Life design – så börjar du

Vad tycker du om begreppet life design? Vilka tankar dyker upp hos dig? I mig bubblar det. Och just orden life design har dykt upp många gånger hos mig de senaste dygnen. Det är ofta så; att jag börjar tänka en tanke ena dagen. Och så dyker en annan tanke upp vid något helt annat tillfälle en annan dag. Och efter idag så syr jag ihop påsen och kommer till någon form av insikt som jag tror på. Den insikten lägger jag till mitt medvetande och så formar det den jag är och vad jag tycker om livet.

Vi föds alla på den här jorden men väldigt lite är lika för oss. Du som läser den här bloggen är liksom jag lyckligt lottad i den mån att vi har med oss rätt schyssta förutsättningar för det mesta som vi vill ta oss för. Vi har hög påverkansgrad på vårt liv.

Det betyder inte att vi kan släppa allt och chilla i en solstol några månader per år – men det betyder att vi har rätt mycket som vi kan välja till i våra liv. Och rätt mycket som vi kan välja bort.

Life design handlar om att designa det liv man vill leva. Jag älskar begreppet life design och skapar varje dag det liv som jag vill leva. Min life design blir aldrig klar. Det är som livet självt. När min life design är klar så är också mitt liv klart. Lite så.

Min life design är snarare min kompass för de val jag gör.

Och det behöver inte bara handla om de stora sakerna i livet, även om det är just alla stora beslut man kanske fastnar vid. Som var man ska bo och vad man ska jobba med eller så.

Jag tror att man ska börja i andra änden till en början. Stora beslut är just stora beslut och kan vara rätt så läskiga att ta. Life design handlar också om att ta vissa tankar på allvar och fatta små men betydande beslut utifrån dem.

Jag gillar inte trängsel till exempel. Trängsel gör mig på dåligt humör och jag har inte så kul i sammanhang där trängsel ingår. Därför går jag i princip aldrig på konsert och jag gillar inte ställen där man måste trängas kring en bar. Jag äter aldrig hotellfrukost klockan 9 när prick alla andra på hotell gör det och jag väljer bort tunnelbanan i Stockholm under rusningstrafik. Jag kör sällan bil när jag vet att det är fullt på vägarna och jag handlar inte mat på Daglivs vid Fridhemsplan klockan 5 en fredag.

Om det finns saker man inte gillar så gör man bäst i att göra så mycket annorlunda man bara kan tycker jag. Men det krävs att man identifierar vad man inte gillar, eller vilka sammanhang man helst slipper.

Life design kan handla om att gå utanför normen eller att inse att man älskar normen och vill vara precis mitt i den. Det finns normer utifrån de stora sakerna i livet (villa, vovve, barn och Volvo…) och de små sakerna. Som att älska tacos på fredagar, tycka det är kul med after work, vilja åka till solen på semestern och fynda när det vankas REA.

Men vad i allt det där norm-vanliga gillar du? Och vad gillar du inte?

Låt din life design börja i de små valen. Så är du ett steg närmre det liv du tycker bättre om.

Läs fler inlägg om life design:

”Jag sysslar inte alls med downshifting”

Life design som pod

solnedgång i åre Åreskutan natt Åreskutan Åre trail IMG_0760

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
 • Jag tackar och bockar för att du påminner mig om life design. Jag har adopterat begreppet från dig och Katta och gillar det så himla mycket.

  När det gäller normer ställer jag mig rätt så mycket utanför samtidigt som jag nu har make, barn, hus och gräsmatta som ska klippas. Jag ser stora vinster i att uppskatta de små sakerna och är rabiat när det gäller vila och återhämtning, meditation och utomhusvistelse.

  Hoppas du har det bra, vilka härliga dagar ni haft det med tjejerna!

  Emilia

  Emilia 2016-10-01 21:57:09 http://www.enemilia.se
  Svara
 • Jag vägrar att åka tunnelbana men jag har alltid trott att det berodde på att jag var asocial och inte på life design. Men life design låter ju mycket trevligare!

  Kari 2016-10-01 18:31:19 http://forskojsskull.se
  Svara
  • Svar på Karis kommentar.

   japp. det man inte vill kan man ju planera för att undvika, vilket du framgångsrikt gjort! 🙂

   Sara Rönne 2016-10-01 19:51:47
   Svara
 • Hej! Ville bara lämna en liten kommentar och säga att du är så otroligt inspirerande! En sån person som verkar sprida glädje och som man önskar man kände! Tack för din fina blogg och inspirerande inlägg 🙂

  Caroline 2016-09-28 21:08:27
  Svara
 • Exakt såhär som du beskriver det är det! Jag känner verkligen att jag designar livet genom de små detaljerna. Lite som att det på sikt är det som gör helheten också. Att må bra genom att göra medvetna val för sig själv möjliggör allt annat ”stort” i livet, känner jag!

  Löpningen och jag 2016-09-28 17:57:43 http://www.lopningenochjag.wordpress.com
  Svara
 • Älskar begreppet! Har tänkt mycket i de banorna i höst och det där är ju de perfekta orden för det! 🙂

  Jenny 2016-09-28 11:04:03 http://jemppari.blogspot.com
  Svara
 • Älskar begreppet! Hur mycket vi själv faktiskt kan påverka vad vi gör och hur vi mår! Tycker jag är en helt ok designer av mitt eget liv faktiskt. Jag har hittat vad jag trivs med och försöker styra kosan dit. Är medveten om de val jag gör och varför. Även om min tillvaro kan tyckas annorlunda i andras ögon. Att inte jobba 8-17 liksom….

  Anna 2016-09-27 09:49:42 http://piggelina.se
  Svara
 • Så välformulerat och bara rakt igenom klokt inlägg. Tack.

  Jeanna 2016-09-27 07:07:21 http://Healthyliving.se/blissjunkie
  Svara
 • Så himla sant. Så himla fint. Life Design nuddade mig för första gången nu efter att jag läst ditt inlägg, men jag älskar det… kärlek vid första ögonkastet. Så himla bra.

  Mari 2016-09-27 07:05:49 http://www.doitforyourself.isilife.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!