Vegetariskt julbord

På fredag ska hela familjen iväg på julbord; en tradition sedan några år tillbaka. Jag har aldrig gått på julbord med mitt jobb och därför blir det ett julbord på restaurang per år och vi försöker boka det så tidigt som möjligt – för få extra mycket jul.

Det allra, allra bästa på julbord är lax tycker jag. Eller, på julbordet på Operakällaren var det kalixlöjromen som var allra bäst…

Helst vill jag ha många sorters lax (inkokt är godast) och ännu bättre blir det om det också finns goda vegetariska alternativ!

På julbordet hemma äter jag gärna mycket vegetariskt. Sill, lax, en bit skinka (helst på vörtbröd med äppelmos på) och några prinskorvar får gärna ta plats på min tallrik – tillsammans med några vegetariska rätter.

När det gäller det vegetariska så har vi inte (ännu) någon rätt som återkommer varje år. Några år hade vi en form av kålrotslåda men det var ingen jättefavorit; jag tyckte att den var lite mastig.

För två år sedan gjorde vi bland annat en paj med broccoli och brysselkål och en god rödkålssallad med apelsin och valnötter – i kommentarerna till inlägget finns några fler tips som låter smarriga!

Till i år vill jag göra en sådan här grönkålspaj – men jag vill också prova några recept ur Hemköps senaste tidning Hemlagat; saffransfalafel och ljummen bovetesallad med äpple till exempel.

En vegetarisk rätt som jag gärna vill ha med på årets julbord är en ljummen sallad på butternutpumpa som är otroligt enkel att göra – och fantastisk god tillsammans med grönkålspajen!

Brukar ni laga vego till julbordet? Vad serverar ni då?

 

Ljummen pumpasallad till ditt vegetariska julbord – det här behöver du:

butternutpumpa, dadlar, pekannötter, olja, salt, peppar, citron, persilja

 

Såhär gör du:

> Köp hem en butternutpumpa som du kärnar ut och skär bort skalet på. Skiva köttet i bitar (ungefär som stora pommes) och lägg på en plåt.

> Kärna ur ett gäng dadlar och lägg på plåten; till en helt butternutpumpa kan nog runt 15 dadlar bli bra. Eller några fler.

> På plåten strör du också ut 1-2 dl pekannötter.

> Ringla över lite olivolja, strössla över havssalt och dra ett varv med pepparkvarnen – och sätt in i ugnen på runt 180 grader i 20 minuter eller tills butternutpumpan blivit mjuk.

> Plocka ur kärnorna ur ett granatäpple. Jag tycker det är enklast att skära runt granatäpplet med en vass kniv (alltså inte rätt igenom) och sedan vrida varje halva åt varsitt håll (ungefär som när du öppnar en burk). Lägg ena halvan med snittytan nedåt i en skål och slå på skalet med en slev så trillar de flesta kärnorna ut; sedan tycker jag det är enkelt att plocka ut det som är kvar.

> När det som är i ugnen är klart: lägg det på ett fat och strössla över granatäppelkärnorna. Häll pressad saft från 1 citron över – och klipp över en kruka persilja.

vegetariskt julbord IMG_9910vegetariskt julbord IMG_9937vegetariskt julbord IMG_9926

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
 • Förra året införde vi grönkålspaj på julbordet. Den blev så uppskattad och älskad att vi ätit den flera gånger efteråt. I år firar vi jul i Chile och jag vet ärligt talat inte hur det blir med grönkålspajen och därför har vi bestämt oss för att äta den flera gånger innan vi reser. Det gäller att planera in det goda i livet 🙂
  Vi har goda tartletter med spenat och getost, aubergine-sill, rotfruktsgratäng också på julbordet. Så gott! Det är fräscht och så blir jag lagom mätt. Vi har även skinka, korv, köttbullar, sill, lax, revbensspjäll och massa kött med, men jag föredrar det vegetariska.

  Snart är det jul! 😀

  Malin 2015-11-27 20:50:52
  Svara
 • Jag brukar köra grönskålspaj också och så har jag en gratäng med fänkål, tomatkross, citronskal och saffran som blir väldigt julig. Pumpa är ju perfekt till jul – jag gör en sallad på rostad pumpa, rödbetor, svara linser och getost som blir jättevacker.

