Svettisdagarna

Idag fick jag tillfälle att besöka Svettisdagarna på Kistamässan. Det är Friskis & Svettis årliga interna konvent för alla sina ledare och värdar runt om i landet. Runt 2000 tränande var på plats och för mig var det lite som att gå tillbaka dit allting började.

Friskis & Svettis var där min träning började. I en gympahall i Saltsjöbaden. Jag gick på gympa några kvällar i veckan tillsammans med en kompis och hennes mamma. Jag måste ha tyckt det var roligt – för jag minns inget annat, och dessutom fortsatte jag ju! Jag minns väntan på att schemat skulle släppas i början på varje termin – och jag minns hur avundsjuk jag var när man i en helt annan del av Nacka fick ett eget Friskis & Svettiscenter med gym och allt.

Jag har sedan dess tränat enstaka pass på Friskis & Svettis. Bland annat ett Flexpass (dynamisk rörlighet typ) när det var alldeles nytt – och så har jag testat ett spinningpass för ungefär ett år sedan. Jag har också varit på Friskis & Svettis Farsta och Lindhagen (båda två är nästan sprillans nya center som är riktigt fräscha) och kört tretimmarsspinningpass i regi av cykel- och triathlonklubbar.

I dag tränade jag en klass där man skulle maxa på skivstång. Det var en inspirationsklass som inte finns på Friskis ordinarie schema utan som enbart kördes under helgen. Upplägget var enkelt men tufft. Varje övning (benböj, marklyft, bänkpress, militärpress och en övning till jag inte minns) skulle köras i 2 set – och max 16 reps. Allra helst skulle man köra så pass slut på sig att man inte orkade 16 reps – det var målet! Vi körde i par där en person peppade och passade (och höll koll på utförande) medan den andre körde skiten ur sig.

Jag hade en grym partner och gick därifrån med lyckliga ögon och ett leende upp till mungiporna. Det var en grym klass med fantastiska ledare på scen och fantastisk stämning i salen! Den andra klassen jag gick på var en timmes Flex med lite stretch och lite rörlighet.

Det är mycket jag inte vet om Friskis som jag lärde mig under dagen. Framförallt var det imponerande hur mycket utbildning varje ledare får innan man kastas ut i verkligheten. Den första utbildningen pågår i 4-5 dagar och då har man inte ens bestämt sig för vilka klasser man vill leda. Sedan byggs utbildningen på med ytterligare dagar beroende på om man vill bli cykelinstruktör eller köra HIT eller gympa eller vad man nu väljer.

Det andra jag noterade är engagemanget och passionen. Det tycker jag är fantastiskt med Friskis & Svettis. Jag frågade vad det är som gör att det finns tusentals personer runt om i landet som gör det här på näst intill ideell basis och det måste handla om allt det man får tillbaka i form av inspiration och – träningsglädje. Det är fantastiskt. Jag blev lite Friskisfrälst där ute på Kistamässan idag – det är ett fantastiskt jobb de gör för folkhälsan och för så otroligt, otroligt många människor runt om i landet!

Jag är nyfiken – vad betyder (eller har betytt) Friskis för dig?

PT-Pejv, Frida från Friskis & Svettis Linköping, jag och Linda

”Unleash” var temat för årets Svettisdagar

En klassiker!

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
19kommentarer
  • Friskis betyder oerhört mycket för mig!
    Är ledare i Aerobics och Flex i Stockholm och trivs som bara den.
    Min träningsbakgrund är lång och jag har testat de flesta kedjor i Stockholm, men fastnade till slut för Friskis.
    Mycket är känslan av att ”alla är välkomna”. Sen gillar jag mångfalden, det stora utbudet som Friskis har i dagsläget och även nivån på många av ledarna.
    Välkommen att testa något av mina pass. Har just nu paus, men kör igen till våren 

    Miss F 2012-11-16 13:30:23 http://missfriskis.blogspot.se/
    Svara
  • Jag har faktiskt varit gympaledare på F&S och därmed gått utbildningen som faktiskt höll väldigt hög klass! Professionella utbildare och man kände aldrig att det blev ”flum” som det ibland kan kännas som.

    Precis som du gjorde jag också min träningsdebut på Friskis och Svettis 🙂 Så det var där allt började.

    Amanda 2012-11-15 10:02:28 http://andaa.shapemeup.se
    Svara
  • När jag flyttade och började plugga hade F&S bra studentrabatt, därför var det ett givet val. Jag har fortsatt att träna på F&S även om jag bytt stad. Ibland kan det vara lite mesigt tänk ”det är bra att du bara tagit dig hit” men jag har lyckats hitta de där grymma och stenhårda instruktörerna som gör att man lämnar salen alldeles dyblöt av svett!

