Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Jag vill handla mat från människor!

Jag har en ”egenhelg” eftersom Grabben är iväg och jobbar idag och imorgon. Jag funderade riktigt mycket på vad jag ville göra allra mest men kom inte riktigt på något. Tänkte att det vore kul att springa ett marathon (fördelat på olika slingor under en hel dag) men orkade liksom inte engagera mig i det. Däremot ville jag äta riktigt bra och ”närbakat” bröd!

I Halmstad finns en nyöppnat surdegsbageri på Kasten Rönnowsgatan som heter Feltds Bröd & Konfekt. Det är så lustigt att gå förbi Östras (ett annat Halmstadbageri) butiker med vita frallor och 90-talsbröd (inget ont i det…) och att sedan kliva in på ett ställe som Feltds som är lite mer… surdeg! Vi får se hur Halmstadborna anammar stället – jag hoppas det kommer gå riktigt bra för dem. Feltds Bröd & Konfekt finns på Facebook och med egen blogg – och det är härligt att se kärleken till den mat man producerar. Det får mig att vilja handla mat från människor!

Augusti är på inget sätt en höstmånad i min värld men som vanligt börjar det klia i höstfingrarna just nu. Jag läser om det på andra bloggar och dras med i känslan. Av att styra upp och blicka framåt.

Insikter är något som landar hos mig och som träffar rätt i magkänslan likt en blixt från klar himmel. Jag har sedan en tid varit inne på ett tydligt spår som handlar om ”ren” mat. Något jag kallar PURE. Det har inget med kalorier att göra – däremot är det tillsatsfri mat. I den bästa av världar är det också glutenfri mat men jag är nöjd med att hålla min glutenkonsumtion låg istället för att begränsa helt. Det kan ju låta som att jag äter kardemummabullar (hej gluten!) hela dagarna men så är det inte. Däremot är det roligast att skriva om kardemummabullar. Särskilt om de är bakade med kärlek på en gård på landet – av en riktig människa.

Jag har länge varit så himla nyfiken på gårdsbutiker. När vi flyttade ner till Halmstad för ett gäng år sedan var jag förtjust över att bo nästgårds med en massa gårdar som odlade det ena och det andra. Men jag har liksom inte riktigt kommit mig för fullt ut. Det landade aldrig riktigt. Och det blev liksom inte av.

Nu har däremot viljan och insikten drabbat mig med full kraft och jag vet att hösten 2012 kommer bli ännu mer PURE. Jag vill botanisera bland mer av det ekologiska med fokus på det närproducerade. Jag vill handla mat från människor! I Stockholm handlar det mer om smarta beställningar via nätet och veta vilka butiker som tar in närproducerad mat.

Skåne som region är väldigt duktiga på att marknadsföra sina gårdsbutiker. Jag plockade upp en liten grön bok (gratis) som guidar till gårdsbutiker i hela regionen och i Halland finns sajten en kulinarisk resa. Jag blev tipsad om en sajten Gårdsnära som gäller för hela Sverige men jag tycker den ser lite tunn ut. För en tid sedan laddade jag hem appen Mathantverk som också listar olika lokala producenter (tyvärr är den också rätt tunn på sina ställen). Följer man Bara Svensk MatTwitter kan man också få mer inspiration och tips – och jag vet att Erika delar min syn på snällt producerad mat, framförallt vad gäller kött.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
28kommentarer
 • […] Sara bloggade nyligen om hur hon gillar att köpa mat från riktiga människor. Alltså rakt över disk. Från folk som verkligen bryr sig om sin mat. Odlat den själv. Plockat, lagat eller bakat. Och jag kan inte annat än att hålla med. Här där jag bor har varenda liten småstad en Farmers Market varje vecka ändå från maj till oktober. Här kommer de lokala bönderna och säljer grönsaker, frukt, bär, kött, fisk, ägg, honung, maple syrup, bröd, blommor och hemgjord tvål. Och så lite krimskrams också men det får man ta. Men favoriten är ändå Cole´s Farm and Greenhouses. Bonden Cole drar varje morgon ner sin kärra till vägkanten och sedan fyller han och döttrar på med nyplockade godsaker ända fram tills kvällskvisten. Deras sweet corn är nog den godaste jag någonsin ätit. För att inte tala om deras gurka, tomater, squach, aubergine, paprika, chili, gröna bönor, lök, vatten- och honungsmelon. Det är som sagt inget fancy. Bara en enkel kärra på hjul med tak av korrigerad plast. Den otroligt coola vintage-kassaapparaten är från 1919. De är så stolta över sina råvaror, allt är handplockat, färskt och här har det odlats med kärlek. Och det märks. Så har du vägarna förbi Connecticut ta en avstickare till Horsepond Road i Madison och shoppa loss hos Cole´s. […]

