Så redigerar jag bilder i Camera Raw (del 2)

Tillsammans med Emmi och Jessica gör jag en liten serie om bildredigering. Som jag skrev förra gången: en bild är inte klar bara för att den är tagen och finns i kameran; det innebar snarare att bara halva jobbet är gjort.

Vår serie är i tre delar och förra gången redigerade vi sportfoto; här kan du läsa mer om det och kika in hos Emmi och Jessica! Jag fotar i raw-format och redigerar i Camera Raw (följt av några steg i vanliga Photoshop).

Den här gången redigerar vi porträttbilder – och just porträtt av olika slag tillhör min favorit när det kommer till fotografering. Här kan du läsa Emmis inlägg! Och här kan du läsa Jessicas inlägg!

I såväl min fotografering som min redigering har jag en stil som är lite ”perfekt operfekt”; jag gillar att få in en släng spontanitet i bilden och tycker det är härligt med ett gapskratt till exempel.

När jag fotar porträtt väljer jag antingen mitt 50 mm objektiv, eller som här nedan: mitt 35 mm. Bilden är fotad i läge AV med bländare 2,8 (en jättelåg bländare, typ 1,8 gör att fokuspunkten blir skarp men allt annat runt omkring oskarpt).

Jag tycker också att de allra bästa porträttbilderna blir snyggast när man har en uttänkt back drop (bakgrund). Jag älskar grå lador, som på bilden nedan. Vid samma tillfälle som vi fotade nedan ställde jag mig också framför en röd lada; men det är en svårare bakgrund eftersom allt det röda färgar av sig på hudtonen på grund av ljuset – och gör det mesta rätt så svårredigerat.

Nedan ser du bilden före och efter min redigering:

redigera bilder i camera raw redigera bilder i camera raw

Jag har valt att redigera bilden rätt så ”kall” med en del blåtoner. Häng med på hur jag gjort:

Jag tycker att det viktigaste i en bild är ljuset; så när jag öppnar bilden i Camera Raw drar jag upp exposure till +0,40.

redigera bilder i camera raw

Här har jag dragit i fler reglage som handlar om ljus; highlights, shadows och whites. Till skillnad från andra motiv (t.ex. landskap) så vill jag ha jättemycket ljus (och kontrast) i mina porträttbilder.

redigera bilder i camera raw

Här nedan har jag mött upp allt ljus med mycket kontrast, en hel del blacks och ett uns clarity. Det gör att det blir väldigt mycket färg i bilden, och det ska vi ordna snart…

redigera bilder i camera raw

Jag drar ner saturation rätt så mycket, och ökar på vibrance. På så sätt får jag en skönare färgsättning som blir mer naturlig och inte lika intensiv.

redigera bilder i camera raw

För att få bort det gula drar jag lite i temperatur och tint; temperature drar jag åt det blå hållet och ting drar jag åt det gröna.

redigera bilder i camera raw

På den andra redigeringsfliken i Camera raw (tone curve) väljer jag att lätta upp darks och förstärka shadows; alltså jag gör det ljusa ljusare och det mörka mörkare – vilket ger än mer kontrast.

redigera bilder i camera raw

På den tredje fliken justerar jag amount, radius och detail – och så drar jag upp luminence lite för att skapa lite glow. Det blir inga jätteskillnader här; men det är de små detaljerna som gör det…

redigera bilder i camera raw

Att få till den perfekta ansiktstonen är lite av ett gissel; hade min porträttbild varit en närbild hade jag sett över hur huden såg ut – men i den här bilden fokuserar jag bara på att få till rätt hudton. Jag lättar lite på luminance för färgen orange vilket lättar upp ansiktet lite. Jag lättar också upp den blå tonen eftersom den är rätt kompakt i färgen och kan tynga ner bilden lite i intrycket.

redigera bilder i camera raw

På fliken split toning kan man göra massor med färgtonen på bilden men jag väljer att bara justera skuggorna i bilden och gör dem lite blåare för att få en ännu kallare bild. Det är ju vinter!

redigera bilder i camera raw

Här kommer vinjetteringen – som skapar djup i bilden!

redigera bilder i camera raw

Jag klickar i penselfunktionen på menyn ovanför bilden och målar lite över mina ögon och högt uppe på kindbenet; här lägger jag mer ljus för att öppna upp ansiktet ännu mer så att ögat dras direkt dit när vi tittar på bilden.

