Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

JUL

Hur firar ni jul? Jag läser med spänning bloggar om julfirande. Det verkar vara många som firar jul på ett ”nytt” sätt och det är kul att läsa om. Som Sandra Beijer som firar jul med skaldjur till exempel.

Vår jul brukar variera från år till år men de senaste åren har den innehållit vinprovning på juldagen och så blir det också i år. Jag tror att temat är något med franska viner. Detta kombineras med en ostbricka från en ostbutik i Stockholm som är som en provning i sig.

Juldagen innehåller också en ljusfest vid bryggan. Så står det på årets program (ja, vi har gjort ett program som vi skickar ut till de familjemedlemmar som ska vara med) och så stod det också på förra årets program. Fast det blev inte särskilt mycket ljusfest förra året för vädret var så osannolikt uselt. Vi skickade upp några ljuslyktor (givetvis nedbrytbara och allt sådant) men det var också allt.

Jag håller tummarna för årets väder och för ljusfesten som jag tror kan bli cool. Bilder kommer (om den blir av) så får ni se vad jag menar!

Dagen före julafton hugger vi gran. Mormor har i vanlig ordning sett ut en gran som hon visade oss tidigt i höstas. Detta kan bli lite hur som helst känner jag. Det är nämligen ingen vanlig gran vi brukar välja ut – oftast är den på tio meter eller så, och så vill vi ha toppen. Ibland ser toppen bättre ut på håll än vad den är i verkligheten, så jag ser fram emot årets gran med spänning.

Julmaten då? Nja, vi har nog inga strikta traditioner där heller. Varje år brukar ha sin grej. I år har jag köpt en del lokalproducerade grejer, bland annat från Fäviken Magasinet (genom Undersåkers charkuterifabrik) och lite öl från Åre Bryggcompagni. Men jag har helst rött äppelmos (mormors variant såklart) till mina köttbullar, prinskorvar och julskinka och det kan ju tyckas lite annorlunda.

När jag tänker på julhelgen så är det juldagen som poppar upp som en bubblare. Oftast är julafton svår att få till eftersom många vill hålla hårt på de traditioner man gillar bäst vilket gör att julafton kan bli rätt styrd: men juldagen är riktigt formbar. Här finns en hel dag att utveckla i massor!

Berätta: hur firar du jul? Och framförallt – hur spenderar ni juldagen? Känner du att julen formar er – eller formar du julen?

Inne på Healthy Living finns fler tankar kring jul och hur man hittar en slags inre frid just under dessa helger.

Några bilder från förr (som ni nog känner igen):

jul 21 Vi ger oss iväg på granhuggarjakt! Morfar, mormor, pappa och mamma! jul 37 Mormors blick går mot granens topp. Ja, ni förstår ju höjden! träningsglädje jul Själva granfällningen… Hälsingland 215 vegetarisk julmat Vi gjorde en massa gröna rätter förra året, det var kul! Och så är mamma industrivego. träningsglädje jul Och så red vi islandshäst nästan hela familjen! jul 130 Vi hade sjuka mängder snö förrförra året! jul 145 Prydligt dukat bord. På jul är vi runt 8-9 stycken. jul 53 Här är själva toppen på granen. Inte den finaste, men den hade personlighet! julkalender Det här är Charlie, som min Mini Cooper är döpt efter. Han är alltid med!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Jag har aldrig förstått varför man måste äta så mycket mat. Mat som man annars aldrig äter eller ens tycker om. Och varför måste alla baka och göra godis i hysteriska mängder, när man aldrig gör det annars?
  …Fast jag jobbar med julmat… med början, i slutet på November…
  Vi har julfrukost, med paketöppning. Skinka, ost, risgrynsgröt, gravad lax, kaffe, te, juice och gott bröd.
  Alla paket delas ut, sen får en person öppna ett i taget, så går man laget runt.
  Lunch med svågerfamiljerna hemma hos svärföräldrarna som kommer från Serbien. Vi äter inga köttanimaliska produkter. De ska egentligen fasta innan jul. Men det är lite avskalat… Man doppar vitlök i honung, valnöt i honung och äppelbit i honung. Det ska bringa styrka och hälsa. Vi skålar i honungsbrännvin. Sen äter vi bönsoppa, tre olika sorters pasta. Detta är jul för mina barn och min Man.
  Kvällen tillbringas lite olika. Men det inkluderar ofta lite sill och godis, lathet och film. Eller med goda vänner.

  Alis 2014-12-21 09:31:12 http://mittalisliv.blogspot.com
  Svara
 • Håller helt med dig om att juldagen kan man forma lite som man vill. Jag både älskar traditioner och vill förnya. Så våra julaftnar består av ganska mycket tradition, men sånt vi skapat själva för det är bara jag, min man och våra två barn. Kyrkan på FM, jullunch, Kalle kl 15 och sen tomte med paket. Resten av kvällen softar vi med film och godis. Barnen leker. På juldagen kommer släkten till oss, ca 20 personer. Barnen öppnar paket, vi fikar, badar bastu och är det folk kvar framåt kvällen så plockar vi fram skinkmackor. Allt är väldigt avslappnat, vilket jag tycker är skönt.

  Evelina 2014-12-21 07:24:14
  Svara
 • På juldagen hoppas jag stå på skidorna 🙂 Och mysa i husvagnen på vintercampingen. Har ”downshiftat” julen en hel del, bl.a. efter att ha varit bortrest i fjällen några jular. Sköna att släppa lite sånt där man ”har med sig”, som bilder av hur det ”ska och borde vara”. Och hitta fram till hur man själv vill ha det… 🙂

  AktivaDagar 2014-12-20 22:18:08 http://aktivadagar.com
  Svara
 • Juldagen är lite slappardag hos oss. Pillar oss i naveln, äter godis och lägger förmodligen det pussel jag oftast fått dagen innan. Om vi orkar, går vi en promenad. Maten är lutfisk med gröna ärtor och massor med vitsås. Sen kommer det viktigaste på hela dagen, ris à la Malta med skivad apelsin eller blåbärssylt.

  Nipe 2014-12-20 21:57:57 http://enlitenplatsietern.blogspot.com
  Svara
 • Så mysigt det låter! Hopps på lite snö till julafton… Själv ska jag fira julafton hemma hos mig med mina föräldrar och min mans bröder och pappa. På juldagen blir det istället lite födelsedagsfirande på annat håll!

  Marja - Baka Sockerfritt 2014-12-20 20:22:08 http://bakasockerfritt.se
  Svara
 • Här firar vi jul den 23:e, vilket bara i sig heeelskumt…… 😉
  God jul!

  Kram M

  Rund är också en form! 2014-12-20 17:17:45 http://rundarocksaenform.wordpress.com
  Svara
 • Vad är industrivego för något? Att man äter vilt och närproducerat kött men inte danskt fläskkött?

  Kari 2014-12-20 16:42:23 http://forskojsskull.se/
  Svara
 • Ska ha en liten annorlunda jul mot vanligt i år. Har väldigt få släktingar (som vi typ aldrig träffar) så mamma+pappa kommer hit och så ska vi hem till brorsan + hans tjej som bor 500m från mig. Ska käka lite gott, kolla på Kalle, gå någon promenix, snacka, spela spel ja det klassiska. Självklart träning på julaftonsmorgonen. Skulle åkt till Australien på juldagen men flyttade det en vecka så ska vara hemma och göra lite utflykter och så istället. Blir säkert bra, hoppas bara på SNÖ!

  pilla 2014-12-20 14:46:42 http://pernillabredolt.com
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!