Kroppens geni

Jag har sedan i våras läst ”Kroppens geni” av Sverker Sörlin. Sällan har jag haft så svårt att komma igenom en bok om ett sådant intressant ämne: ”Marit, Petter och skidåkning som lidelse”. Men det visade sig att det bara var första halvan av boken som var seg. Idag har jag läst resten. Och jag blev så himla sugen på att träna mängd! Gå stavgång uppför fjäll och på myrer. Träna länge, länge. Efter 2 timmar händer något magiskt i kroppen, enligt norska tränare.

Kroppens geni handlar om skidåkningens kultur och tradition. Om framförallt norska män och kvinnor. Och hur olika det fortfarande är. Hur Marit inte ansågs kunna fatta egna beslut, trots all erfarenhet och medaljer, och hur norska män och kvinnor tränat och tävlat på olika premisser. Det är fortfarande annorlunda. Något man ständigt kan läsa hos Osportsligt och som Sofy engagerat sig kring, eller det där med att det först nu klämts in 10 tjejer (Petra och Sara till exempel) bland de 50 mäktigaste inom sportsverige.

Kroppens geni är en annorlunda skriven bok. Inte helt enkel. Man förflyttas ständigt i tid och rum och det är ofta ord i överflöd. Men den är skriven med mycket känsla. Jag önskar att mer känsla hade lagts på att skriva mer om skidstjärnornas träning istället för Sverkers egen. Trots att det i allra största grad handlar om skidåkning som lidelse. Men det är ju de andra jag är nyfiken på!

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
  • Jag läste den som uppladdning inför Vasaloppet, tyckte det var passande. Om man jämför den och dokumentären om friidrottare som gick på SVT för någor tag sedan så tycker jag det är intressant. De som är bäst har sin idrott inte bara som hobby utan som lidelse…

    Anna 2012-08-09 09:58:54 http://annakutar.blogspot.se
    Svara
  • Har inte ens hört om den boken men den verkar intressant. Om den finns till kindle kanske det tom blir kvällens läsning. Tack för tipset!

    Snorkkis 2012-08-08 17:59:36 http://www.snorkkis.se
    Svara
  • Jag har också läst den och tycker dels som du. Den är seg i början, den fokuserar mer på hans egen träning än Marits och Petters. Men samtidigt har den någon slags glöd som gör att man bara vill ut och åka, snabbt och länge!

    OrienterarEmma 2012-08-08 17:20:34 http://orienteraremma.blogspot.com
    Svara
  • Jag har försökt läsa den i en längre tid. Aldrig tagit mig förbi 20 sidor men jag ska försöka igen. Hela tiden när jag läser hör jag liksom hur han pratar, det känns som om den skulle göra sig bättre som ett radioprogram istället.

    För övrigt, säg till när du är tillbaka i Sthlm så kan vi köra ett stavgångspass. Vi, mannen och jag, kör ju sånt rätt ofta.

    Heidi 2012-08-08 13:47:03 http://daligtsamvete.wordpress.com
    Svara
  • Tack för tipset! Får bli nästa inköp i kategorin: Må bra-/Hälsa-/Träningshögen på sängbordet 🙂

    Nick 2012-08-08 12:06:09 http://www.getupstayup.se
    Svara
  • Har inte i bokhyllan och har inte läst. Får bli ändring på det :)! Bra tips.

    Carina 2012-08-08 08:36:47 http://carinaboren.se
    Svara
  • Jag har länge funderat på att läsa den. Jag trodde att den handlade lite om Petter och Marit, hur allt började och vad de har gjort för att bli så stora, träning osv… att man får följa dem lite. Jag vet inte varför jag har fått för mig det…
    Det känns ändå som att jag måste läsa den! 🙂

    Thea 2012-08-08 01:17:40 http://theasutmaning.blogg.se/
    Svara
  • Kroppens geni har jag också hemma i bokhyllan men har inte läst hela, än. Varför vet jag inte…. Men läsas ut ska den för jag tycker mycket om den! Men jag håller med dig ang skidstjärnornas träning (att dömma det som jag har läst).

    Born to run läser jag nu 🙂 och att läsa Ett år av magiskt löpande är ett måste!!! Det är en av mina favoritböcker!

    Malin 2012-08-08 00:02:41
    Svara
  • Sara: tack för tips, ska spana in!

    admin 2012-08-07 22:28:04
    Svara
  • Jag har klämt lite på den när jag varit på jobbet, men inte köpt. Däremot har jag läst både Born to Run och Vad jag pratar om när jag pratar om löpning och tyckt väldigt mycket om dem båda två! Näst på tur blir nog Kenneth Gysings bok Ett år av magiskt löpande, hoppas den är lika inspirerande!

    Sara 2012-08-07 22:04:54 http://finaprickar.blogspot.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!