redigera bilder i camera raw

Sedan drar jag in lite ljus från höger i bilden; eftersom det är dit jag tittar åt. På så sätt förstärker jag bilden och skapar dynamik.

redigera bilder i camera raw

…från vänster gör jag tvärtom; och drar in lite skuggor. Jag vill ha liv i min bild; trots att den är jättestatisk.

redigera bilder i camera raw

Jag öppnar min bild i Photoshop och det första jag gör är att redigera storleken på den; alla ändringar jag gör i Photoshop bör göras på den storlek som vi vill ha bilden i. Min blogg har t.ex. 980 px bildbredd.

redigera bilder i camera raw

När jag förstorar bilden och går igenom detaljerna ser jag att min jacka har några vita fläckar på sig så jag städar till den med en spot healing brush tool.

redigera bilder i camera raw

Det sista jag gör är att lägga på mer skärpa genom filter –> sharpen –> unsharp mask. Jag väljer radius 0,2 och amount 120%.

redigera bilder i camera raw

Sådär, då var den klar:

redigera bilder i camera raw

Om du är nyfiken på redigering och vill lära dig mer så kan jag rekommendera svenska sajten Moderskeppet som har kurser (både gratis och de som kostar) i fotografering, Photoshop, Lightroom och en hel del annat. YouTube är också en bra källa; sök upp Phlearn Photoshop and Photography Tutorials till exempel! Om du vill läsa mer från mig så kika nedan:

 

Fototips för bloggare

 

> Kvinnliga fotografer jag inspireras av (och några av mina bilder)

> Gör din partner till bloggfotograf – tre tips som funkat för mig

> Den absolut bästa tiden att fota

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Herregud vilket jobb!
  Jag har älskar att fota sedan jag var typ 7 år gammal men skulle nog behöva en tävlingsklass i stil med ”bästa snabba bild” eller ”hur man fotar i farten”, för det gör jag allt som oftast. Och redigeringen består av något nyansändrande filter i mobilen (jo, nästan allt i min blogg är mobilbilder…) eller lite extra skärpa och kanske beskurna kanter i officeprogram på datorn. En annan nivå än din 🙂

  A-mamman 2015-12-16 09:16:46 http://www.amamma2.wordpress.com
  Svara
 • Vad kul att läsa om bildredigering! Tack för tipsen!

  Svara
 • Den där bilden och modellen – love her! Sedan vill man liksom alltid redigera som typ du – så himla fint!

  jessica 2015-12-15 22:23:02 http://www.jessicaclaren.com
  Svara
 • Älskar hur bilden blev! Den känns så härligt vintrig! 🙂 Det där med att dra in ljus och skugga var helt nytt för mej, ser fram emot att testa! 🙂

  Charlotta Sofia springer o trimmar 2015-12-15 21:10:39 http://www.springerochtrimmar.se
  Svara
 • kul att läsa. Jag har inte kommit så långt med än, håller som bäst på att lära mig kameran. Min största önskan är att kunna ta bra kort på ungdomarna när de cross och nu är sonen skaffat hund att ta fina kort på honom. Det är Inte lätt för han är aldrig stilla!
  gärna tips på när du fotar Hezel 🙂

  Birgitta 2015-12-15 20:51:05
  Svara
  • Svar på Birgittas kommentar.

   ja, det är ett bra steg ett! hund tycker jag är supersvårt att fota, särskilt om de är mörka! men att fota i dagsljus är ett måste – inomhus är det för mörkt. ett bra tips när man fotar djur är att fota lågt ner på marken, så att man är i samma höjd med hundens ansikte!

   Sara Rönne 2015-12-15 22:15:43
   Svara
 • Jag älskar er fotoskola, så jäkla bra! små knep här och var som en kan lägga till. Vore ju grymt kul att göra detta IRL också i någon härlig lokal!

  Katta 2015-12-15 19:29:38 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • Åh så himla kul att se hur du gör. Superfin bild också!

  Stina - Tillvaron.se 2015-12-15 19:22:35 http://tillvaron.se/stina
  Svara
 • Snyggt, kul att se hur du använder Camera Raw, det verkar ha lite andra flikar än Lightroom. Så snyggt med kalla vinterbilder, bara man får till en bra blå så att inte hudtonerna också blir blå vilket kan vara svårt ibland. Har inte tänkt på att gå in och ändra just hudtonerna under HSL / Luminance men klart att det funkar bra med, tack för tipset!

  Emmi i Barcelona - explorista.se 2015-12-15 19:19:23 http://explorista.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!