Pumpabröd – recept med pumpa

Säg pumpa och många människor får något som glittrar i blicken. Det finns kanske inte så många svenska recept med pumpa, även om de växer i antalet – men skriv in pumpa på Pinterest och du har en orange matfest framför dig. Så mycket mat som går att laga med pumpa! Så mycket man kan baka med pumpa! Hur ska man hinna med när säsongen är så kort, undrar jag, och gjorde pumpabröd i all hast.

Det finns mycket man kan göra med pumpa; man kan rosta pumpa, göra puré och soppa på pumpa. Man kan använda pumpa i efterrätter och göra latte med pumpa och ja det verkar inte finnas några gränser för detta gigantiska klot som finns att köpa i affärerna just nu.

Igår eftermiddag bakade jag pumpabröd – baserat på ett enkelt recept med pumpa som en ingrediens. Det blir som en härligt mjukt och saftig sockerkaka som smakar lite jul tack vare den malda kanelen, kardemumman, ingefära och så lite pepparkakskryddor jag fuskade i eftersom jag helt enkelt inte kan få nog.

Jag har också spanat in ett recept på kanelbullar med pumpa som ser helt fantastiska ut som jag måste prova. Jag återkommer med om det blev bra eller inte! Brukar du baka saker med pumpa eller laga något gott? Dela gärna med dig av bra recept med pumpa!

Om du vill ha receptet på detta pumpabröd som passar utmärkt till en varm kopp te en murrig höstkväll, eller ett kallt glas hemlagad saft en eftermiddag, så kommer det här:

Pumpabröd – recept

1. Smält 100 gram smör och sätt samtidigt ugnen på 180 grader

2. Ugnsbaka eller koka upp en bit pumpa och mixa till puré, ca 2.5 dl kommer att användas

3. Lägga torra ingredienser i en bunke:

> ca 3.5 dl vetemjöl

> 1.25 dl socker (jag blandade maple syrup, rörsocker och muscovadosocker)

> 1 tsk bakpulver

> en nypa salt

> generöst med malen ingefära, kanel och kardemumma

4. Vispa upp 2 ägg och vänd i äggen i de torra ingredienserna tillsammans med smör, pumpapurén, och lite drygt 0.5 dl vatten

5. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.

6. Grädda i 45-60 minuter.

Bonuspunkt: gör en frosting och häll över för snygg effekt på bordet; blanda florsocker med lite, lite apelsinjuice och om du vill en nätt näve finhackat apelsinskal. Drizzla över så det blir slarvigt snyggt.

pumpabröd recept pumpabröd recept pumpabröd recept

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
  • Det ser magiskt gott ut, och med tidigare erfarenheter vet jag att dina recept alltid lover gott 🙂 tack för tips!!!

    Emma 2015-10-21 15:37:51 http://ptbyemma.se
    Svara
    • Svar på Emmas kommentar.

      haha jag misstänker att du refererar till kanelbullekladdkakan… 🙂 prova detta med!!

      traningsgladje 2015-10-21 17:21:44
      Svara
  • Aha! Så det är en kaka mer än bröd? Jag tänkte bröd och sen kom orden som sockerkaka (förvirringen) och så det magiska ordet frosting och då var jag med igen och blev himla baksugen!

    Ja. Snart får vi jul med pepparkakssmaker, glitter, glögg och kanske (ja såklart!) julgröt!

    uppochhoppa 2015-10-20 07:34:52 http://www.uppochhoppa.se
    Svara
    • Svar på uppochhoppas kommentar.

      det är inte bröd man gör macka av, utan mer av en sockerkaka fast inte lika söt. ”pumpkin bread” heter det ju i usa, till skillnad från pumpkin cake – och är ju lite av en mashup. precis som banana bread.

      traningsgladje 2015-10-20 08:07:16
      Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!