ASICS GEL SUPERJ 33

Den sista riktigt stabila skon med mycket dämpning som jag sprang i var ett par Asics Nimbus. Den tog mig runt mitt 24-timmarslopp bland annat – och kanske mitt distansrekord på 8 mil också vid ett annat tillfälle, jag minns faktiskt inte så noga. Sedan dess har Asics lyst med sin frånvaro i min skogarderob ju mer jag gått mot tunnare skor med en mer ”responsive” känsla. Asics har alltid haft ett sortiment med tunna skor, men de har varit rätt race- och proffsaktiga och jag ville mest bara åt en schysst känsla och inte enbart en tunn sula.

Nu har Asics dock all anledning att lysa upp mitt hallgolv med löparskor. Igår bjöd man in till pressträff för nya skon för ”natural running” – Asics Gel-SuperJ 33, men eftersom jag inte var i Stockholm igår så fick jag chansen att klämma och känna på skon idag istället. Det var för övrigt första gången jag var inne på Asics Flagship Store på Norrmalmstorg. Förutom skor och kläder så kan man också springa i olika löpgrupper, göra tester (typ laktat och sådant) och kanske det mest intressanta av allt – här finns som ett running gym! Alltså ett gäng löpband som vem som helst kan komma och springa på (tror det kostar 50 kr eller så). Perfekt om man har vägarna förbi Stockholm och vill få till ett schysst löppass och vill springa på löpband. Omklädningsrum och dusch finns också!

Asics Gel-SuperJ 33 är en sko för träning i dubbel bemärkelse. Dels så är det ju en löparsko, precis som alla andra löparskor. Men, den tränar också upp dina fötter eftersom den är en sko som fokuserar på ett naturligt löpsteg – lite åt en barfotasko alltså. Att springa i tunna skor är lite av en trend som jag har anammat, men jag undrade lite över vad skillnaden är mellan t.ex. en DS Racer (som min sambo sprang mycket i förut) och en Gel-SuperJ 33, båda är ju tunna! Medan en ”racersko” är tunn – så är sulan lite stabilare upp mot fötterna och fokuserar alltså på att hjälpa dig att vara snabb under ett lopp, medan en sko som fokuserar på ”natural running” också ska hjälpa dig att stärka upp fötterna. Sådant som man inte har tid med när man ska springa lopp – då är det fokus på prestation. Med det sagt så passar Gel-SuperJ33 bra för korta pass på asfalt, gärna med inslag av fartträning genom intervaller eller så.

Jag testade skon på löpband i Asicsbutiken och upplevde den som alert och rolig. Den är inte bara ”tunn” utan har skön support under främre delen av foten. Dessutom är den sömlös vilket ger en smooth känsla och som minskar risken för skav eller sömmar som trycker på fel ställen. Tungan på skon är vadderad och lite tjock, i övrigt är ovandelen tunn vilket jag gillar. En perfekt sko ska inte kännas, tycker jag!

Är du ovan vid tunna skor (Nike Free, Merrell, Fivefingers etc) så bör du gå ut försiktigt. Försiktigare än du tänkt. En sådan här sko har en mindre drop vilket innebär mer belastning på hälsenan. Asics Gel-SuperJ33 har ett drop på 6mm (mer dämpade skor har ofta en drop på 10mm) – och väger för övrigt runt 200 gram.

Med ett mindre drop kan du uppleva det som enklare att springa på mellan- eller framfot, vilket det pratas mycket om idag. Ju mer barfotalik sko du har på fötterna, desto mer obekvämt är det dessutom att landa på hälen. Men – ju mindre drop, desto mer belastas din hälsena vilket kan ge upphov till skador om du inte vänjer dig varsamt.

Ett bra råd kan vara att använda en sådan här sko som komplementsko – inte som din standardsko – när du springer. Och kom ihåg att du faktiskt tränar både fötter och hjärta när du springer i dem, så ställ lagom höga krav på dig själv! Se däremot till att ha riktigt kul när du springer i dem – för de är lekfulla till känslan och ser dessutom ut som en mix av smågodis och en sval sommardrink.

ASICS GEL-SUPERJ 33

ASICS GEL-SUPERJ 33

ASICS BUTIK STOCKHOLM

ASICS STOCKHOLM

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Riktigt snygga! Set kanske blir ett par sådana och ett par lite mer stabila. Asics stabila är för stabila så det blir Nike. Ska nog designa egna.

    Katarina 2014-02-08 19:21:38 http://katarinaratcliffe.se
    Svara
  • Härligt med färger tycker jag 😀

    Sara 2014-02-06 11:07:24 http://hajnal.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!