    Jess 2012-11-13 06:42:13 http://jessansworld.blogg.se
    Svara
  • Friskis betyder för mej att jag gick från tjock rökande sofpotatistill den jag e idag. En hyfsat vältränad man på 35 som är ledare i spinning och skivstång. Jag startade ör 4 år sen och e så tacksam gentemot Friskis & Svettis. Jag var på Skivstång Maxa jag me och ska själv slänga ihop ett sånt pass så mina motionärer får testa. Uppohoppa du borde testa detta med maxa. Det e underbart att Faila på sista för då vet man att man maxat dom andra 15 <3

    Tomas Carlsoon 2012-11-12 21:48:35
    Svara
  • oj! Mycket! både mamma och syster har jobbat där. jag följde med mamma på ”gympa” redan 1983. När pappa gick bort var Friskis nästan det enda jag orkade med först just för deras underbara passionerade, varma naturliga bemötande. När jag var gravid- rätt till Friskis! Jag blir alltid varm och glad av blandningen människor som är där. Hur det liksom står för ALLT jag gillar med att träna tillsammans. Åh nu blev jag sugen på Friskis igen! 🙂 Tur att jag har möte med dem snart…
    Lät som du hade en kul dag också!

    Svara
  • Heeej. Vad kul med en ny blogg att följa och det var jätteroligt att träffa dig. Hoppas våra väga korsas fler gånger och ha det gott tills dess! 🙂 Kram från Päivi/PT-Pejv

    Päivi 2012-11-12 18:24:54 http://www.ptpejv.se
    Svara
  • F&S är ett andra hem för mig, klyschigt värre. Är ledare i Skivstång och step och tränar utöver det mycket själv. Sen jag blev ledare har mitt liv förändrats fantastiskt mycket, i rätt riktning såklart. Jag är mycket starkare och har en helt annan inställning till träning. Då jag tidigare var en ”allt eller inget”-människa har jag nu de senaste 4 åren tränat sjukt regelbundet.
    Var på Svettisdagarna i helgen och det är helt underbart, får rysningar bara jag tänker på det (och ja, vi är lite sekt-liknande, men jag gillar det). Har fått vänner för livet via Friskis, har utvecklats som person och ledare och kan så himla mycket mer om kroppen nu. Det är kärlek helt enkelt.

    Ursäkta lång kommentar, men måste säga att jag följt din blogg ett tag nu och det är en av mina absoluta favoriter. Du är mitt dagliga lyckopiller – tack för det du ger!!

    Clara 2012-11-12 14:34:10
    Svara
  • Jag skriver under på det Sofia L säger! Jämför jag utbud, service, tillgänglighet och pris vinner Friskis överlägset. Jag har verkligen en förkärlek till Friskis och gillar starkt hur alla är välkomna genom att de har allt från seniorjympa till mamma- och familjejympa. Plus den där ”vanliga” tuffa träningen för unga/starka/friska personer.

    erika 2012-11-12 14:06:37 http://sandsnovatten.blogspot.com
    Svara
  • Det var på Friskis jag började träna och fortsatte där i många, många år. Efter skoltidens hemska idrottslektioner tog det fem-sex år innan jag frivilligt motionerade, och då var det F&S jag vågade mig på. Instämmer med åsikterna ovan att på F&S kände man sig välkommen.

    Sedan ett år tillbaka har jag emellertid bytt F&S mot SATS. Det beror mest på geografin, faktiskt. SATS är dyrare men har en överlag högre och jämnare kvalitet, vilket man väl får hoppas eftersom F&S ledare jobbar ideellt. Jag kan fortfarande sakna vissa magiska F&S-pass, de förkoreograferade passen från Les Mills kan gå och gömma sig i jämförelse.

    Helga 2012-11-12 09:35:38 http://helgastrakigaviktblogg.blogspot.com
    Svara
  • Jag är Friskisfrälst! Jag har tränat med Friskis i snart tio år nu och jag är så otroligt nöjd. När jag någon gång har provtränat på ex. SATS känner jag mig genast som en liten lort bland alla snajsiga beteckningar och flådiga kläder. Jag undrar t.ex. varför något måste heta Body Attack när det är… typ gympa?
    Bara för att Friskis är tillåtande och välkomnande betyder det inte att man inte får tuff träning om det är det man vill ha. Jag har också upptäckt hur bra utbudet passar en i olika livsfaser. Jag har under många år kört på rätt hårt med intensivgympa, styrka/station osv. Under graviditeten och strax därefter blev det basgympa och mamma-core, nu är jag igång med medelgympan och styrka/station igen. Som du skriver, Sara, så tror jag att mycket av glädjen i Friskis ligger i alla dessa underbara värdar och ledare också, det är tränningsgladje som smittar av sig!

    Karin 2012-11-12 07:32:38
    Svara
  • Friskis var där jag började träna och fortfarande tränar. Började med gympa, testade lite tuffare pass och vågade ta mig till gymmet. Nu är jag extremt kräsen när det gäller pass, därför blir det mest gym (har dock ett par favoriter). Friskis verkar också hänga med i utvecklingen, pass som HIT, cirkelfys samt intervallflex, och gym med fria ytor för ”funktionell” träning. Plus för att det finns eleikostång och -vikter. Gillar även att de har temapass på gymmet, som kettlebell och marklyftsteknik.

