Jultecken

Ett säkert jultecken är att jag blir sugen på brysselkål. Idag köpte jag ett dussintal och funderade på vad jag skulle göra med dem. Svaret blev lättkokta brysselkål med bacon och kantareller – på toppen riven ost. Jättelätt och jättegott och jättelågkolhydrat.

Vad tänker ni på när ni hör ordet lågkolhydratskost/lowcarb eller vad man nu kallar det?

Det känns som det hela har utkristalliserat sig över tid. Lowcarb är inte längre synonymt med LCHF och LCHF i sig skapar inte längre rubriker. Det nya heta är kanske mjölk?

Hur som helst, om ni är sugna på brysselkål kan jag också tipsa om:

> paj med broccoli och brysselkål

> höstpanna

brysselkål recept brysselkål recept

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Det där såg riktigt gott ut! Och jag som inte ens gillar brysselkål. Och lite jullängtan fick jag också!

  Karin FitnessochHälsa 2014-11-08 21:58:15 http://www.fitnessochhalsa.se
  Svara
 • Ida: oj vad intressant läsning Ida – och vilken resa. tack för att du delade med dig!!

  Sara 2014-11-07 09:28:39
  Svara
 • Jag tänker på hur starkt genomslag dieter och bloggar kan ha. Jag har ätit lågkolhydratskost i flera år och trodde aldrig att jag skulle äta någon större mängd kolhydrater igen. Men efter många år på denna kost, märkte jag hälsoförändringar hos mig själv, trots strikt kost och massor av träning. Jag började forska i bieffekterna av strikt lågkolhydratskost under en längre tid. Det finns massor att läsa om detta och falsk insulinresistens. För mer information kan jag rekommendera en pod med Chris Kresser och Chris Masterjohn. Vill du grotta ner dig ytterligare kan du läsa Paul Jaminets inlägg om kolhydrater och sköldkörteln och om euthyroid sick syndrome.
  Lågkolhydratkost kan över lång tid sänka ämnesomsättningen och öka stressen i kroppen. Dessutom kan det leda till obalans med sköldköteln och binjurarna. Att läsa detta blev ett stort uppvaknande för mig och kanske ”räddningen”, jag har sakta återinfört kolhydrater i form av rotfrukter, sötpotatis vitt ris, potatis och frukt. Socker, mjölkprodukter (till viss del) och all form av gluten och spannmål kommer jag alltid att utessluta! Tro det eller ej, men jag har inte gått upp ett gram i vikt för det, tvärtom, så behöver man inte vara rädd för minsta kolhydrat. Men att under en korta tid äta strikt lågkolhydratskost för viktminskning, är en annan femma. Men sedan gäller det att hitta balansen och återinföra kolhydraterna igen.

  Be careful out there!

  Ida 2014-11-07 08:55:57
  Svara
 • Charlotta: bra där, jag tänker nog lite samma tror jag!

  Anna: du är nog inte tillräckligt gammal för brysselkål. du får nog vänta några år! om du ff lever dvs efter gröten…?

  Sara 2014-11-06 21:42:39
  Svara
 • Alltså hur lyckas du får brysselkål att låta gott? Det är faktiskt den enda grönsak förutom gröna ärtor som jag verkligen inte kan med…. Jul är risgrynsgröt för mig. Massor av livsfarlig mjölk! 🙂

  Anna (orka mera) 2014-11-06 21:24:52 http://piggelina.se
  Svara
 • Rund: jag undrar hur länge den stämpeln ska hålla i sig!

  Sara 2014-11-06 21:00:12
  Svara
 • Åh, brysselkål. Fick akuta cravings nu! 🙂
  I min värld tänker jag att lchf är mer strikt (jag vet att det inte behöver vara det) och att low carb är lite mer, ja, low carb..hm.. Att en, om en äter low carb är mer tillåtande mot ex baljväxter och långsamma kolhydrater?
  Jag åt ganska traditionell lchf förut men har dragit mej mer åt, i min värld, low carb-hållet. Två bra grejer som jag tar med mej från lchf är dock att jag fattat vilken bra mättare fett är och att jag äter efter hunger, inte för att det är rätt tid på dagen eller för att jag redan ätit och inte borde 🙂

  Charlotta Sofia springer och trimmar 2014-11-06 20:59:57 http://www.springerochtrimmar.se
  Svara
 • Jag tänker nog DELVIS på LCHF. Men som någon sa ovan, det finns ju betydligt nyttigare ”low carb” varianter och tur är väl det. Smör inlindat i ost och fetkaffe till frukost. Alltså njae, det KAN inte vara bra i långa loppet… 😛

  Rund är också en form! 2014-11-06 19:43:08 http://rundarocksaenform.wordpress.com
  Svara
 • Frida: nä men usch, det är ju på sjukhus man behöver BRA mat. jag hoppas du snart får åka därifrån och att du mår bra!

  Louise: haha vad kul – vilken liten värld!!

  Sara 2014-11-06 18:56:53
  Svara
 • Låg kolhydratskost associerar jag som ett mer hälsosamt alternativ till LCHF. Ex, när man ,som jag, måste få lite kolhydrater för att hålla mig på topp, men vill inte äta en hel pasta tallrik, eller ha en allt för hög fetthalt. Tack för en superbra podd! Började lyssna förraveckan och har lyssnat ikapp, Mest glad blev jag när jag förstådd att vi har haft samma idrottslärare, Ola! Vilken fantastisk man han är! Är verkligen så glad att jag hade honom vid min sida under högstadiet och gymnasiet! Stor kram från Louise

  Louise 2014-11-06 18:17:42
  Svara
 • Jag tänker hunger! Lågkolhydratkost är inget för mig, jag behöver en kolhydratkälla för att bli mätt och glad:) jag älskar brysselkål och äter det året runt, det passar perfekt i en rotfruktspytt med lök, timjan och senap. Jag har legat på sjukhus i en månad nu och längtar hem till brysselkålen och dess gröna kompisar. Mums för kål, spenat, ärtor osv! De tre senaste måltiderna har sjukhuset bjudit på pulvermos och till frukost serveras smaksatt yoghurt, juice och en macka med smör och ost. Jag längtar efter mineraler och powerfood:)

  Frida 2014-11-06 17:58:09
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!