#fail

Det här med media. Kan vi någon gång prata om det, på riktigt alltså. Kan de bara sluta hålla på? Hälsa är inte vikt per automatik. Hälsa är mer. Kan de bara sluta att ge ångest över semester- och baddräktsbilder. Kan de bara sluta PUNKT. Att journalister ska hålla på med sådant? Det borde finnas en subyrkesgrupp för sådant. Journalistik är något helt annat.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
 • The PT-online: ”faktum är att det här med att gå ned i vikt och hälsa hänger ihop”. Nej. Det är inget faktum. Väääldigt många går ner i vikt på ett ohälsosamt sätt, jag själv inkluderad när jag var yngre. Klart jag mådde bättre av att komma i mindre byxor, få komplimanger för hur ”smal och snygg” jag var, se revben osv, allt det där som vi blivit indoktrinerade till att tycka om. Men rent fysiskt – nej, jag mådde inte bra. Jag åt alldeles för lite, gick hungrig större delen av dagarna, hade noll muskelmassa, orkade inte springa 3 km, var rädd att svimma dagligen osv osv. Nu när jag gått upp i vikt mår jag rent fysisk mycket mycket bättre. Jag orkar träna fullt ut, jag kan springa 5 km (som jag aldrig kunnat förut i hela mitt liv), jag dippar inte pga hunger, jag har jämnare humör osv. Det enda som hänger kvar är att det inte är ”fint och bra” att vara tjej, ligga på övre delen av normalvikt (nära övervikt) och dra M-L i storlek på kläder, om kläder alls passar.

  Hälsa är att må bra i sin kropp, inte att gå ner i vikt eller att väga lite.

  Josefine 2012-11-28 09:08:53 http://matchesyoureyes.blogspot.com
  Svara
 • Ibland undrar jag om du inser hur mycket du inspirerar andra genom att säga så många kloka saker 🙂 Keep up your Good work Sara! Du är grym!

  Susanne 2012-11-28 07:37:00 http://kostsusanne.blogspot.se/
  Svara
 • JAg läste det i gruppen. Kändes ju inte riktigt som rätt forum. Vikt KAN hänga ihop med hälsa, men hälsa är inte vikt. Väldigt viktigt att skilja på.

  Josefin 2012-11-27 23:46:00 http://jossefinast.blogg.se
  Svara
 • Jag är journalist. Och jag håller med dig helt och fullt. Denna typ av ”journalistik” är verkligen ett lågvattenmärke! Men det är aldrig den enskilda journalisten som kläcker dessa idéer utan det kommer från nyhetschefer, redaktörer, chefredaktörer och tidningsägare. Alltså journalistens chefer. Att säga nej är alltså att jämföra med vilken annan arbetare som helst som alltså ska säga nej till sin chef och arbetsvägra. Jag försvarar verkligen inte denna typ av lösnummersjournalistik. Jag förklarar hur det fungerar bakom kulisserna.

  Men den krassa sannigen är att tidningar är ekonomiska företag som ska gå med vinst. Och detta säljer. Tyvärr. Så om ”folk” slutade köpa denna typ av skittidningar skulle de sluta skriva. Hönan och ägget.

  Petra Axlund Stegman 2012-11-27 14:00:29 http://www.sportyspiceblog.com
  Svara
 • Bra rutet Sara!

  Jag önskar också att en del i min yrkeskår kunde fatta att den här typen av ”journalistik” inte är värd att lägga tid och energi på. Det finns alltför många som verkar tro att en journalists livsuppgift är att producera artiklar och inslag som säljer lösnummer. Ett jävligt blaserat sätt att se på sitt yrke tycker jag. Som journalist kan man välja att se sig själv som en speglare av verkligheten eller, något som jag tycker är mer korrekt, som en person som har ansvar för att välja ut vad som är viktigt i verkligheten. Och jag tycker att man är både en oansvarig journalist och människa om man väljer att inte se sin egen roll i vilken verklighet som syns i media. Vi måste inte göra artiklar och inslag under rubriker som ”så gick jag ner i vikt och mitt liv blev fantastiskt”. Det säljer förvisso lösnummer, men vilken värld reproducerar/skapar vi genom att hela tiden mata ut såna budskap?

