Banankaka – 5 nya sätt att äta den på

Jag minns första gången jag åt en bit banankaka, eller ”banana bread” som det heter i Kanada. Bananbröd rätt och slätt. Det finns cirka hur många bra recept på banankaka som helst och jag har bloggat om det tidigare också. Här är ett enkelt recept på bananbröd till exempel!

För några dagar sedan gjorde jag en banankaka med choklad; jag hade två trötta och lite för mogna bananer hemma och tänkte att en banankaka vore ett bra öde för dem.

Sedan stod den där banankakan på köksbänken och tappade lite av sin värdighet; den blev lite torr och trött. Då kom jag på att jag kunde göra fattiga riddare på banankakan – och när jag stod och vispade upp en smet (som även den fick smak av choklad) så kom jag på några fler grejer man också kan göra med bananbröd. Här är fem av dem:

 

1. Fattiga riddare på bananbröd (som på bilden nedan)

2. Bananbröd med färskost och skivade jordgubbar

3. Rostat bananbröd med god marmelad och lagrad ost

4. Bananbrödskrutonger på fil med bär

5. Stekt banankaka med bär och lättvispad grädde

 

Banankaka är den perfekta hybriden mellan ett lite sötare bröd och en lite osötare sockerkaka. I Kanada åt vi det som mellanmål och det finns ju att köpa på varenda Starbucks i USA till exempel. En riktigt god banankaka är bäst att äta som den är tycker jag, men varianterna ovan funkar när man tröttnat på det.

Som ni märker så vet jag inte om jag ska kalla det för banankaka eller bananbröd. Vad säger ni?

bananbröd med choklad

Förutom det här receptet på bananbröd så kommer här en alternativ variant:

 

Recept på banankaka med choklad

Du behöver:

200 g mörk choklad

200 g smör

2 bananer

2 dl socker

4 dl vetemjöl

3 ägg

1,5 tsk bakpulver

1 tsk mald ingefära

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader

Lägg bakplåtspapper i en brödform

Lägg chokladen i en skål tillsammans med smöret och smält över vattenbad

Vispa smör och socker och vispa fluffigt

Tillsätt äggen ett i taget

Mosa bananerna och rör ner i smeten

Vänd ner vetemjöl och bakpulver

Bred ut halva smeten i formen och skeda ut chokladsmeten – häll sedan på andra halvan av banansmeten

Grädda i en timme

Vill du göra fattiga riddare? Vispa ihop smet på grädde, ägg, vetemjöl och eventuellt lite kakao. Vänd skivor av bananbrödet i smeten och stek i panna!

bananbröd med chokladbanakaka IMG_1832

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
  • Alltså jag vill med kunna äta vetemjööööl!

    jessica 2016-07-17 12:32:05 http://www.jessicaclaren.com
    Svara
  • ser fantastisk ut! Men undrar bara lite lver receptet. Smält smör och choklad, sen vispa det med socker? Och sedan skeda över chokladsmeten? Inget smör och socker i banansmeten då? Eller är jag trött ? men det låter gott ?

    Jessica 2016-07-17 09:01:48
    Svara
    • Svar på Jessicas kommentar.

      hello jessica, nu har jag läst receptet igen och hittar nog inte riktigt vad du menar? man ska ju vispa socker och smör – och sedan vända ner den mosade bananen, då blir det banansmet… 🙂

      Sara Rönne 2016-07-17 23:55:41
      Svara
  • Åh vd gott! Tänkte precis att en skvätt choklad i kan vara mäktigt också, sen kom det receptet. Detta får det bli till sommarfrukost hemma 🙂

    Katta Bucketlife 2016-07-16 09:58:10 http://www.bucketlife.se
    Svara
  • Smarrigt! Måste testas. Glad för alla tips på vad man kan göra med överblivna bananer. Har hela frysen full!

    Anna 2016-07-15 20:52:48 http://piggelina.se
    Svara
  • Jag tycker det verkar så himla gott! man kunde köpa det överallt i USA minns jag men vågade aldrig prova eftersom jag inte gillar banan värst mycket. Men SER ju så smarry ut 😉

    ISA 2016-07-15 20:28:19 http://isabyl.devote.se
    Svara
  • Den ser magisk ut 🙂

    Mari 2016-07-15 16:58:08 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!