  Bonde vid vägkanten – 2012-08-05 23:36:12 http://innerstrengthblog.com/2012/08/05/bonde-vid-vagkanten/
  Svara
 • Jess: håller tummarna för dig. här är gudagott att leva!!

  Mia: vilket fint efternamn – det hette min mammas mormor/morfar också! och vad roligt att du fått användning för mina tips! jag är himla nyfiken på solhaga, måste verkligen ta mig dit!! det är sådan stor skillnad på bröd och bröd! många kramar!

  admin 2012-08-05 22:18:32
  Svara
 • Måste bara tacka dig Sara för alla bra tips på restauranger och bagerier i och kring Halmstad. Har haft förmånen att gästa Halland i sommar och har besökt både Spis & Deli och Solhaga Stenungsbageri som för övrigt fick mina barn att ” go bananas” över surdegsbröd. Har till och med fått sätta egen surdeg för första gången och laddar för att kunna baka mitt första surdegsbröd. Det är glädjande när barnen dissar ICA:s brödhylla för att gärna ta en omväg till Solhaga för att få just ett riktigt bröd bakat med kärlek av en ”riktig människa”. Pris Bertils stig fann vi oxå och cyklade de 2 milen från slottet till Möllegård där Riccardos glass avslutade en underbar sommardag. Nästa gång vi gästar Halmstad blir det en tur till Feldts Bröd&Bakverk :).
  Följer din blogg med stort intresse och ser fram emot ditt bokprojekt. Lycka Till Sara !!

  Mia Boberg 2012-08-05 22:11:54
  Svara
 • Måste bara tacka dig Sara för alla bra tips på restauranger och bagerier i och kring Halmstad. Har haft förmånen att gästa Halland i sommar och har besökt både Spis & Deli och Solhaga Stenungsbageri som för övrigt fick mina barn att ” go bananas” över surdegsbröd. Har till och med fått sätta egen surdeg för första gången och laddar för att kunna baka mitt första surdegsbröd. Det är glädjande när barnen dissar ICA:s brödhylla för att gärna ta en omväg till Solhaga för att få just ett riktigt bröd bakat med kärlek av en ”riktig människa”. Pris Bertils stig fann vi oxå och cyklade de 2 milen från slottet till Möllegård där Riccardos glass avslutade en underbar sommardag. Nästa gång vi gästar Halmstad blir det en tur till Feldts Bröd&Bakverk :).
  Följer din blogg med stort intresse och ser fram emot ditt bokprojekt. Lycka Till Sara !!

  Mia Boberg 2012-08-05 22:11:54
  Svara
 • Förhoppningsvis flyttar jag snart till Halmstad (bara detaljen ett jobb som saknas) så jag hoppas verkligen att Feldts kommer överleva, finns ju inget mysigare än att köpa gott surdegsbröd på helgmornarna!

  Jess 2012-08-05 20:09:42 http://jessansworld.blogg.se
  Svara
 • Förhoppningsvis flyttar jag snart till Halmstad (bara detaljen ett jobb som saknas) så jag hoppas verkligen att Feldts kommer överleva, finns ju inget mysigare än att köpa gott surdegsbröd på helgmornarna!

  Jess 2012-08-05 20:09:42 http://jessansworld.blogg.se
  Svara
 • Sara: ja visst är det underligt hur mycket man inte förstod när man var yngre 🙂

  Ingrid: mm, inte helt enkelt. handlar ibland på ekoaffären eat på tegnergatan… men vill gärna beställa kött etc från gårdsbutiker.

