Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Det allra godaste receptet på gröt

Gröt; en riktigt redig frukost som jag inte är ett jättefan av men som återkommer då och då under mina morgnar. Senast häromdagen inför denna praktfulla fjälldag. Men såhär är det: det finns gröt och så finns det gröt. Vilken gröt är det du gör och som du gillar allra bäst?

En favorit de senaste åren i mitt kök är att blanda i ett ägg när jag kokar havregrynsgröt. Ibland använder jag en del mjölk istället för vatten också. Riktigt god gröt som du beställer in på restaurang (typ Nybrogatan 38) är gjord på en del grädde. Att låta mycket energi koka med gröten, ja som typ grädde då, kan vara ett tips om du ska ut och göra något jobbigt – till exempel åka Vasalopp eller springa långpass eller sådant där.

Att ha i en tesked kokosolja kan också vara en god idé för att få till lite mer krämighet; och alla goda egenskaper från kokosoljan som är lite av en mirakelkur.

En skål gröt är inte klar bara för att gröten är färdigkokad. God gröt är god när man också har härlig topping. Som den här gången; ja faktiskt mitt i sommaren när jag toppade gröten med grillad persika!

Häromdagen kokade jag havregrynsgröt på vatten och 1 ägg och 1 tsk kokosolja och vaniljpulver. Toppingen bestod av massor av blåbär, kiwi, banan, pumpakärnor, hampafrön och kakaonibs.

Men åter till frågan: vad är ditt allra godaste recept på gröt?

gröt med protein

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
31kommentarer
 • Just nu gillar jag havregrynsgröt som får koka med lite pepparkakskryddor i vattnet. Sen det obligatoriska ägget, annars håller jag mig inte mätt. Till topping tar jag bara rårörda lingon och mjölk.

  Annars är banan, kokos och kanel en favorit. Eller ta lite av müslin och koka med, då blir det lite nötter och russin och sånt.

  Åsa 2017-01-31 13:12:23
  Svara
 • Mitt favoritrecept har en lite kola-aktig smak: koka 1,5 dl havregryn, 2 dl vatten, 1 äggvita, 2 färska klippta dadlar (utan kärna, tack), 1 msk jordnötssmör, 1 krm vaniljpulver & salt till en krämig gröt. Sen brukar jag äta den med halvfrusna blåbär och havremjölk! 😀

  Frida 2016-01-26 19:02:28 http://fridawallstrom.blogg.se
  Svara
 • Jag brukar köra 1 dl havregryn, 2 dl havremjölk och en nypa salt. När det är klart blandar jag i honung i gröten och toppar med kanel, banan, stora blåbär och ännu mer honung! En av mina absoluta favoriter. Blir så krämigt och gott, och matigare på något vis 🙂

  Emma Jonasson 2016-01-25 14:04:03 http://www.kristallklart.blogg.se
  Svara
 • Brukar koka 1/2 dl havregryn, lite rågflingor, lite solrosfrön och lite linfrön, en halv banan, hallon och blåbär och 2 dl vatten. Till det kan man ha lite vad man vill som topping. Hemgjort äppelmos funkar alltid men ibland blir det apelsin, kanel och hemkokta lingon. Eller ngt annat som råkar finnas hemma. Sååå gott!

  Eva 2016-01-25 11:08:11
  Svara
 • Min senaste kreation var 1dl havregryn till 1dl vatten, lite (1 msk kanske) amarant mjöl, 1 (över)mogen banan i skivor, en massa kanel och 2 torkade fikon i bitar. Allt kokas samman så att bananen ”smälter”.
  Toppades med passionsfrukt, mango, jordgubbar, hallon och blåbär. Miam

  Helena 2016-01-24 23:11:42
  Svara
 • På Saltå kvarns hemsida finns ett recept med morot, honung, solrosfrön, russin och havregryn. Så gott. Tror den heter ngt med ”morotskaka”.

  Sofia 2016-01-24 22:14:41
  Svara
 • Nu kör jag overnightsoats och har med mig det till skolan. Tricket där tycker jag är chiafrö, det gör det krämigt och gott. Men på helgen så är min favorit att koka upp vanlig havregrynsgröt med ett ägg, banan och jordnötssmör. Kvarg eller mjölk till, plus färska blåbär och hallon. Och jordnötter, om man är på det humöret. Mums!

  frida 2016-01-24 19:36:27
  Svara
 • jag har också gärna i ett ägg i min gröt, och russin för så gjorde alltid min mormor (russinen alltså). Annars så vill jag gärna prova jordnötssmör på gröten, ALLA verkar ju ha det men jag är som vanligt sen på bollen 😉

  Anna Jansson 2016-01-24 16:25:20 http://www.annamjansson.se
  Svara
 • Min godaste gröt är godast för att den är kryddad med en otrolig mängd barndomsminnen. Det bästa jag vet är helt vanlig havregrynsgröt kokt på vatten, salt och med en rejäl näve russin, serverad med hemgjort äpplemos och mjölk (från mormor) eller mannagrynsgröt med hallonsylt och mjölk (från farmor). Det enklaste är det godaste för mig. 🙂

  Johanna 2016-01-24 11:18:55 http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com
  Svara
 • Det där måste vara den snyggaste grötuppläggningen jag sett. Min är mer ful, och jag har bara ett recept: Hälften havregryn, hälften rågflingor. Serveras med hackade paranötter, mosad banan och havremjölk. Jätteful men alldeles alldeles underbar…
  Till frukost är jag rabiat och vågar mig inte på nya experiment, de tar jag till mellanmål… för jag kan äta gröt hur många gånger som helst på en dag! 🙂

  Anna (orka mera) 2016-01-24 10:40:10 http://piggelina.se
  Svara
 • Det här hamnar på att-prova-listan. Min stående favorit på grötfronten är overnight-oats på havregryn, mjölk, mosad banan, kanel och russin. Lätt att fånga i farten på morgonen!

  Louise 2016-01-24 10:35:10 http://www.louisevis.se
  Svara
 • Till vardags: Rikligt med kokosolja och mosad banan rörs ner i kokad havregrynsgröt. Toppas med kokosflingor eller kokosflakes + nötter. Ägget på sidan om i stilsäker äggkopp. ÄLSKAR!

  mia 2016-01-24 10:26:34 http://www.menmia.se
  Svara
 • Oj nu blev jag sugen på gröt till frukost. Jag kokar havregryn, linfrön och sätter blåbär på. Nu ska jag testa äggvarianten också 🙂 Tack för tipset!

  Svara
 • Jag kokar gröten på enklaste vis med vatten och en nypa salt, men även lite kardemumma. När gröten kokat klart och satt sig lite blandar jag i lite varm mjölk och typ en tesked kokosolja. Min gröttopping är kanske inte så modern en ack så god, kanel och äppelmos.

  Nellie 2016-01-24 09:55:49 http://www.minvardagshälsa.se
  Svara
 • Det där var ju en rubrik som jag inte kunde missa! Jag har själv inget gott grötrecept men återkommer för att få inspiration från kommentarerna.

  Kari 2016-01-24 09:47:09 http://forskojsskull.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!