Vad är Polartec

Ibland när man köper kläder från till exempel Röjk, Houdini, Patagonia, Norrøna, Helly Hansen eller ett gäng andra märken så hänger det en del tags man klipper bort utan att reflektera över det särskilt mycket mer. På dessa tags står det ofta Polartec. Och man kan ju undra vad det är. I alla fall gjorde jag det, tills dess att jag fick lära mig mer.

Det här med funktionsmaterial är en gigantisk vetenskap och Polartec är en del av den. Goretex, som du förmodligen hört talas om, är en annan.

Polartec är ett material som ser ut på lite olika sätt på olika plagg (det finns ungefär 300 varianter) men med den gemensamma nämnaren att det är högpresterande och vind- eller vattentätt på olika sätt. Till vilken grad beror lite på hur tillverkaren av plagget bestämt att det ska vara. Polartec finns både i t-shirts, fleece och skalplagg. Några av namnen som du förmodligen hittar på dina bortklippta tags på nyinköpta kläder är Polartec® Power Dry®, Polartec® Power Stretch®, Polartec® Classic 100, 200 & 300, Polartec® Thermal Pro®, Polartec® Wind Pro®, Polartec® Windbloc® eller t.ex. Polartec® Power Shield®.

I vissa plagg är det så mycket Polartecmaterial att det enda som tillverkaren själv står för är blixtlåsen. Varför uppfinna hjulet igen när någon annan lagt hela sin tankekraft på det liksom?

Många av mina plagg har Polartec utan att jag vetat om det, och det är ju lite lustigt. Nästa gång jag ser ett plagg med en massa tags på med symboler och ordet Polartec så vet jag i alla fall vad det innebär. Och att det är riktigt bra.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
  • Mik, bra att veta! trodde att problemet skulle gå över när jag sprungit in dem, men det har inte försvunnit trots att vi har hängt ihop i ett halvår nu. får lära mig tejpa fötterna 🙂 loppet gick för övrigt kalasbra, trots brist på både vaselin och tejp (blev stressigt så hanns inte med). slog min pappa med nästan tio minuter och det är ju viktigast av allt 😉 göteborgsvarvets halvmara i maj får det bli 😀

    sara 2012-08-30 20:58:29
    Svara
  • Jag får också blåsor av mina asics, har aldrig haft det problemet förut – om inte skorna är helt nya. Tejpar numera på dom ställena där blåsor lätt uppkommer. Funkar.

    Mik 2012-08-30 17:03:30
    Svara
  • Sara: åh massor med pepp till dig! det var himla länge sedan jag hade skavsår så jag vet inte riktigt… att tejpa fötterna kan funka, men man ska nog ha testat det innan loppet. annars är ett annat tips att smörja in fötterna med vaselin och sedan stoppa in i strumporna. kan kännas konstigt först (och lite halkigt) men för mig har det funkat när jag sprungit långt. lycka till i massor!

    admin 2012-08-30 14:37:26
    Svara
  • Hej sara! Ikväll ska jag springa mitt allra första lopp, blodomloppet tio km i örebro 😀 är verkligen jättepeppad! Dock skulle jag behöva ett sista minuten-råd från någon (dig alltså) med mycket erfarenhet. Jag får lätt blåsor när jag springer lite längre i mina asics, vilket jag vet ofta uppstår pga mer eller mindre blöta fötter som jag förstått det. idag är det spöregn i örebro, och jag är rädd för att utveckla blåsor på grund av vätan. jag har precis köpt ett par riktigt tjusiga löparstrumpor från nike jag tänkte kunde underlätta, men har du något tips på hur jag annars kan göra för att undvika blåsor ikväll?

    sara 2012-08-30 13:34:48
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!