Kläder för löpning i vinter

Hur ska man klä sig för löpning i höst och vinter? Den frågan får jag rätt ofta och jag tänkte berätta hur jag gör och tänker. För såhär är det: det är oskönt att frysa när man är ute och springer en kall höstdag eller en snöig och blåsig vinterdag. Men det är också oskönt att vara jättevarm; att ha för mycket kläder på sig så att svetten rinner redan innan man kommit utanför dörren. Det bästa tipset är att klä sig lager på lager – men på ett smart sätt.

Min vinterjacka för löpning använder jag under stora delar av vinteråret. Jag har den redan nu i oktober om vinden är kylig och särskilt om jag ska springa långt med låg puls eller om jag ska ut på en morgonrunda (mysjogg). Den här dagen i slutet av september var det kallt och jag skulle ut på tre timmars långpass. Jag har på mig vinterjackan och ett kortärmat supertunt plagg under som enbart transporterar bort svett så att jag inte blir obehagligt fuktig och nedkyld.

Hade det däremot varit en dag i december, och några minusgrader i luften, så hade jag valt ett tunt underställ. Och hade det varit jättekallt så hade jag valt ett varmare underställ och kanske ett mellanlager. Eller kanske två underställ till och med.

Mitt knep är alltså att ha en riktigt bra vinterjacka; och flera olika underställ. Då kan man alltid anpassa vad man har på sig för det väder som är ute; från typ 10 plusgrader (en dag då det är blåsigt för då blir det kallare genom köldeffekten) till ungefär hur kallt som helst som man klarar av att springa i. Jag har inga problem med kyla och kan springa ner till -18 eller så, fast det blir oftast kortare pass eftersom det trots allt är kallt.

Det som jag tycker är viktigt för en vinterjacka är att den är skön och smidig (ej tjock och otymplig alltså) och att den skyddar mot framförallt vind, men att den också är lätt fuktavstötande.

Jag läste ett uttalande från en bloggare som bodde i Skåne som sa eftersom det vanligtvis inte är någon vinter där så behövdes inget underställ. Jag tänker precis tvärtom; bor man i Skåne så kanske man inte behöver någon vinterjacka under milda vintrar – men nog tusan finns det inget bättre plagg än ett underställ. Man kan ju ha understället som det är och inget ovanpå om man så skulle vilja.

Ett riktigt tekniskt underställ är det absolut mest ultimata plagget för att transportera bort fukt. Jag har på riktigt underställ som kan vara hur svettiga som helst, men som alltid känns torra. Det har att göra med fiber och kanaler och sådant i själva materialet, och hur plagget är sytt.

Ett klassiskt tips för vinterlöpning är att man ska frysa lite lätt precis när man lämnat huset; rätt snart kommer du bli varm och då är du perfekt klädd. Är du varm (kanske till och med lite för varm) när du tagit första steget utanför dörren så kommer du förmodligen att bli alltför varm under din löprunda. Dels är det oskönt men dessutom presterar inte kroppen optimalt om den är för varm.

För en elitidrottare, där varje detalj räknas för att uppnå en viss prestation eftersom det hänger så mycket på marginalen, krävs tekniska plagg med egenskaper som alltid hjälper kroppen att hålla en optimal kroppstemperatur. För en vanlig motionär så funkar det såklart att springa i bomull; mysbyxor och collegetröja (tänk Rocky Balboa) en vanlig vinterdag – men det är troligtvis långt mycket skönare med plagg utvecklade för ändamålet så att det inte blir blött, kallt och tungt.

På benen brukar jag extremt sällan ha två lager när jag springer; det beror på att jag tycker att det är obekvämt. Men, från oktober fram till april så springer jag i höst- eller vintertights. Mina hösttights har flossad insida (känns lite som fleece) och dessa använder jag under rätt kort period; egentligen är det bara några veckor i oktober. Mina allra, allra bästa tights är nämligen mina vintertights som dels har flossad insida men som också har ett vindavstötande membran (skyddar också mot väta). Jag sliter verkligen dessa tights med hälsan!

Såhär såg jag ut den 22 oktober förra året (kolla vädret!!) och då hade jag både vintertights och vinterjacka på mig! Man kan se att det vindavstötande membranet slutar precis under knät på den bild som ligger längst ner i inlägget. Till i år är min garderob uppgraderad med fodrade löpshorts från Craft Sportswear och det tror jag kommer bli en hit!

Överlag tycker jag att det är svårare att klä sig på överkroppen än nederkroppen eftersom det är värre att frysa upptill. Men som sagt; fokusera på underställ och ha dubbla underställ om du har den där klassiska ”men jag har ju ingenting att ha på mig”. Viktigast är att ha det plagg som transporterar bort fukt bäst absolut närmast kroppen!

