Grönkålspaj – recept

Vintern är grönkålens högtid; dessa gröna blad som nått en superstatus tack vare dess supereffekter. Grönkålschips är nog en favorit i många hem, men låt mig presentera: grönkålspaj. Ett riktigt enkelt recept dessutom. Kanske en ny grön favorit till julbordet?

Min sambo är från strax utanför Halmstad och där äter man grönkål till jul. Massor av grönkål – om kokas i grädde och sirap. De köper grönkål i stora sopsäckar. Min mamma är från Hälsingland och där har man mest använt grönkål som en grön bädd att lägga skinka på.

Grönkål kan vara lite hårt och trådigt så oavsett vad du gör med grönkålen; se till att dra bort de mjuka ”löven” från de tjocka stjälkarna. Det finns färdigskuren grönkål att köpa men här har man inte varit så noga med att ta bort stjälkarna så jag köper hellre vanlig färsk grönkål och ”repar” den själv.

Att göra grönkålspaj är enkelt: använd ditt bästa recept på pajdeg och klä en form med den. Förväll den repade och grovhackade grönkålen i lättsaltat vatten och krama ur den ordentligt och lägg grönkålen på pajskalet. Gör en äggstanning och ha i lite cheddar och häll över grönkålen och grädda i ugn.

Det var förresten otroligt kul att läsa era kommentarer här – att ni ville ha mer mat förvånar mig lite men det var fantastiskt feedback. Och your wish is my command! Lägg fler kommentarer – jag stänger det inlägget den 1 december och sedan skickar jag ut julklappar!

Om du vill ha ett mer grundligt recept på grönkålspaj så kommer det här:

Recept på pajdeg:

Hacka samman 100 gram smör med 2 dl grahamsmjöl och 1 dl vetemjöl samt en nypa salt. Tillsätt 1-2 msk vatten och jobba ihop till en deg. Tryck ut i en form och låt vila i kyl i ca 30 minuter. Förgrädda 10 minuter på ca 200 graders värme.

Recept på äggstanning:

Vispa ihop 3 ägg med 1.5 dl grädde och 1 dl mjölk (alternativt välj 2.5 dl matlagningsgrädde). Tillsätt lite salt och muskot om du gillar det. Rör i 2 dl riven cheddar. Häll över den förvällda grönkålen och grädda i ca 25-30 minuter på 175 graders värme.

grönkålspaj IMG_9770 grönkålspaj IMG_9791 grönkålspaj IMG_9804 grönkålspaj IMG_9809

Fler tips och recept med grönkål:

> Smoothie med grönkål

> Kale chips – grönkålschips

> Apropå chips: gör dessa!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
25kommentarer
 • Grönkål är ju sååå gott! Gillar du Västerbottensost förresten? I såfall vill jag tipsa dig om att ha det på pajen – supersmarrigt! Recept finns här http://saraborg.blogspot.se/2014/10/paj-med-svartkal-och-vasterbottensost.html?q=paj+svartk%C3%A5l

  Sara Borg 2015-11-19 07:57:05 http://saraborg.blogspot.se
  Svara
 • Jag älskar grönkålspaj till jul! Det är ju lite svårt med vegetarisk julmat så det är klockrent. Man kan trycka ut lite pajdeg i en pepparkaksform (en gran eller nåt) och lägga mitt på pajen när den gräddas för lite extra julfint.

  Kari 2015-11-18 23:06:07 http://forskojsskull.se
  Svara
 • Här köps också grönkål i stora säckar! När jag jobbade på Icas fruktavdelning blev jag helt chockad när jag först såg dessa säckar. Bara; ”alltså, ska vi sälja SÄCKAR?!”. Men det gick åt..haha!

  Erika 2015-11-18 17:06:46 http://www.hejaerika.wordpress.com
  Svara
 • Grönkål är bäst! Jag brukar köra grönkålspesto. Mums!

  Pamela 2015-11-18 10:41:06 http://pamppo.com
  Svara
 • Så gott! Presenterades nyligen för grönkålschips och tyckte det va himla smarrigt. Tror aldrig jag ätit grönkål på annat vis faktiskt. Detta recept låter spännande 🙂

  Stina - Tillvaron.se 2015-11-17 22:13:56 http://tillvaron.se/stina
  Svara
 • Grönkålspaj med chevre eller ädelost är också supergott! Lr i pastagratänger, lite som man kan kasta ner en näve spenat! Jag skördar fortfarande, men är nog bäst att skörda klart innan de täcks av allt för mkt snö 🙂

  Karin 2015-11-17 21:33:27
  Svara
 • Den ser smarrig ut 🙂
  För några år sedan gjorde jag mini pajer på grönkål och ädelost till julafton. Tror att det var valnötter på också!

  Cecilia 2015-11-17 21:22:37 http://www.nouw.com/lyckorus
  Svara
 • Jag gjorde en liknande paj igår men jag hade i grönkål, soltorkade tomater, vitlök, äggstanning och riven mozzarella. Så gott!

  Jessan 2015-11-17 20:29:07 http://jessansworld.blogg.se
  Svara
 • Något jag uppskattar är nä du lägger upp en bucket list, alltid massor av inspiration till mina egna, fortsätt gärna med det 🙂 I övrigt älskar jag tips när du är på olika resor, allt från bra restauranger till trevlig shopping. Får också erkänna att det r´är väldigt underhållande med ”min dag inlägg”. Sedan gillar jag verkligen din kombination av livets olika ”njutningar” och hur du belyser vikten av att lite av allt ger livskvalitet!

  Cindy 2015-11-17 20:20:41
  Svara
 • Den där pajen måste jag testa! Såg ju supergott ut!

  Camilla 2015-11-17 19:42:18 http://Www.camillatranar.com
  Svara
 • Va? Finns det människor som firar jul utan grönkål??? Hos både mina föräldrar och min egen lilla familj har grönkålssoppa, gjord på grönkål, buljong & ett pocherat ägg, varit ett obligatoriskt inslag på kvällen. Liksom fänkålsalladen och rödkålen på julbordet.

  Ingen jul utan kål!

  EmmaS 2015-11-17 18:29:36
  Svara
 • Alltså, jag ä l s k a r grönkål! Det kan vara ett av våra mest underskattade livsmedel! SÅ gott!! Alltid! 🙂

  Alexandra - starkochglad 2015-11-17 17:38:06 http://www.starkochglad.nu
  Svara
 • Det lät ju toppengott!

  Tina 2015-11-17 17:34:50
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!