    Sofia L 2012-11-12 07:10:59
    Svara
  • Upp&Hoppa: maxa utifrån de 16 man hade på sig. maxar man på typ 5 krävs att någon passar nästan, det blir så extremt tungt… – jag skulle t.ex. inte ens få upp stången i benböj, det fick jag knappt nu heller…

    admin 2012-11-11 23:41:18
    Svara
  • Jag har tränat i många år på Friskis. Gillar atmosfären – de som tränar är alla – ung som gammal, vältränade eller nybörjare, runda å smala. Så är det säkert på andra ställen också men jag har känt att publik å känsla varit helt annorlunda när jag testat andra ställen.
    Ledarna är glada å man kan på nåt sätt identifiera sig med dem.
    Friskis känns som den snälle grannen typ ha ha.
    Förr lite töntstämpel men det tycker jag inte alls nu.
    Bra pass, bra barnpass också, bra priser å lätt att gå med samt även avsluta medlemskap om man vill.

    Camilla 2012-11-11 23:06:48 http://Www.momangen.blogspot.com
    Svara
  • En av mina kompisars mamma var friskisledare – hon hade alltid ekorrpigga ögon. Det förknippar jag med friskis. Och att det var en timme, två gånger i veckan som mammorna fick timmar och tid för sig sjölv. De gympade och blev lyckligare i ögonen.

    Önskar jag hade gått på eventet, det ser fantastiskt ut på bilderna! Men – vadå maxa och klara sexton repetitioner. De två sakerna ihop är flör mig helt okompatibla. Ingen tankeställare där? Max-maxa vore också konstigt, men typ .- max 5 kanske hade varit mer max?!

    Uppochhoppa 2012-11-11 22:55:38 http://www.uppochhoppa.se
    Svara
  • F&S har betydd en del för mig. Minns deras gratis grupputomhusträningar i Slottsskogen på 90-talet. Det var nog då jag testade på det här med gruppträning för första gången. Jag har varit medlem på F&S från och till men är det inte längre. Inte pga någon speciell orsak utan mer av praktiska själ. F&S andas lite mer gedigenhet och hjärta tycker jag än andra liknande ställen. Tyvärr har jag tyckt att utbudet inte varit lika stort som hos konkurrenterna och att dom varit lite ”sena” med att komma igång och introducera nya träningsformer jämfört med tex SATS eller Sportlife men kanske har detta ändrats på nu under dom senaste åren.

    Soffi 2012-11-11 22:28:14
    Svara
  • Jag gillar verkligen Friskis! Har varit både receptionsvärd och blev uttagen till gyminstruktör men jobbet kom emellan så nu står båda åtaganden på vila. Men jag tränar fortfarande där och gillar att det är ett gym för alla med stor variation på både pass och besökare.

    Anna 2012-11-11 22:17:30 http://annamjansson.wordpress.com
    Svara
  • Jag tycker Friskis är härligt men har märkt att det kan vara stor skillnad på olika ställen.
    (No name…)
    Deras utbildningar är som du skriver gedigna. Jag har själv gått deras grundutbildning och fått inblick i deras ”tänk” .
    Det är inte mitt förstahandsval av gym men absolut ett alternativ. 🙂

    Ingmarie 2012-11-11 21:38:45 http://blog.nemonisimors.com
    Svara
  • Jag hade inte tränat alls under mitt nästan 17åriga liv när jag började träna på friskis. Jag tyckte inte det var så kul i början, jag gick på något gympa-pass i veckan, jag gjorde det mest för att gå ner i vikt. Men sen hittade jag en gympa-ledare som verkligen föll mig i smaken, jag gick på hennes pass varje vecka, jag till och med längtade till det, + några fler gympa-pass.
    Jag, som aldrig någonsin tränat i hela mitt liv, tyckte det var kul att träna gympa! Jag gick på säkert 4-5 pass i veckan, det blev lite för mycket för mig och jag började tröttna.
    Jag bestämde mig för att verkligen gå utanför min comfort zone och prova ett annat pass, core. Efter det har jag provat massor av nya pass, allt från skivstång till spinning, och nu senast intervallflex.

    Efter ett pass där jag är stammis kom ledaren fram till mig och talade om för mig att hon såg att jag verkligen gjorde framsteg. Jag blev så otroligt glad! Jag är bra på något som har med träning att göra!!

    Det är snart två år sedan jag började att träna på friskis, och jag älskar det!

    Louise 2012-11-11 21:22:41
    Svara
  • Jag måste nog säga att Friskis har inte betytt så väldigt mkt för mig. Har bara gått på ett endaste pass tror jag. Under tonåren när jag började fundera på att träna gruppträning, var det för långt iväg för att det skulle funka. När jag flyttade hemifrån, föll valet istället på GymMix och på nån annan workoutstudio. Sen har jag liksom aldrig kommit till Friskis. Däremot är jag väldigt tacksam gentemot Friskis, att de fått mina föräldrar att hitta en träningsform de gillar och specifika pass som de inte gärna missar. Det är en fascinerande folkrörelse de fått igång.

    nipe 2012-11-11 20:58:00 http://enlitenplatsietern.blogspot.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!