Jag skulle äta torsk mycket oftare om det bara lät lite roligare. Torsk liksom, det låter så tråkigt. Och det låter så tråkigt när ett av de bästa tipsen är att tillaga den i ugn med salt och peppar.
Men oj vad gott det blir alltså!
I helgen åt vi ugnsbakad torsk med sötpotatispuré, broccoli, bakad lök och kall crème fraîche-sås med citron. Det var så himla enkelt att göra och så otroligt gott att äta.
Tänk att man ibland kan ha så himla dålig matfantasi, medan man andra dagar bara svänger ihop kalasgoda grejer som om man inte gjort annat.
Jag gillar rena och runda smaker när jag lagar mat och kryddar oftast inte med annat än salt och peppar. Ungefär såhär gjorde jag:
Sötpotatispuré: jag skar sötpotatis i stavar och rostade i ugn med ringlad olja och flingsalt. Sedan mixade jag till puré med en skvätt grädde (för lite tunnare konsistens).
Broccoli: förväll i en minut i sjudande vatten. Slå av vattnet i durkslag och ringla över olivolja och strössla över flingsalt och nymald peppar.
Torsk: lägg en färsk torskfilé i ugnssäker form, dra över några (rätt många) varv med pepparkvarnen och strössla över flingsalt. Ställ in i ugnen, ca 20-25 minuter på 225 grader.
SÃ¥sen: blanda creme fraiche med citronsaft, nymald svartpeppar och ett uns flingsalt.
Nu vill jag äta torsk typ alla dagar i veckan. Har du bra tips eller recept med torsk att dela med dig av?