Övningar för att träna rörlighet

Att träna rörlighet bör stå på varje persons to do-lista. De som är rörliga är ofta det av en anledning. De tränar rörlighet – tadaa! Och som jag förstår det så har man inte fått rörligheten gratis om man är överrörlig – man kan tydligen fortfarande vara stel. Någon duktig expert kan säkert reda ut det där i kommentarsfältet…?

Efter dagens längdpass bjöd Petra från Friskis & Svettis på funktionell rörelseträning. Funktionell träning kan vara lite vad som helst – beroende på vad man har som mål och så. Men det känns som att all relevant rörelseträning är funktionell faktiskt.

Hur som helst. Varje gång jag skriver om rörlighetsträning är det alltid någon som undrar vad det är för övningar jag gör. Så här är 3 bra övningar som jag tycker släpper spänningar i kroppen och gör den lite rörligare nästan omedelbart. I den bästa av världar skulle man göra dessa övningar typ varje dag.

  • ”Katten kon”. Stå på alla fyra med rak rygg. Börja med att svanka så mycket du kan och vänd blicken rätt upp i taken. Stanna upp för en sekund eller så och gå sen över till att krumma ryggen allt du kan och titta ner i golvet. Utför övningen långsamt och upprepa några gånger. Perfekt för stela ryggar!
  • Den här övningen vet jag inte vad den heter men fortsätt stå på alla 4 med rak rygg. Tråckla höger hand in under kroppen (bakom vänster hand) så att du kommer ner och nästan nuddar golvet med högeraxeln. Sträck ut den så långt du kan innan du mjukt  för högerhanden tillbaka under kroppen och för den uppåt så att fingerspetsarna strävar mot taket och du får en skön vridning i ryggen. Utför övningen långsamt och  upprepa några gånger innan du byter sida.
  • ”Dynamisk rörlighetsövning”. Den här har jag tipsat om förut och jag har också kört den med några instruktörer och min egen PT så den är en beprövad klassiker och superbra för hela kroppen! Stå med atletisk hållning och rulla långsamt ryggen framåt och nedåt.  Sträck armarna mot taket och böj benen till en klassisk benböj – och tänk på att hålla ryggen så rak som möjligt. Anpassa djupet på benböjen efter hur stel eller rörlig din rygg är och gå inte djupare ner än att du klarar att hålla en rak position i ryggen. Tänk på att armarna ska sträva så rakt uppåt som möjligt.

Nu ska jag släcka lampan här på Salzburger Hof. Om 6 timmar ska jag befinna mig på en yogamatta och räta ut den stelhet som samlats i min kropp under nattens sömn i DUX-sängar.

Bild från tidigare idag

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
  • Hej Sara! Jag är exempelvis överrörlig i nästan alla leder men ändå stel i vissa muskler.. Tänk att du böjer i höftleden med sträckt knä och böjt knä, och med sträckt knä kan en stel baklårsmuskel begränsa rörligheten även om höften är överrörlig. Fast överlag är ju nog de som är överrörliga vigare…

    Men iallafall tänkte jag bara säga att dina vinterbilder från Bad Gastein ser så otroligt härliga ut! Själv befinner jag mig i varma Filippinerna men får allt lite lust till att skida och vintern när jag ser dina fina bilder.. 🙂 Ha det bra!

    Lina Björkskog 2013-01-21 15:46:00 http://www.linabjorkskog.com
    Svara
  • Härliga färger på din jacka! Å det där med rörlighet läste jag och kände mig alldeles för träffad av… Puh, borde verkligen ta upp yogan igen…

    Sara Borg 2013-01-16 19:01:25 http://saraborg.blogspot.se
    Svara
  • Hmm.. Hängde inte med på sista övningen (den statiska). Kan du ta det en gång till….? 🙂

    Rund är också en form! 2013-01-16 16:19:35 http://rundarocksaenform.wordpress.com
    Svara
  • Mmm, borde verkligen träna mer rörlighet…

    Mia - träning och småbarnsliv 2013-01-16 15:17:04 http://miasmil.blogspot.se/
    Svara
  • Övning två är en skön twist och heter ”thread the needle” på yogaspråk här i USA. Alltså man trär en tråd (ena armen) genom nålsögat (under den andra armen). Och det stämmer som fitnesscoachen säger, överrörlighet sitter i lederna. Jag är själv överrörlig i lederna men rätt stel i musklerna. Sen kan man överkompensera, alltså man blir överrörlig i en led för att en närliggande led är stel. Och överrörlighet kan även bero på en gamal skada (typ fotvrickning) eller på instabilitet.

    Petra Axlund Stegman 2013-01-16 14:55:37 http://www.innerstrengthblog.com
    Svara
  • Är man överrörlig i en rörelse i ryggen så kan man vara stel i motsatt rörelse. Jag är t.ex. väldigt kyfos i bröstryggen och alltså rörlig när jag ska kuta rygg men extremt stel när jag försöker släta ut bröstryggen. Kanske funkar såhär i de flesta leder 🙂

    Olivia 2013-01-16 12:23:40
    Svara
  • hmm, är det inte så att överrörlig är du i leden, men muskeln kan ändå vara stel… typ.

    fitnesscoachen 2013-01-16 11:17:26 http://fitnesscoachen.com
    Svara
  • Du har så rätt !!!! Jätte viktigt tror jag som
    får min rörlighet på gympapass typ Friskis o Svettis 🙂 perfekt kompliment till o jogging o skidor inte minst för mig som blir 50 i år o jobbar i vården .

    Ulla 2013-01-16 10:42:27
    Svara
  • Det är så sjukt skönt efteråt. När man väl tar sig tid 🙂

    Mia 2013-01-16 09:19:38 http://www.menmia.se
    Svara
  • Usch, påminn mig inte. Har blivit sjukt dålig på att ta mig tid att gå på yoga sen jag börjat jobba. DÅLIGT!

    Stor kram

    Anna -Trend o träning 2013-01-16 07:27:46 http://www.trendotraning.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!