  Madelaine: låter härligt! och det där med att plantera lite för många frön känner jag igen… 🙂

  admin 2012-08-05 15:46:08
  Svara
 • Sara: ja visst är det underligt hur mycket man inte förstod när man var yngre 🙂

  Ingrid: mm, inte helt enkelt. handlar ibland på ekoaffären eat på tegnergatan… men vill gärna beställa kött etc från gårdsbutiker.

  Madelaine: låter härligt! och det där med att plantera lite för många frön känner jag igen… 🙂

  admin 2012-08-05 15:46:08
  Svara
 • Jag delar starkt ditt intresse för ”pure” och älskar när att handla liksom blir en upplevelse.
  Jag har försökt lite smått att odla lite,, men det har väl gått sådär i år. Inga morötter var intresserade av att komma upp och av mina paprikor har jag tur om jag får en ( odlade lite många frön i en kruka )
  Idag blir det iallafall saftkok av egenplockade vinbär =) och vi har ätit kantarellsås av egenplockade kantareller i veckan.. det är lyx det 😉

  madelaine 2012-08-05 15:16:01 http://www.foodclean.wordpress.com
  Svara
 • Jag delar starkt ditt intresse för ”pure” och älskar när att handla liksom blir en upplevelse.
  Jag har försökt lite smått att odla lite,, men det har väl gått sådär i år. Inga morötter var intresserade av att komma upp och av mina paprikor har jag tur om jag får en ( odlade lite många frön i en kruka )
  Idag blir det iallafall saftkok av egenplockade vinbär =) och vi har ätit kantarellsås av egenplockade kantareller i veckan.. det är lyx det 😉

  madelaine 2012-08-05 15:16:01 http://www.foodclean.wordpress.com
  Svara
 • Jag är precis hemkommen från en semester på Gotland där jag åkte runt på vischan blans små gårdsbutiker och köpte upp mig på förråd av spännande grönsaker och andra goda närodlande produkter. Känns tråkigt att komma hem till Sthlm och botanisera sig i sortimentet på ICA igen när man vet vad man går miste om. Ser fram emot att läsa om hur du lyckas med att hitta bra alternativ här i stan i höst!

  Ingrid 2012-08-05 12:51:08 http://www.endorfinkick.com
  Svara
 • Jag är precis hemkommen från en semester på Gotland där jag åkte runt på vischan blans små gårdsbutiker och köpte upp mig på förråd av spännande grönsaker och andra goda närodlande produkter. Känns tråkigt att komma hem till Sthlm och botanisera sig i sortimentet på ICA igen när man vet vad man går miste om. Ser fram emot att läsa om hur du lyckas med att hitta bra alternativ här i stan i höst!

  Ingrid 2012-08-05 12:51:08 http://www.endorfinkick.com
  Svara
 • Jag älskar också att köpa mat från människor. Om möjligheten plockar jag gärna själv, tex bär och frukt. Jag gillar att veta var min mat kommer ifrån.
  När jag växte upp hade min farmor och farfar gård med alla möjliga frukter, bär, grönsaker, rotfruker och till och med biodling med egen honung. De sålde inte utan odlade till sig själva. Då uppskattade jag det inte så mycket för jag tyckte det var jobbigt när vi varje sommar var vi tvugna att hjälpa till och plocka alla bär och frukter. Jag kan säga att jag verkligen saknar deras gård nu när jag är mer medveten och noggrann med kvaliteten på råvaror.

  Sara 2012-08-05 09:24:10 http://blogg.skanskan.se/loparbloggen
  Svara
 • Jag älskar också att köpa mat från människor. Om möjligheten plockar jag gärna själv, tex bär och frukt. Jag gillar att veta var min mat kommer ifrån.
  När jag växte upp hade min farmor och farfar gård med alla möjliga frukter, bär, grönsaker, rotfruker och till och med biodling med egen honung. De sålde inte utan odlade till sig själva. Då uppskattade jag det inte så mycket för jag tyckte det var jobbigt när vi varje sommar var vi tvugna att hjälpa till och plocka alla bär och frukter. Jag kan säga att jag verkligen saknar deras gård nu när jag är mer medveten och noggrann med kvaliteten på råvaror.

