Peacemuffins

Jag har fått ett recensionsexemplar av boken Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer (Bonnier Fakta) och då är det faktiskt lika bra att testa recepten och recensera dem på riktigt. Först ut blev peacemuffins med relativt få och väldigt enkla ingredienser, precis som i resten av boken. Tummen upp!

Tummen ner blir det lite generellt för min egen stavmixer som inte håller måttet. I Stockholm har jag min rätt nyinköpta mixer från Electrolux – det är nog dags att ta upp den hit till Åre så att jag kan fortsätta baka. Billiga grejer från Braun håller inte måttet!

Boken Smarta sötsaker syftar på att baka saker utan socker, gluten och mjölk och det finns recept på allt från muffins och kakor till glass och andra efterrätter, godis och smoothies. Vissa recept är superenkla, som cashewmjölk, mandelmjölk och rosa mandelmjölk (cashewmjölk med jordgubbssmak) och det är fint att ha en bok att hålla i handen när det gäller även enkla recept som dessa. Men – det bästa är att boken innehåller recept på lite annat som inte finns lika sökbart överallt på nätet.

Mina peacemuffins blev godare än jag trodde och höll bättre konsistens än jag trodde. Jag passade på att göra egna muffinsformar eftersom jag inte tycker att de som finns i vanlig matbutik håller måttet (för sladdriga) och de som är riktigt bra är också riktigt dyra och det känns lite onödigt.

För att göra egna muffinsformar skär du bakpapper i bitar och liksom klär in änden av en rätt smal burk. Knyt tunn stektråd runt om och ta bort burken – så har du skapat dig som en form att hälla smet i. Funkar fint även för helt vanliga muffins – eller för kladdkakor i portionsstorlek och sådant där. Man kan liva upp det hela lite med snyggare snören och så – som vanligt är det fantasin som sätter gränserna.

Muffinsen då? Här är receptet:

Peacemuffins (recept av Ulrika Hoffer // Smarta sötsaker)

> 2 dl mandelmjöl

> 1 tsk bakpulver

> 1 tsk vaniljpulver

> 2 mogna bananer

> 2 ägg

> lika många frysta hallon som du gör muffins (mellan 10-20 beroende på formstorlek)

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser.

3. Mosa bananerna och rör ihop med äggen, tillsätt äggmoset till de torra ingredienserna.

4. Klicka upp i formarna.

5. Grädda i 10 minuter (eller mer eller mindre, beroende på storlek)

glutenfria muffins - recept - Smarta sötsaker Ulrika Hoffer

glutenfria muffins - recept - Smarta sötsaker Ulrika Hoffer Kungsörnen mandelmjöl

glutenfria muffins - recept - Smarta sötsaker Ulrika Hoffer

glutenfria muffins - recept - Smarta sötsaker Ulrika Hoffer

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!