Säg pumpa och mÃ¥nga människor fÃ¥r nÃ¥got som glittrar i blicken. Det finns kanske inte sÃ¥ mÃ¥nga svenska recept med pumpa, även om de växer i antalet – men skriv in pumpa pÃ¥ Pinterest och du har en orange matfest framför dig. SÃ¥ mycket mat som gÃ¥r att laga med pumpa! SÃ¥ mycket man kan baka med pumpa! Hur ska man hinna med när säsongen är sÃ¥ kort, undrar jag, och gjorde pumpabröd i all hast.
Det finns mycket man kan göra med pumpa; man kan rosta pumpa, göra puré och soppa på pumpa. Man kan använda pumpa i efterrätter och göra latte med pumpa och ja det verkar inte finnas några gränser för detta gigantiska klot som finns att köpa i affärerna just nu.
IgÃ¥r eftermiddag bakade jag pumpabröd – baserat pÃ¥ ett enkelt recept med pumpa som en ingrediens. Det blir som en härligt mjukt och saftig sockerkaka som smakar lite jul tack vare den malda kanelen, kardemumman, ingefära och sÃ¥ lite pepparkakskryddor jag fuskade i eftersom jag helt enkelt inte kan fÃ¥ nog.
Jag har också spanat in ett recept på kanelbullar med pumpa som ser helt fantastiska ut som jag måste prova. Jag återkommer med om det blev bra eller inte! Brukar du baka saker med pumpa eller laga något gott? Dela gärna med dig av bra recept med pumpa!
Om du vill ha receptet på detta pumpabröd som passar utmärkt till en varm kopp te en murrig höstkväll, eller ett kallt glas hemlagad saft en eftermiddag, så kommer det här:
Pumpabröd – recept
1. Smält 100 gram smör och sätt samtidigt ugnen på 180 grader
2. Ugnsbaka eller koka upp en bit pumpa och mixa till puré, ca 2.5 dl kommer att användas
3. Lägga torra ingredienser i en bunke:
> ca 3.5 dl vetemjöl
> 1.25 dl socker (jag blandade maple syrup, rörsocker och muscovadosocker)
> 1 tsk bakpulver
> en nypa salt
> generöst med malen ingefära, kanel och kardemumma
4. Vispa upp 2 ägg och vänd i äggen i de torra ingredienserna tillsammans med smör, pumpapurén, och lite drygt 0.5 dl vatten
5. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
6. Grädda i 45-60 minuter.
Bonuspunkt: gör en frosting och häll över för snygg effekt på bordet; blanda florsocker med lite, lite apelsinjuice och om du vill en nätt näve finhackat apelsinskal. Drizzla över så det blir slarvigt snyggt.