertaligheten av killar en klar fördel enligt Sandra.

”Vill du bli en snabbare cyklist ska du cykla med dem som är bättre. Det är gött att bli trött.”

Något som är särskilt bra inom cykelsporten är att så många kan vara med och cykla samma distanspass på klubbträningarna – här samlas ofta både elit som motionär och kör samma pass. När man blir trött avviker man och kanske är det efter två timmar eller så – medan de snabbare fortsätter. Det var så jag körde under ett cykelläger på Öland för många år sedan, när jag cyklade med två triathleter som var galet snabba. Vi fick alla ut bra träning från passet – vi cyklade bara olika länge.

”Det är inte fel att bli trött” uppmanar Sandra och hon har helt rätt. Det är genom att bli trött under träningarna som hon nu ställer upp i det första snabba laget på Vätternrundan. De planerar att hålla är 43 km/h i 30 mil… Här kan du stötta deras insamling!

Är du nyfiken på cykelvärlden – se till att våga prova, du kommer att välkomnas! Här kan du läsa ett tidigare inlägg om det här med cykelkläder som många undrar över. Har du frågor – ställ dem i kommentarsfältet så lovar jag att du får svar!

På bilderna nedan har jag på mig Craft Belle BIB shorts och Velo jersey. Strumporna är rosa och heter Cool bike sock och handskarna är – såklart – också rosa!

cykelblogg craft sportswear traningsgladje.se cykelblogg craft sportswear traningsgladje.se

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Truly spectacular …love cycling:)

  clara 2016-06-15 23:05:50 http://latesttrendfashion.com/
  Svara
 • Jag gillar tjejsatsningar, samtidigt som jag verkligen tycker om att träna i blandade grupper; att jaga efter snabbare och duktiga killar har både lärt mig massor och gjort mig rätt snabb, dessutom är jag lite pojkflicka som alltid gärna umgåtts med grabbar. MEN – jag fick ju vara med i den första subgruppen med enbart tjejer runt Vättern 2012 och det var helt magiskt att köra med det gänget. När det bara var tjejer som körde ihop upplevde jag ett oerhört lugn i klungan och en målmedvetenhet som var fantastisk. Sedan har jag ju hållt MTB-träningar med bara tjejer i flera omgångar och då har jag sett hur tjejer vågar ta för sig på ett helt annat sätt än i en blandad grupp, många har mycket lättare att släppa prestationen och våga vara nybörjare och ta plats och våga om de får göra det i en grupp med tjejer och det är en häftig grej. Jag tycker mig se ett mönster på klubbträningarna ibland, de yngre killarna liksom lajjar omkring och försöker lära sig cykla bakhjul och sladda i gräset medans tjejerna står duktigt och inväntar instruktion, de behöver liksom lugn och ro och en varsam kick i arslet för att våga göra samma grejer. Hmmmm…det här skulle jag nog kunna skriva ungefär hur mycket som helst kring när jag funderar lite på det 😀

  Elna 2016-06-14 23:24:41 http://www.elnadahlstrand.se
  Svara
 • Heja Sandra! Jag är så himla glad att vi drog igång Ragazze och att jag och min initiativtagare får glädjen över att se leendet på tjejers läppar när de fattar klungkörningens små knep och njutningen på cykel. Deras leenden är min bästa present, rakt in i hjärtat.

  Anna 2016-06-14 22:39:16 http://annamjansson.se
  Svara
 • Hej
  Har just cycklat halv vättern i helgen o slet nästan hela vägen med kramp i vaderna o det var riktigt jobbigt även om jag fick massage o stretch o drack vatten som en kamel under loppet o dagen före kom eländet !
  Har inte haft det så här förrut , har du ngt tips för att förebygga ?
  Fick en dålig tid på loppet men tröstar mig att jag bröt inte o var inte sist ?

  Saradenrara 2016-06-14 21:19:49
  Svara
  • Svar på Saradenraras kommentar.

   Grattis till genomförandet av Halvvättern! Kom ihåg att det absolut inte är en tävling den häringa Vätternrundan, först eller sist vem bryr sig egentligen,? Jag hoppas att du kan känna dig riktigt nöjd med din egen insats att ha cyklat 15 mil trots lite strul med kramp. Pepp till dig att anta fler utmaningar! /Sandra

   Sandra 2016-06-15 10:09:52
   Svara
  • Svar på Saradenraras kommentar.

   Hej! För kramp – testa magnesium! Det kan t.ex. tas som tillskott, eller ät några torkade aprikoser per dag! Rent generellt tycker jag att du ska göra en bikefit för att säkerställa att du sitter optimalt på cykeln, om du planerar att cykla mer framöver (vilket jag hoppas du gör). Härligt kämpat – njut av känslan av att vara i mål!!

   Sara Rönne 2016-06-14 21:51:02
   Svara
 • Härligt och inspirerande inlägg! Sandra verkar vara en tuff, stark och ödmjuk tjej.

  Sofia 2016-06-14 16:56:46 http://www.cyklamedsofia.com
  Svara
 • Hon verkar vara rackarns klok den där Sandra! Jag tycker det är så roligt, för cyklingen bland tjejer ökar och ökar. När jag började cykla 2009 var jag alltid ensam tjej bland grabbsen och nu kan det vara tvärtom emellanåt, att vi är en hel klunga tjejer med en eller två killar. Tror det är enkelt att missta cykling för en grabbig sport eftersom det är mycket prylar och specifikationer – men när man plötsligt står och ler åt två killar som snackar rakskum och jämför vader, då känns det inte det minsta grabbigt, bara himla välkomnande och fint. Alla får plats i cyklingen! 😀

  Elna 2016-06-14 14:22:08 http://www.elnadahlstrand.se
  Svara
  • Svar på Elnas kommentar.

   Sandra är grym – och så kul att fler och fler hittar till cyklingen tycker jag!! Vad tycker du generellt om tjejsatsningar?

   Sara Rönne 2016-06-14 21:04:04
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!