Ristafallet på vintern

Gillar du vattenfall, särskilt de som fryser till vackra isskulpturer om vintern, så ska du följa med till Ristafallet. Här rinner Indalsälven över kanten i två olika vattenfall (det södra och det norra fallet) och bildar ett brett och häftigt vattenfall som är fint både sommar och vinter.

Ristafallet är 50 meter brett och 14 meter högt och du kan se den södra och norra delen från olika håll – fast aldrig samtidigt. Sommartid tycker jag om att springa runt hela fallet; då tar jag mig över Indalsälven på Mobron (vid Undersåker kyrka) i öster och den gamla träbron vid Änglagård i väster. Det blir en runda på drygt en mil. Här kan du läsa om Ristafallsrundan!

Om du är nyfiken på lite kuriosa så kan jag berätta att en del scener ur Ronja Rövardotter är inspelade från Ristafallet. Bland annat när Ronja och Birk flyter nedströms och håller sig i en björk.

Minns du när vi var vid Tännforsen? Båda vattenfallen är frusna vintertid och trots att Tännforsen är mycket större och mäktigare så kommer du närmre Ristafallet. Här kan du gå bakom isformationerna som bildats och då kan följa med på guidade turer inuti fallet.

Om du vill se fallet med minsta möjliga ansträngning ska du köra till Ristafallets camping och parkera där, för att sedan gå några hundra meter till fallet. Eller så följer du med på vår tur. Kolla, såhär såg det ut:

Ristafallet vinter Ristafallet vinter Ristafallet vinter Ristafallet vinter Ristafallet vinter Ristafallet vinter Ristafallet vinter Ristafallet vinter Ristafallet vinter

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!