  Therese 2012-11-27 11:52:42 http://theresewahlgren.blogspot.com
  Svara
 • Som de flesta håller jag med om att viktnedgång inte är det samma som hälsa. Jag tänkte på Caroline Nilssons kommentar: ”jag har hittills inte träffat en person som gått ned i vikt och ångrat sig.” jag tänker dirket på anorektiker/bulimiker som känner sig hetsade att gå ner i vikt av det ständiga likhetstecknet mellan smalhet/viktnedgång och hälsa. Jag förstår att du menar ”friska” människor som tränar och får viktnedgång som en konsekvens/resultat. Men jag tror att det ständiga annonserandet av denna infallsvinkel när det kommer till reportage om vikt = häla i media absolut bidrar till känslan att jag måste tänka på min vikt för att vara hälsosam.
  Kakan var med i förra veckans program av Jakten på det perfekt livetoch hon tar tillbaka ordet tjock: ”jag är tjock, och vill vara det det är fint.”(ja inte exakt citat men nära)

  Vevve 2012-11-27 06:01:32 http://veronica.livskick.nu
  Svara
 • Så underbart bra gjort!!! Skönt att det finns personer som du som sätter ner foten och ifrågasätter. Alla dessa ”gå-ner-i-vikt-och-finn-lyckan-artiklar” kan vara den lilla extra puffen in i ätstörningsträsket. Jag blir innerligt glad i hjärtat när jag läste ditt inlägg <3

  Malin - Malins liv och bravader 2012-11-26 21:28:46 http://www.malinslivochbravader.blogg.se
  Svara
 • håller med alla andra, bra skrivet verkligen !

  sandra 2012-11-26 21:10:50 http://halsoboost.blogg.se
  Svara
 • Love you för det här inlägget! Så snyggt tack men nej tack och adjö. Bra! För nä, det där är inte journalistik. I så fall kan vi lägga ner hela skiten.

  Minatraningstajts 2012-11-26 20:06:57 http://Minatraningstajts.wordpress.com
  Svara
 • Helt sanslöst… Bra skriver Sara!

  Rund är också en form! 2012-11-26 18:34:08 http://rundarocksaenform.wordpress.com
  Svara
 • Bra rutet Sara!

  Erica 2012-11-26 18:28:41 http://www.stuganpafjallet.wordpress.com
  Svara
 • Fy fasen vad lågt. Det är synd att det finns en del av journalisterna som sänker sig så lågt, inte bara då det kommer till vikt-fokus som drar läsare utan även andra lågt sjunkna ämnen. De seriösa journalisterna får lida för det med.

  Snorkkis 2012-11-26 18:06:10 http://www.snorkkis.se
  Svara
 • Heja Sara!

  Anna 2012-11-26 17:48:31 http://annamjansson.wordpress.com
  Svara
 • Heja!

  joanna 2012-11-26 17:32:43 http://www.humlansliv.blogspot.se
  Svara
 • Såg det förut… bra rutet Sara!

  Stepup 2 Fitness 2012-11-26 17:28:31 http://www.stepup2fitness.se/blogg
  Svara
 • WTF! Bra Sara!

  Jessica 2012-11-26 16:58:11 http://www.jessicaclaren.com
  Svara
 • …det har du iofs inte påstått heller. 😉 Men jag håller HELT med i sakfrågan alldeles oavsett!!!

  Jane 2012-11-26 16:54:01 http://www.felicitasblog.com
  Svara
 • Väl skrivet, men tyvärr är det ju långt ifrån bara media som sätter det likhetstecknet.

  Jane 2012-11-26 16:49:41 http://www.felicitasblog.com
  Svara
 • Jag tränar personer varje vecka, och faktum är att det här med att gå ned i vikt och hälsa hänger ihop. Jag möter många online och live som blir gladare och gladare för varje vecka, i samma takt som de kommer i en mindre jeans-storlek, självkänslan stiger med mera. Det hänger ihop med viktminskningen. Självklart är hälsa mer än ”bara” gå ned i vikt, men jag har hittills inte träffat en person som gått ned i vikt och ångrat sig.
  Sedan håller jag med dig gällande före-och efterbilder och vinkeln på den efterlysta artikeln. Jag gissar att det är en jounalist från kvällsblaskan som ska skapa rubriker, det säljer, det är ju ingen nyhet.
  Jag önskar att en mer positiv vinkel även skulle sälja i kvällsblaskan. Det vore roligt att läsa mer om framgångssagor, för mig och många andra så är det mer inspirerande. Men kanske inte för försäljningssiffrorna, det vet vi ju inte eftersom det verkar dröja tills det är en kvällsblaska som vågar prova.
  Jag tar mig friheten tipsa om ett par bra historier, en inspirerande kvinna som har gått ned i vikt (inte med min hjälp, utan på egen hand) och bjuder på resonemang förr och nu samt tips för att komma igång med träningen.
  ”Att vara överviktig” http://www.recepten.se/artiklar/oeverviktig.html
  ”Börja träna” http://www.recepten.se/artiklar/boerja_traena.html
  Det kallar jag inspiration. Jag önskar mer av det här typen framgånghistorier i media idag.
  Bra jobbat med din blogg Sara, alltid lika läsvärd, år efter år. /Caroline Nilsson

  The PT-online :o) 2012-11-26 16:39:02 http://www.xn--personligtrningonline-g2b.se/glada-kunder
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!