Vintercykling och Vintervättern

En sak jag verkligen ser fram emot i vinter är vintercykling. Att snart få byta däck på min cyclocross till mina dubbdäck (såhär ser de ut – de har sjukt bra fäste!) och ge mig av i mörkret och mot tystnaden. Jag minns när jag körde en sväng en riktigt kall decemberkväll förra året – det var så otroligt mysigt.

Att klä sig för cykling på höst och vinter är lite klurigt eftersom det finns en del fartvind att ta hänsyn till. Ändå har jag nog aldrig varit ute och cyklat och känt att jag frusit!

Jag har hittills alltid bara haft ett lager på benen när jag cyklat på vintern: Craft bib storm tights. Så. himla. bra! Jag hade bara ett lager även när jag cyklade i -17 eller vad det var, den där decemberkvällen jag nämnde ovan.

Inför den här vintern så har jag också Craft Belle tights; de känns varma och bra och har lite olika materialval på benen beroende på var man är som mest utsatt för vind.

En grej som jag köpte utan att tveka förra året var ett par vintercykelskor. Ett bra köp; och förmodligen anledningen till varför jag inte fryser om fötterna när jag vintercyklar. Jag sätter också booties över skorna; ett slags vindskydd som gör att fötterna håller sig varma. Jag brukar köra med booties på mina sl-skor också när jag kör min vanliga landsvägscykel (alltså den som det inte går att sätta dubbdäck på) på våren och hösten.

> Lästips: skillnad mellan en landsvägscykel och en cyclocross!

vintercykling

Booties är förresten bra eftersom de är reflexprydda; och reflexer som rör sig långt ner mot marken syns bra i mörkret när du möter eller blir omkörd av bilar.

Upptill brukar jag ha tre lager; och det är understället – plagget jag har närmast kroppen – som jag anpassar beroende på hur kallt det är. Är det superkallt har jag ett varmt underställ i ull på mig. Sedan ett mellanlaget, oftast en höstcykeltröja som är flossad på insidan och med fickor där bak (där jag stoppar kamera och telefon) och sedan hade jag min bästa vinterlöparjacka på mig hela förra vintern.

Är det inte superkallt har jag ett tunnare underställ som är speciellt anpassat för hög puls eftersom det transporterar bort svett; Crafts concept piece. Det är ett favoritunderställ och här har jag bloggat om det: Craft active extreme concept piece! Det är för övrigt samma modell på underställ som Charlotte Kalla designat med eget mönster med vargar som hon pratar om här!

Inför den här vintern har jag utrustat mig med en vintercykeljacka också. Cykelkläder är anpassade efter den position man har på cykeln, så det brukar i allmänhet vara längre ärm (som dessutom är shapead, dvs armarna är lite lätt böjda) och längre baksida eftersom man sitter framåtlutad. Men jag upplever att materialet också är lite annorlunda; lite mer motståndskraftigt mot vind och så – och fler reflexer. Löparjackor känns till exempel smidigare.

Jag vill ha bra grepp om styret när jag cyklar och kör alltid med handskar oavsett säsong. På sommaren: handskar utan fingrar – och på vintern: tjocka handskar gärna som påminner lite om en hummer; där de fyra längsta fingrarna liksom är delade på två.

cyclocross åre sara traningsgladje

På vintern är det som bekant mörkt så bra ljus är ett måste. Jag har en pannlampa på hjälmen och en lampa framtill på cykeln, båda från Silva. Jag har testat att köra lampa bara på hjälmen och bara på cykeln men jag gillar båda; jag vill ha ett ljus som bara riktas rakt fram och lite nedåt, så att jag har koll på vägen framför mig – men vill också ha ljus åt det håll som jag kollar.

Vintercykling kan vara något av det bästa jag vet och såhär kan det se ut:

> Såhär vill jag att det ska se ut när jag vintercyklar – DRÖMLANDSKAPET!

> Cykling i Åre i vintras – här har jag en fleecejacka med vindskydd från Marmot överst, och så ser ni hummervantarna!

> Och så vill jag tipsa om Helenas inlägg om hur hon klär sig på hösten när hon cyklar!

Apropå vintercykling så kan man nu cykla Vintervättern – det är världspremiär den 27 december. Det är tyvärr fulltecknat i år men till nästa år utökar man och kommer att erbjuda 250 platser! Hörrni, det är nu det händer – cykling är på väg att bli en året runt-sport på riktigt!

> Här har jag förresten skrivit om cykelbloggar – jag vill fortfarande ha tips på fler!

sara cykling

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
 • Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och i det här fallet vad man ska ha på sig när man cyklar på vintern. Van cyklist som jag är, vet exakt vad jag vill ha på mig på sommaren. Men eftersom jag aldrig har cyklat på vintern tidigare blir det som en helt ny sport att lära känna, så tack! Älskar att du jobbar med Craft också, eftersom dem har enligt mig dem bästa kläderna på marknaden och då blir det det självklara valet när man får sådana bra tips.

  Clara Edvinsson 2015-11-06 22:34:49 http://www.claraedvinsson.se
  Svara
 • När du ändå funderar över cykling så vill jag tipsa om ett sprillans nytt cykellopp, Sveriges andra 100 Miles-lopp nånsin; Ragunda 100 Miles!! Eftersom du missade Vildhussloppet (som var löpning)i somras så kanske detta lockar! Detta är också i och runt Hammarstrand där jag bor, med dess fantastiska natur!! Inte för att jag vet om du är intresserad av att cykla mountainbike så långt men… Sök på Ragunda 100 Miles på Facebook för info och bokning osv. Eller hör av dig om du inte hittar! Och bjud gärna med alla dina cykelvänner med!!

  Helena Elf 2015-11-04 17:53:48 http://helelena.blogg.se
  Svara
  • Svar på Helena Elfs kommentar.

   ååååh kände jag i hela kroppen tills jag läste mtb. har ju ingen mtb. är det stigcykling? eller mer grusväg? måste nog googla. 🙂

   traningsgladje 2015-11-04 18:04:34
   Svara
 • Har aldrig testat vintercykling, men blir lite sugen nu när din entusiasm smittar av sig.
  Snölängtan blev inte heller direkt mindre nu efter att ha sett din brors bild som du länkade till <3
  Får nog plocka fram datorn och titta igenom Åre-snö-bilder.

  Emma 2015-11-03 21:16:57 http://emmassamling.wordpress.com
  Svara
 • Wow. Antar att många som möter eller kör om dig muttrar lite om att cykla i snön mitt i vintern 🙂 Men du är ju väl utrustad för vädret!

  A-mamman 2015-11-03 08:38:13 http://www.amamma2.wordpress.com
  Svara
 • Men oj vad jag blev sugen på att köpa en cross nu! Tog en runda på racen igår, och kan inte fatta att säsongen snart är slut. Så sorgligt!

  Rebecka 2015-11-03 08:06:55
  Svara
  • Svar på Rebeckas kommentar.

   åh vad härligt. älskar verkligen höstcykling (förutom vintercykling då). är mycket bättre att komma ut under senare delen av barmarksperioden än i början… 🙂

   traningsgladje 2015-11-03 10:48:27
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!