Jag har en fascination för det samiska; främst historien och kulturen, men ocksÃ¥ maten. Att äntligen fÃ¥ besöka restaurangen Hävvi i Glen, som drivs av Elaine Asp och hÃ¥ller öppet bara vissa tider pÃ¥ Ã¥ret, var en av höjdpunkterna under förra helgen när vi red häst i Trumvallen – och sedan tältade pÃ¥ Andersön.
Hävvi i Glen är omtalat för sin goda mat och är listad i White Guide och  Elaine har bland annat varit med i radio och nominerats till flera priser. Vi Ã¥t trerätters och blev bjudna pÃ¥ enkla och rena smaker med tydlig koppling till fjället – och fantastiska kombinationer av konsistenser som gifte sig ordentligt. De flesta ingredienser till rätterna kommer frÃ¥n rÃ¥varor som Elaine, tillsammans med sin mat Thomas som är renskötare, antingen plockat, fÃ¥ngat eller jagat pÃ¥ fjället – eller köpt frÃ¥n lokala producenter.
Bredvid restaurangen finns också några små stugor man kan hyra; Hävvi i Glen ligger långt från wifi-signaler (jag hade ingen täckning alls) och en jättelång grusväg där flera renar utgjorde de trafikanter vi trängdes med på vägen. Vi körde dessutom från Vemdalen så vi hade några mil med rolig roadtrip där vi stannade längs vägen för fika men också flera stopp där vi ooh:ade och aah:ade över naturen!
Platsen där Hävvi i Glen ligger är inte i sig sÃ¥ spektakulär när man först kommer dit – men det är ett sameviste (TÃ¥ssÃ¥sens sameby) vilket har gett omrÃ¥det dess karaktär. Här finns över 5000 renar som betar fritt i Lunndörrsfjällen, Anarisfjällen och Oviksfjällen.
Vi bodde i en av stugorna pÃ¥ omrÃ¥det och när vi gick och la oss pÃ¥ kvällen var det skön sommar men när vi vaknade pÃ¥ morgonen hade hösten gjort entré. Men kvällen innan Ã¥t vi sÃ¥klart; vi satt i flera timmar och njöt av god mat och gott vin – och sÃ¥ till slut Lemmelkaffe i kÃ¥sa.
Till förrätt åt jag kåtarökt fjällöring och jordärtskocka i variation, syrade havtorn och havtornsreduktion som serverades med friterat skinn, krispigt fröbröd och riven bottarga. Den här rätten var fantastiskt fint upplagd på lokalproducerat porslin som verkligen kändes som hämtat från fjällen. Elegant men ordentligt. Fulländat!
Till varmrätt åt jag suovas leipie. Lättstekt och tunnt skivad suovas från renstek serverad på surdegsbröd från Klövsjö Stenugnsbageri, ostcreme på granjonost från Kullens i Klövsjö, blåbärschutney och droppade havtorn. Väldigt gott!
På en av bilderna nedan syns också en älgburgare på surdegsbröd som de andra valde till varmrätt.
Sent pÃ¥ kvällen när vi satt ute en sväng sÃ¥ drog Katrin fram stora kartan – hon Ã¥ker genom Sverige pÃ¥ roadtrip och det är ju lite äventyrshärligt att hitta smÃ¥ gömda ställen man vill passera längs vägen. En känsla av gränslöshet och frihet.