Cykelrundor jag längtar till

Med våren kommer cykellängtan. När vintern var som mörkast och kallast skrev jag upp några cykelrundor i Sverige som jag vill uppleva och idag vill jag dela dem med dig. Cykelpeppen är total!

Detta är det tredje inlägg i serien med cykelpapp som jag skriver tillsammans med Elna och Helena. Här är de tidigare inläggen:

> 5 saker jag inte visste om cykling innan jag började cykla

> Mina starkaste sommarminnen på cykel

I sommar vill jag cykla mycket både på min landsvägscykel (min ”racer”) och på min cyclocross (som ju ser ut som en landsvägscykel). Här kan du läsa mer om skillnaden mellan en racer och en cyclocross! Mitt favoritställe att cykla på är i Hälsingland; här finns många vägar och typ ingen trafik. Trots att man inte kan tro det så är det rätt så kuperat och jag tänker att det bygger starka cykelben rent specifikt och starka ben i allmänhet. Och starka ben vill man ju ha!

cykla landsväg nybörjare

Trots att jag helst cyklar i Hälsingland så finns faktiskt ingen av mina topp tre rundor jag längtar till just här. Nej, istället står dessa vägar på min absoluta bucket list i sommar:

> Jag vill cykla vägen till Storulvån. Det är en fin och böljande asfalterad väg som går på fjället bredvid Snasahögarna, Getryggen och andra kända fjäll. Här går renar hela året och under vårmånaderna pågår kalvning – då är denna vägen stängd (med all rätt).

Från Enafors är det 16 km till Storulvåns fjällstation – på vägen tillbaka till Enafors tycker jag att man ska ta en avstickare till Handöls kapell och Handölsforsen och hängbron som går över forsen. Här på fjället dog tusentals man i den svenska armén för snart 300 år sedan. Så förutom fin cykling kan du uppleva en bit svensk historia även om Karolinernas öde är lite dyster.

Givetvis kan man även cykla biten från Åre till Enafors. Då cyklar man E14 och personligen skulle jag avråda för att cykla här; vägen är smal och trafiken hård och inte så himla bjussig tyvärr.

> Jag vill cykla över Flatruet. Det här är Sveriges högst belägna väg och själva Flatruet är ett fjäll som man kan säga ligger mellan Funäsdalen och Ljungdalen, med Mittådalen i mitten. Här övergår asfalten rätt så snart till grusväg så det är inget för min racer utan passar bättre för min cx. Högsta punkten på Flatruet ligger 975 meter över havet.

När jag cyklat klart borde jag passa på att springa lite fjällstig; efter att ha blivit trött i benen på cykeln passar nog en enklare runda likt denna.

> Jag vill cykla Smålands Toscana; bland äppelträden i det som passande nog kallas för Äppledalen. Det är Elna som inspirerat mig till den här rundan, som är komplett med gårdsrosteri för kaffeentusiaster, och allt. Det här stället har stått på min bucket list alldeles för länge – i sommar är det väl dags att jag tar tag i saken och faktiskt cyklar här!

Jag tycker att du ska klicka in och läsa både Helenas och Elnas cykelrundor som de längtar till – så får du fler tips på härliga rundor!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
3kommentarer
 • Jag cyklade i Toscana idag, men utan solsken. Men det är en härlig runda ändå, så välkommen till Småland. Jag håller tummarna för att vi bjuder på solsken den dagen, allt blir bättre med solsken.

  Anna Jansson 2016-03-21 21:12:42 http://www.annamjansson.se
  Svara
 • Flatruet står även på min att-göra-lista någon gång. Den är så fin att åka bil och jag har läst om att den även ska vara något speciell att cykla!

  LIte kul med storulvån, jag hade förvisso tänkt att ta vägen men kanske backar lite efter dina råd här! Min pappa hade sprungit den där vägen du pratar om och tipsade oss om att cykla den i höstas.
  Åh jag vill också cykla Elnas toscana.

  Helena Enqvist 2016-03-19 20:56:24 http://www.helenaenqvist.se
  Svara
  • Svar på Helena Enqvists kommentar.

   du som åkt där; hur kuperat är det? jag har åkt en gång men glömt bort!! alltså angående e14: den är ok att cykla fram till järpen men efter det smalnar den av och när jag cyklade från sthlm var detta värsta biten pga ilsken och snabb trafik. men – kanske om du undviker rush hour?? cyklade e14 väster om åre sent en majkväll (det var superljust) och det var typ enstaka bilar men alla körde sjukt nära.

   Sara Rönne 2016-03-20 17:56:57
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!