Franschhoek Wine Tram

Vi är i Franschhoek; en av de bästa områdena med vingårdar drygt en timme från Kapstaden. Ryktet sa att här är bättre än Stellenbosch; så vi spontanbokade en natt på ett helt fantastiskt hotell mitt i Franschhoek – och tog Franschhoek Wine Tram under en heldag.

Franschhoek Wine Tram är som ett gammalt tåg, och en buss som ser ut som ett gammalt tåg, som går mellan olika vingårdar så att man kan  hoppa av och på som man vill.

Konceptet är genialiskt och jag hoppas att fler vingårdar ansluter sig till detta så att man kan välja bland ett ännu bredare utbud. Det finns jättemånga (kanske runt 40?) vingårdar i Franschhoek – och på Franschhoek Wine Tram kan man välja bland runt tio att besöka, även om man bara hinner med fem under en dag om man väljer att göra snabbvisit på alla.

När du köper biljett (förboka online så att du får plats på den första avgången!) på Franschhoek Wine Tram så väljer du vilken linje du vill åka; den enda skillnaden mellan linjerna är ordningen som du besöker vingårdarna – olika linjer erbjuder alltså inte olika vingårdar.

Gör ditt urval noga; du kommer se att det finns vissa som passar dig bättre än andra. Vi valde att göra tre stopp, på vingårdarna Grande Provence, La Bri och Maison. De hade olika karaktär och jag förälskade mig totalt i en av dem!

Att åka med Franschhoek Wine Tram kostar 200 rand – och då ingår lite vin eller erbjudanden på olika ställen. Men räkna med att köpa vinprovningar på plats ändå (från 25-50 rand och uppåt, den dyraste jag såg låg på 120 rand för 7 provningar – just nu kostar 1 rand 0,6 kronor så det är rätt så billigt med vin).

Men, häng med i tur och ordning till vingårdarna vi besökte:

 

Grande Provence Franschhoek

 

Det här är enligt böckerna en lyxig vingård och det märktes på att det var asfalterat överallt. Och lite gammaldags överdådigt. Vi åkte tram (det gamla tåget) hit och det var kul – sedan blev vi upphämtade med vagn som kördes av en traktor.

Det är en fin och ståtlig vingård men överlag var det inget märkvärdigt och servicen var oengagerad. Jag hade läst att det var just så i tidigare recensioner – men jag var ändå nyfiken på vinet även, om jag inte kommer lägga det på minnet såhär nu efteråt.

Däremot får Grande Provence plus i kanten för att de erbjöd olika slags provningar från deras olika prisklasser. Vi valde den dyraste eftersom den lät mest intressant (varför är det alltid så?) och fick prova två vita, rött och dessertvin – totalt fyra viner. För 50 rand var det prisvärt – trots att ingen av vinerna riktigt föll mig i smaken.

Franschhoek Grande Provence wine tasting Franschhoek Grande Provence wine tasting Franschhoek Grande Provence wine tasting Franschhoek Grande Provence wine tasting Franschhoek Grande Provence wine tasting Franschhoek Grande Provence wine tasting

 

La Bri Franschhoek

 

Jämfört med Grand Provence så kändes La Bri lite bohemiskt med en lummig men lite överväxt innergård och vinrankor som växte med glädje. Vingården La Bri beskrivs som ”boutique” och det kändes litet och personligt. Här gör man mer röda viner än vita – så det var röda vi provade tillsammans med tre sorters chokladtryfflar (tranbär, mint och salt macadamia).

Förutom choklad kunde man välja att prova vin tillsammans med till exempel torkat kött eller olika smaker på turkish delight.

La Bri var ett bra stopp på Franschhoek Wine Tram; det är fantastiskt att prova vin tillsammans med andra smaker – vilket också gör vin mer komplext.

 Franschhoek La Bri wine tasting Franschhoek La Bri wine tasting Franschhoek La Bri wine tasting Franschhoek La Bri wine tasting

 

Maison

 

Det sista stoppet vi gjorde med  Franschhoek Wine Tram var på Maison. Här hade jag bokat bord på deras restaurang The Kitchen. Varje stopp man gör med  Franschhoek Wine Tram är en timme, så att man hinner prova vin eller äta snacks eller promenera runt – men här stannade vi två timmar så att vi också hann med lunch (tips: förboka lunchen oavsett var du planerar att äta!).

