Fischer twin skin race – vallningsfria längdskidor

Strax före jul köpte jag nya längdskidor för klassisk stil; ett par Fischer Twin Skin Race. Jag har haft mina förra längdskidor från Fischer i evigheter; de var de första skidor jag köpte och det var också skidorna som jag åkte Tjejvasan med 2012. Här är min race report från Tjejvasan – jag är fortfarande så himla nöjd med det loppet!

Hur som helst; efter att ha insett hur skönt det är med skejtskidor eftersom man inte behöver fästvalla dem – så ville jag ha ett par vallningsfria längdskidor även för klassisk skidåkning.

Jag pratar inte om sådana där vallningsfria som har fiskbensmönster och som tjuter när man åker på dem; nej jag ville ha ett par av den nya sorten. De med ”stighudar” på fästzonen som ofta kallas för ”skin” och som funkar i de flesta väder (fast inte när det blir blött i spåret, för då riskerar vattnet att frysa i de små håren).

Jag tycker inte det är särskilt kul att köpa saker som relaterar till längdskidåkning eller till cykling; många butiker med personal skulle behöva fräscha upp sina attityd till tjejer som vill köpa nya grejer. Lite som den gången en försäljare sa att jag skulle börja med bridge istället…

Hur som helst; igår eftermiddag gjorde jag premiär på mina Fischer Twin Skin Race 2016. Vi åkte till längdspåren i Edsåsdalen och allra helst hade jag velat åka något av spåren på fjället även om det var mörkt men det fick bli elljusspåret ändå.

Första varvet kändes bedrövligt. Jag tror aldrig jag åkt så dåligt som jag åkte det varvet. Ingenting funkade som det skulle; varken teknik eller mod.

Men till varv två gick det bättre; jag hade fått öva lite på utförskänslan vilket också gjorde att jag blev bättre kompis med skidorna så jag kände mig mer självsäker. Dessutom kom jag ihåg hur man åker rent tekniskt och det är en fördel när det gäller längdskidåkning…

Jag är riktigt nöjd med skidorna; jag hade bra fäste men ska glidvalla dem lite till nästa gång. Dessutom tycker jag att de är snygga!

Tyvärr måste jag köpa fler prylar; jag verkar ha tappat bort mina klassiska längdskidstavar och idag kom jag på att jag nog glömde dem i Tegefjäll när jag körde backintervaller den här gången i höstas. Igår åkte jag med mina skejtstavar men de är på tok för långa.

Fischer twin skin race

 

Lite mer lästips:

 

> Den gången jag gick på Mikaelas längdskidskola (tips om du ska till Funäsfjällen!)

> Den gången jag fick en skidlektion av teamchefen i Ski Team Pro Am (världens första proffslag för tjejer)

> När det var -20 i byn och -3 i spåret

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Måste också kika på nya skidor, blir att göra det här i dagarna. Hoppas på lite snö också =)

  Mari 2015-12-31 10:26:06 http://www.doitforyourself.shapemeup.se
  Svara
 • Hej Sara! Vad kul! Är också överlöjligt förtjust i mina twin skin. Kan helhjärtat rekommendera butiken på skidstadion i Östersund när man behöver hjälp med skidutrustning, enormt kunniga, hjälpsamma och fördomsfria. Där har jag lärt mig att det tar 4-5 mil att köra in skinskidor och att det innan dess kan vara lite sämre med glidet och rentav hugga i fästet innan mohairen har trycks till och satt sig ordentligt. Upplever man fästet som för aggressivt kan man stryka på en ”skintec tune-up liquid” som hindrar ifrysning men också får dem att gå lenare. Det har jag gjort på mina och märker stor skillnad. Från fabrik kommer twin skin kom ”pre-waxed”, dvs det ligger ett paraffinlager på som behövdes sicklas och borstas bort för att få till glidet, men det har du säkert koll på.. Lycka till med nyskidorna, det här känns som perfekta vintern för vallningsfritt. 🙂

  Malin 2015-12-31 09:29:59
  Svara
 • Jag önskar att jag köpt vallningsfria (iofs så var vallningsfria inte lika bra för ett par år sedan när jag köpte), jag orkar ändå aldrig valla!

  Kari 2015-12-31 00:15:16 http://forskojsskull.se
  Svara
 • Jag har också spanat in dem där skidorna, jag funderar på dem eller om jag ska köpa tejp. Vallningen är liksom ett hinder till att ta sig ut och dessutom ett jobbigt orosmoment.

  Clara Edvinsson 2015-12-30 23:13:26 http://www.claraedvinsson.se
  Svara
  • Svar på Clara Edvinssons kommentar.

   jag har tejp på mina gamla skidor; funkar ju rätt så fint det med. men jag är nöjd med dessa fischer twin skin ändå. jag minns inte hur tejp funkar i klisterföre?

   Sara Rönne 2015-12-30 23:14:17
   Svara
 • Takk for tipset! Har selv tenkt på å kjøpe smørefrie og disse hørtes jo gode ut -fine var de også!

  L 2015-12-30 21:59:37
  Svara
 • Va kul att du gått i Mikaelas skidskola. Är i Funäsdalen o ser henne varje dag när vi åker i bruksvallarna. Så kul med en sån driven person som startar upp något och driver det själv! 🙂

  Fanny 2015-12-30 21:15:51
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!