Hellas

Jag tog extra lång sovmorgon i morse. Låg ett tag och funderade på vad jag skulle göra. Dividerade med mig själv om var jag skulle springa. Och när. Och bestämde mig för att åka till Hellas. Jag var på rätt bra humör.

Och jag åkte till Hellas och märkte snabbt att jag var långt ifrån ensam där. Och jag började springa efter de gröna skyltarna på milspåret och trängdes med lite mountainbikefolk. Och jag blev med ens på sjukt dåligt humör. Jag sprang och tänkte arga tankar om sådant som hänt i just Hellas förut. Om nånannanism i sanband med NYC Marathon och Sandy. Om mountainbikecyklister som gjort att det där jäkla gröna spåret är rena rama leran här och var.

Min mentala förmåga är extrem. På gott och ont. Just idag var det på ont. Jag har en del dåliga minnen från Hellas – så andra negativa tankar som råkar ligga och ruva i huvudet kommer lättare till liv där ute. Det är såklart inte mountainbikefolkets fel att det är lerigt i spåret. Det har ju regnat. Det är blött överallt i Hellas, även där inga mountainbikecyklister finns. Och det är ju superbra att alla är ute till skogs, springandes eller cyklandes.

Och så var det frågan om nånannanism. Nånannanism går ut på att man alltid tycker att alla andra ska göra något – men men inte sig själv. Ta alla löpare i NYC till exempel. Loppet är inställt – och vi gnäller om att de borde fokusera på att hjälpa till istället. Vi sitter här i Sverige och klagar på att löparna är bittra för hallå det handlar ju bara om ett lopp. Men ärligt talat, hjälpinsatserna i USA (och glöm för guds skull inte Haiti och alla ställen därimellan) behöver pengar mer än något annat. Och då har du och jag och varenda jävel på jorden som inte gjort allt man kunnat under lång tid för att anta sitt livs utmaning i NYC också alla förutsättningar för att hjälpa till. I NYC samlade löparna ihop 3 millioner dollar första dagen. Och vi sitter här och tycker att allt ska göras av alla andra hela tiden. Såhär skrev skribenten och löparen Toby Tanser på Facebook, det gav upphov till mina tankar om nånannanism. Oavsett vad löparna nu väljer att göra i NYC så kommer de göra fel sak enligt alla som inte är där. Tough luck.

Nånstans ute i Hellasskogen tyckte naturen att jag skulle skärpa till mig så det började hagla. Då vände jag och sprang samma väg som jag kommit. Och under de 2 sista kilometrarna släppte ilskan. När jag satte mig i bilen för att åka hem lämnade jag alla negativa tankar utanför bildörren. Fast jag svor en sista gång över en mörkgrön Chrysler som parkerat så sjukt nära min förardörr att jag knappt kunde komma in. Sedan åkte jag därifrån.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
7kommentarer
  • Underbara bilder trots arg runda!

    Josefin - Over the top 2012-11-09 20:39:17 http://www.overthetop.se
    Svara
  • Jag som just blev hög av lera och cyklade som en gaaaalning i skogen. Haha, tur att vi är olika:)

    Sara Althini 2012-11-04 13:46:34 http://www.minialthini.se
    Svara
  • Lera som är så härligt..?! 🙂

    Rund är också en form! 2012-11-03 20:27:34 http://rundarocksaenform.wordpress.com
    Svara
  • Att hacka på löparna är bara klantigt. Jag har följt flera löparbloggares uppladdningar inför NYC marathon och när jag hörde att det var inställt kändes det otroligt trist och synd. Det går kanske inte att jämföra med vad orkanens offer varit med om, men måste man jämföra?? Tycker det är sjukt osympatiskt att inte unna folk att få vara besvikna när de går på en nit för att ”andra har det värre”. Eller att vilja ge dem dåligt samvete för det. De flesta av löparna är väl ändå kloka nog att inse att det är värre att förlora sitt hem?

    Nu är jag här hemma i Sverige inte drabbad och ser inte alla faktorer, men man kan inte låta bli att undra om det inte hade varit en fin symbol för att show must go on, och ”race to recover”, att faktiskt genomföra loppet…

    Amy 2012-11-03 19:43:39
    Svara
  • Men är det verkligen så att folk gnäller på löpare som inte hjälper till? Det måste vara rätt unikt för Sverige i sånna fall. Snacket här i USA har mer varit kritiskt mot arrangörerna som tänkte genomföra loppet trots katastroftillstånden som råder i stan. Och på de löpare som inte kunde se the big picture och faktiskt inse att nu är knappast rätt tid för ett event. Jag har inte hört någon säga att löparna kommer hit och sitter på sina arslen, snarare tvärtom har de frivilliga lyfts fram som hjältar.

    Petra Axlund Stegman 2012-11-03 18:40:14 http://www.sportyspiceblog.com
    Svara
  • Ja så är det! Jag tänkte på nånannanism idag senast också- i soprummet! Där blir det så extra tydligt: ”det här orkar man ju inte sortera” ”Ska man orka det också nu med alltihop”. Typ så. Nån annan tar hand om.

    Du har Hellas som ditt ”hell” i Stockholm :). Du kan åka dit och aggroa av dig- det är nog bra att ha ett sånt ställe!

    Svara
  • Goa Sara! Nästa gång ska jag med dig och visa alla de glada rundorna. För de finns! Och sen avslutar vi med ett dopp. Då är det oooomöjligt att vara arg. 😉

    Ingmarie 2012-11-03 18:34:07 http://blog.nemonisimors.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!