Kläder för vinterlöpning

Det här med löpning på vintern kan tyckas klurigt. Vad har man på sig, liksom?

När det gäller skor så har jag aldrig haft ett par skor med dubbar, typ ice bugs eller så. De senaste åren har jag varit fullkomligt nöjd med mina terrängskor (Inov-8 X-talon) som haft grymt grepp på till exempel is. Den här vintern ska jag testa dubbar man skruvar in i sulan på vilken sko som helst – så att man kan använda den sko man helst föredrar hela året. Dubbarna kommer från Magic Grip och kommer med skruvmejsel och allt. Återkommer med recension när det blivit riktig ishalka…

Och så det där med kläder. Det där med lager-på-lager-principen löser faktiskt de flesta problem. Fundera på vad du tar på dig och varför. Jag har några gånger inte haft en tanke på vad jag haft på mig och därmed också klätt mig totalt fel. Till exempel haft ett linne under en löparjacka eller bara ett lager 2 under en jacka. Det blir inte riktigt bra då – oavsett hur bra grejer jag haft på mig har de inte kommit till sin rätt eftersom en lager 2 inte ska användas ensamt under en jacka, till exempel.

Bra kvalitetsplagg tillverkas efter sitt specifika syfte – och ska användas därefter för bästa effekt. Med bra lager-på-lager-princip behöver du inte tjocka, tunga jackor utan kan klä dig bra och varmt ändå. Nyckeln är riktigt bra underställ!

Jag använder mina underställ för löpning, längd och alpint. Jag har ”kallare” och ”varmare” underställ – beroende på väder. Underställ är liksom nyckeln. Det är lager 1. En tröja är lager 2. En jacka är lager 3. Det funkar utmärkt att kombinera 1 och 2 eller 1 och 3. Men mindre bra att kombinera 2 och 3. Det är liksom därför understället är viktigt! Och det är därför du klarar dig med en lättare jacka på vintern även om det låter kallt. Men det är ju för att du är varm under!

Naturkompaniet har skrivit rätt så bra om lager-på-lager-principen – och beskriver även lager 4.

Ett sista tips: använd underställsbyxor med ben som slutar strax under knät när du ska åka alpint. Det blir en grymt mycket skönare upplevelse i pjäxan. Och du, se för guds skull till att ha riktiga strumpor för alpin skidåkning på dig. För prestationens skull! Jag har halkat runt i icke anpassade skidstrumpor några gånger och jäklarns alltså. Det är som att springa i tubstrumpor. Och det går ju inte.

På min streakrunda igår: varmare underställ från Craft och supertunn jacka från Nike.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
  • Taaaack!

    Samma problem som Tereze, men fick ju lite tips ovan ;)!!!
    Undrar om jag pallar ut imorgon bitti?!?!

    Alexandra/Dietandthecity 2012-11-12 21:09:52 http://dietandthecity.wordpress.com/
    Svara
  • Här hemma kläds den lilla enligt PoP 1-2-3 princip och det funkar jättebra och de behöver verkligen vara rörliga på dagis när de är ute hela dagen! Helt klart viktigt att klä sig rätt 🙂

    Svara
  • Ylva: hej hej! ja, jag lyssnade på den på ljudbok det stämmer – köpte den på itunes om jag inte minns fel! tyckte att ungefär 75% av den var riktigt bra, gillade inte riktigt självhjälpsövningarna – uppskattar mest när hon pratar. 🙂

    admin 2012-11-12 19:43:19
    Svara
  • Jag vet du skrev om jillian michels bok unlimited en gång (väldigt längesen jag vet) tänkte höra vart du fått tag i den, du hade den på ljudbok om jag inte minns fel..har lyssnat på hennes podcaster som du tipsade om och tycker de är bra =)

    ylva 2012-11-12 19:19:32
    Svara
  • Läste precis på DN.se att Katrin Z fått sparken från Finest för hennes påhopp på Josephine!

    @Thereze: två tips till dig: Haglöfs Shield jacket och Salomon XR jacket. Jag har dem och jag älskar passformen på dem (och kvaliten). Craft funkar generellt sett ganska dåligt ihop med former. Adidas likaså.

    Karin 2012-11-12 16:23:05
    Svara
  • Jag gillar Houdinis underställ, både de lite varmare och de tunna. Jag hade en helvetes tur med längd förra vintern, klädde mig enbart i ett par längdbyxor med vindskyddstyg och visserligen ett varmt tyg mot kroppen men det gick inte alls. Det var betydligt kallare nere på spåret mot där jag bor så innan varvet var klart, det blev bara 3 km, var benen som ispinnar. Det tog flera timmar att bli av med stickningarna i benen…Lärde mig då att ALDRIG hoppa över understället.

    Erica 2012-11-12 15:42:21 http://www.stuganpafjallet.wordpress.com
    Svara
  • Kul att du skriver att Inov-8 x-talon har bra grepp på is! Jag har funderat på att skaffa ett par för att ha och springa i lera med (Simon har ett par som han hade på Fjällmaran, där de funkade fint!) och då är det ju en riktig bonus om de också funkar på is eftersom jag inte har några ”vinterlöparskor” 🙂

    Vilma 2012-11-12 15:00:21 http://www.snabbarestarkaresnyggare.com
    Svara
  • Nämen! Vilken tajming!! Jag har just sprungit, första gången på jättelänge, och funderade just på det där med kläder… Idag var det ändå varmt och det räckte med linne, ulltröja och jacka, men det blir nog till att investera i ett riktigt bra underställ! Och en schysst mössa som inte blir helt tung av svett. Tack för bra tips!

    bodycomf 2012-11-12 13:03:48 http://www.bodycomf.blogg.se
    Svara
  • Förra vintern slutade jag faktiskt med löpningen för att det var en plåga varje gång jag skulle ut – jag frös så in i norden så ett bra underställ är prio ett – tips på bra? Ett annat problem som jag har är att sportkläderinte är gjorda för kurviga kvinnor, jag har ännu inte stött på någon löparjacka (enner ngn annan jacka heller för den delen)som passar, är ärmlängden bra så går den inte över höfterna, passar den över höfterna så är jag inne på xxl och då hänger ärmarna nere vid knäna istället. Nu är ju jag timglasformad och det är ju i allafall lättare skulle man tycka att hitta löparjackor till än en kvinna som är päronformad. Har du ngt tips på detta
    problem?
    //Tereze

    Tereze Johansson 2012-11-12 11:32:53
    Svara
  • Det där understället är riktigt fint! Jag har mycket Craft, men nu påpå senare tid också upptäckt Kari Traas underställ, både de ”vanliga” och de i merinoull. Fina och sköna!

    Camilla 2012-11-12 10:25:12 http://www.camillasdagar.blogspot.com
    Svara
  • Och glöm inte reflexerna! 🙂

    fitnesscoachen 2012-11-12 09:55:58 http://fitnesscoachen.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!