  Kari 2015-11-27 08:03:28 http://forskojsskull.se
  Svara
 • Jag gillar verkligen grönkål och ska absolut testa din grönkålspaj. 🙂 För två år sedan introducerade jag en grönkålssallad på julbordet (fast det var nog mest jag som åt av den). Jag gillar verkligen att få in några vegetariska rätter och gärna sådana som balanserar den mer traditionella julmaten (som jag också gärna äter). Receptet finns här: http://hippoflying.blogspot.se/2013/12/gronkal.html

  Ett annat tips är att servera en apelsinsallad till julgröten, mycket godare än saftsås om du frågar mig.
  http://hippoflying.blogspot.se/2014/12/julmarinerad-apelsinsallad.html

  Nellie 2015-11-26 22:00:40 http://www.flyinghippo.se
  Svara
 • De där saffransfalaflarna kan jag rekommendera! Se bara upp med mängden vatten, blev lite väl blött…

  Magdalena 2015-11-26 21:10:34
  Svara
 • Salladen ser ju underbart god ut!! Vi äter mycket vegetariskt i familjen så det kommer nog att bli ostpaj, svampomelett, grönkålschips och så någon form av vegetariska köttbullar bland annat 😀 Men den där salladen alltså, något sådant måste det bli i år! Tack för tips <3
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

  Evelina - Evelinas Ekologiska 2015-11-26 19:41:07 http://evelinasekologiska.femina.se/
  Svara
 • Ja, mitt julbord är ju helvegetariskt eftersom jag är det 🙂 Tyvärr är jag också så himla traditionell av mej (i alla fall när det kommer till julen) och ÄLSKAR julmat, därför har jag inte så mycket spexiga grejer utan mest det gamla vanliga fast utan kött: köttbullar på quornfärs, rödbetssallad, sojakorvar, janssons frestelse utan ansjovis och sånt. Är väldigt sugen på att testa din grönkålspaj dock! 🙂

  Charlotta Sofia springer och trimmar 2015-11-26 18:49:55 http://www.springerochtrimmar.se
  Svara
 • Vi har en stående vegetarisk rätt på vårt julbord, som Alla längtar efter som typ alltid tar slut. Vi äter den bara på julafton. Det är kikärtspate med kokt broccoli, svampsås och ugnsbakade potatisklyftor med örtkrydda. Helt makalöst gott!

  Emilia 2015-11-26 13:30:08
  Svara
 • Jag hittade massor av inspirerande och vad det verkar, smarriga vegetariska julrecept i Coops senaste kundtidning. Försök lägga vantarna på den, för den var riktigt bra. Massor av gott julgodis/fika också..:)

  Katta 2015-11-26 07:43:06 http://www.bucketlife.se
  Svara
 • Men vad gott det ser ut! Blir nog till att testa i dagarna. Sjukt pepp på julen i år. På väg hem från Skåne nu där jag bland annat varit och hämtat alla mina julgrejer som varit kvar där i 5(!) år. I år kör jag all in på julen. Med gran och hela paketet.
  Bra tips med granatäpplet. Finns en uppsjö av ”instruktionsfilmer” på You tube. Så himla bra att slippa färga hela köket rosa-rött.

  Maria 2015-11-26 06:20:51
  Svara
 • Åh, salladen ser ljuvlig ut! Granatäpplen kan ju vara det godaste som finns! Jag brukar göra en julsallad med saffranskokt bulgur, granatäpple, avocado, kikärtor och fetaost. En riktig hit! Dessutom brukar jag göra en västerbottenpaj/gratäng med skivad kokt potatis, timjan och en massa smörstekta kantareller från frysen. Min sillfria gubbröra är numera också en klassiker: hackade kokta ägg, massor av färsk dill och gräslök, lite majonnäs, mängder av riven västerbottenost och litelite gräddfil för att få ihop en röra. Passar här på och tipsar om en lista som jag har satt ihop åt Naturskyddsföreningen: http://smergy.se/tips-artiklar/klimatsmart-vegopepp/15-vegorecept-foer-klimatet/ Verkligen kul att du har börjat skriva mer om mat, det uppskattas verkligen!

  Annie 2015-11-25 21:37:55
  Svara
  • Svar på Annies kommentar.

   åh, låter verkligen hur gott som helst!!! ska kika på din länk – alltid kul med vegorecept! och roligt att du gillar matinläggen, blev uppriktigt förvånad att fler ville ha mer! men kul!

   traningsgladje 2015-11-25 22:43:03
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!