Jag visste redan när jag gjorde min research att jag skulle gilla Maison – sajten pratar direkt till mig med såväl utseende som bilder. Det här är nya världens vin på riktigt! Maten var helt fantastisk och just nu vill jag bara dricka Chenin Blanc från vingården Maison för resten av mitt liv. Eller i alla fall den här sommaren.

Maison ser ut lite som ett beach house men istället för hav så växer vinrankorna så långt ögat når. Träd med limefrukter välkomnar dig och går igen i inredningen inomhus.

Det var på vippen att jag köpte hem minst 18 flaskor eftersom man kan göra beställningar direkt från vingården (just antalet 18 gav gratis frakt), men så blev jag osäker på om det kanske fanns på Systembolaget och så fick jag ont om tid och så blev det inget av det. Istället blev jag inspirerad att prova mig runt bland utbudet av just Chenin Blanc hemma eftersom det blivit något av en favorit här i Kapstaden – precis som Pinotage.

På Maison kan man antingen boka bord på The Kitchen eller beställa mat från deras Deli. Det är snyggt och stilrent och modern design på alla sätt och vis – detta var mitt absolut bästa ställe och jag är glad att vi avslutade med två timmar här!

Franschhoek Maison wine Franschhoek Maison wine Franschhoek Maison wine Franschhoek Maison wine

 

 

Fler tips till Kapstaden:

 

> 7 tips på restauranger i Camps Bay

> Vandra Lion’s head

> Pingvinerna och Godahoppsudden

> Guidad tur i Kåkstäderna

> Alla tips till Kapstaden

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
 • Väldigt härliga bilder!

  Patrik at Brass&Gold | Hannas Room 2016-04-02 14:48:47 http://brassandgold.com
  Svara
 • Vilka bilder! Du borde sälja dem till leverantören! Jag har bara besökt en vingård och då var det på jobbkonferens och lite körigt – så jag har kvar att göra ett riktigt besök på en. Det härligaste vore ju att bo på en sån där mysig vingård i Frankrike, det ser så pittoreskt ut!

  {"author":"Katta" 2016-04-01 22:59:34
  Svara
 • Låter härligt! Blir lätt avis nu… Fast jag har turen att vara bortskämd just vad det gäller vin. Gift med en vinimportör…

  {"author":"Mia" 2016-04-01 18:06:38
  Svara
 • Härligt att ni hittade ett ställe att bo på mitt ute i vinlandet! Skoj att testa massa goda viner och det där tåget lät ju hur bra som helst. Sydafrika har ju som sagt goda viner, skulle kunna åka dit bara därför. Och för alla andra bilder du lagt och upplevelser som du berättat om.

  "Katrin" 2016-04-01 17:57:33 http://www.katrinsaventyr.wordpress.com
  Svara
 • Jag ÄLSKAR vin! Jag dricker vanligtvis ett glas vin nån gång per vecka, som bästa måltidsdrycken. Nu när jag är tvingad till alkoholfria alternativ verkar det dock kört. Har aldrig smakat ett gott alkoholfritt vin. Det är bara 12 veckor kvar att stå ut, men ändå… Har du smakat något gott alkoholfritt?

  {"author":"Mia" 2016-04-01 09:02:36
  Svara
 • Åh det låter helt underbart ju! Tåg + vin, finns nog ingen bättre kombo 😉 Ser helt magiskt ut! Har faktiskt inte varit så sugen på Kapstaden tidigare, men nu blev jag verkligen det.

  Fantasiresor 2016-03-31 21:32:16 http://fantasiresor.se
  Svara
 • Älskar det stället! Har varit på rätt många vinregioner i världen, Napa och Saoma flera gånger och Australien (mina päron har dragit med mig och brorsan) men måste säga att jag gillar Sydafrika’s bäst. Mer genuina personer som tar hand om besökarna och det är inte lika kommersiellt som på de andra ställena även om det är väldigt bra uppstyrt.

  pilla 2016-03-31 07:08:49
  Svara
 • Så vakkert med vinrankene og fjellene i bakgrunnen!

  L 2016-03-30 21:23:57
  Svara
 • Visste att du skulle älska Maison och Chenin Blanc. Hade ingen aning om att jag kunde gilla vitt vin så mycket som jag gillade Donkiesbaai Steen Chenin Blanc. Vi tillbringade 1,5 dag i Franschhoek när vi var nere, men vi åkte bil istället för tram. Det är så galet och kittlande att sitta i Sverige och tänka på att de där platserna jag har i minnet faktiskt existerar på riktigt. Kul att det var en succé även för er!

  Safe flights home!

  Mimmi 2016-03-30 21:21:38 http://Mimmikeriksson.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!