Mössor och handskar då? Undvik bomull och barnens ”trollvantar” (stickade vantar i one size). Det finns en mängd bra vantar där ute som är grymma men jag och många som börjat använda dessa vantar har dem som favoriter. De är suveränt bra tack vare det där vindskyddet man kan dra på; de gör att vantarna funkar när det både är ”lite kallt” och jättekallt.

Jag använder alltid mössa i funktionsmaterial när jag springer; ofta en rätt så tunn variant. Funktionsmaterial transporterar bort fukt samtidigt som det värmer och vi svettas väldigt mycket från huvudet. Mössor är något som jag har många av och som kan vara kul att byta ut.

Vill du ha mer vinterlöpning? Kolla här:

> Otroligt vacker vinterlöpning i -20

> Vad jag hade på mig när jag sprang en dag i december (för övrigt första dagen vi hade hunden Hazel)

> Här hade jag på mig en sommarjacka en mild dag i mars – jag hade varmt underställ under (mitt bästa backdrop som backgrund)

> Traillöpning på fjället i massa snö – vilken dröm!

åre träningsglädje IMG_4062 sara åresjön kvällslöpning åre

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
 • Tips på bra underställ i bra material emottages tacksamt! Har svårt att hitta bra underställ, får ofta köpa alldeles för stor storlek för att de ska passa, annars får jag grenhäng och alldeles för korta ärmar och ben!

  Jess 2015-10-09 20:35:39 http://jessansworld.blogg.se
  Svara
  • Svar på Jesss kommentar.

   Haha ja det är ju inte så smickrande! Kolla Crafts nya serie Active comfort i melerade färger, eller Smartwools underställ i merinoull!

   traningsgladje 2015-10-10 13:45:59
   Svara
 • Jag säger bara merinoull, endless love! Funkar sommar som kall vinter, love it <3

  Alexandra - starkochglad 2015-10-09 17:43:46 http://www.starkochglad.nu
  Svara
 • inget underställ i Skåne??? Says who? Jag lever i underställ under vinterhalvåret. Både vanliga tunna och de där lite tjockare som Craft har. Livsnödvändiga plagg. I Skåne. Gillar inte heller dubbla lager på benen utan kör vintertights. Guds gåva till frusna personer!

  Anna (orka mera) 2015-10-09 13:06:19 http://piggelina.se
  Svara
 • Hej Sara

  Stort tack för bra tips och idéer och en underbar blogg!

  Jag ska precis till att köpa vintertights så detta inlägg kom superlägligt. Jag är ganska frusen av mig och tänker att jag kommer behöva
  köra med dubbla lager om det blir lite kallare. Hur skulle du göra i det fallet, skulle du köpa en storlek större tights än du normalt har och ^
  använda underställ, eller skulle du köpa din vanliga storlek och använda tunna vindbyxor över?

  En stor och varm kram till dig för alla dina kloka tankar och ditt härliga leende och tack på förhand.

  Hälsningar, Jenny

  Jenny 2015-10-09 11:29:21
  Svara
  • Svar på Jennys kommentar.

   Hej Jenny! Jag skulle nog köpa vintertightsen i min vanliga storlek; kolla Craft Defense tights (hette förut wp stretch) de har vindskydd på sig. Craft kommer med vintershorts att ha utanpå, det är också ett tips!!

   traningsgladje 2015-10-10 13:51:17
   Svara
 • Helt enig med deg! Her går det mest i ull. Har både sommerull og vinterull og av vinterull har jeg ulike typer tykkelse. Som deg liker jeg heller ikke å ha stillongs, så tights med fleece etc. innvendig har vært min redning. Fôrede treningsbukser/skibukser liker jeg også. Det skal være bra kaldt før jeg tar på meg stilongs! Var foressten og så på ei tykkere vinterbukse i går med dun foran. Ikke til å løpe i akkurat, men bra til gåturer, rolige skiturer og sikkert også på nedoverski. Den var skikkelig god! Tror det må bli ei sånn ei. Apropo nedoverski.. Håper du kommer til å skrive mer om det i vinter!

  L 2015-10-09 10:48:58
  Svara
 • men alltså, haha! Vad ÄR det för skåning som påstår att våra vintrar är milda och att man inte behöver underställ? 😮 Den människan kan ju omöjligt varit ute en skånsk vinter när det blåser så jävligt att man fryser ända in i själen. Underställ är det bästa som finns! (och en vindtät jacka klarar man sig inte utan ens!)

  Erika 2015-10-09 08:35:30 http://www.hejaerika.wordpress.com
  Svara
 • Bra tips! Tack! Ha en bra fredag! Kram!

  Jessica Sundberg 2015-10-09 07:46:54 http://attlevasunt.se/
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!