  Sara 2012-08-05 09:24:10 http://blogg.skanskan.se/loparbloggen
  Svara
 • Jessica: tell me!

  Keron: ja trist, är bohuslän dåliga på gårdsbutiksgrejen? känns som om skåne är extremt bra, och typ norrland.

  Snorkkis: nä, svårt i stad. och jobbigt på landet. så jag köper dem hellre. men det är ju kul att se de gigantiska jordgubbsfälten bredvid. 🙂

  admin 2012-08-04 18:47:50
  Svara
 • Jessica: tell me!

  Keron: ja trist, är bohuslän dåliga på gårdsbutiksgrejen? känns som om skåne är extremt bra, och typ norrland.

  Snorkkis: nä, svårt i stad. och jobbigt på landet. så jag köper dem hellre. men det är ju kul att se de gigantiska jordgubbsfälten bredvid. 🙂

  admin 2012-08-04 18:47:50
  Svara
 • Och allra helst skulle i alla fall jag plocka de där blåbären och hallonen själv. Men det är ju inte alltid så lätt i en stad…

  Snorkkis 2012-08-04 18:28:45 http://www.snorkkis.se
  Svara
 • Och allra helst skulle i alla fall jag plocka de där blåbären och hallonen själv. Men det är ju inte alltid så lätt i en stad…

  Snorkkis 2012-08-04 18:28:45 http://www.snorkkis.se
  Svara
 • Satt just och pratade om något liknande här på Bryggan i Fjällbacka. Vädret och miljön är härlig men maten, njaa. En räksallad som lika gärna kunde ha varit köpt på Ica. Jag vill ha det lilla extra men vet inte hur jag ska hitta det!! Jag vill hitta cafén med hembakt och inte de gamla vanliga utbudet från en och samma grossist men det verkar ju ytterst sällsynt och inget som går hem hos den stora massan. Hoppas ditt nya bageri lyckas och ser fram emot mer tips 🙂

  Keron 2012-08-04 17:09:19 http://Keron.blogg.se
  Svara
 • Satt just och pratade om något liknande här på Bryggan i Fjällbacka. Vädret och miljön är härlig men maten, njaa. En räksallad som lika gärna kunde ha varit köpt på Ica. Jag vill ha det lilla extra men vet inte hur jag ska hitta det!! Jag vill hitta cafén med hembakt och inte de gamla vanliga utbudet från en och samma grossist men det verkar ju ytterst sällsynt och inget som går hem hos den stora massan. Hoppas ditt nya bageri lyckas och ser fram emot mer tips 🙂

  Keron 2012-08-04 17:09:19 http://Keron.blogg.se
  Svara
 • Jag har en idé!

  Jessica 2012-08-04 16:06:10 http://www.jessicaclaren.com
  Svara
 • Jag har en idé!

  Jessica 2012-08-04 16:06:10 http://www.jessicaclaren.com
  Svara
 • Petra: härligt! ser fram emot bilder!!

  Lina: jag har varit där några gånger, men såg mest varmkorv och honung… får kanske ge det en till chans?

  admin 2012-08-04 14:30:14
  Svara
 • Petra: härligt! ser fram emot bilder!!

  Lina: jag har varit där några gånger, men såg mest varmkorv och honung… får kanske ge det en till chans?

  admin 2012-08-04 14:30:14
  Svara
 • Jag försöker också äta men framförallt köpa mat med så lite tillsatser som möjligt. Det smakar och känns mycket bättre. Blir jag bjuden på mat så äter jag det som bjuds, orkar inte vara besvärlig gäst. 🙂
  Var och handlade på Bondens egen marknad vid slottet i Halmstad idag. Där fanns mycket gott att välja mellan.
  Tack för tipset på bageriet, måste testa det nån gång. Äter inte så ofta bröd så får se när det blir.

  Lina 2012-08-04 14:19:43 http://linaflickan.blogspot.com
  Svara
 • Jag försöker också äta men framförallt köpa mat med så lite tillsatser som möjligt. Det smakar och känns mycket bättre. Blir jag bjuden på mat så äter jag det som bjuds, orkar inte vara besvärlig gäst. 🙂
  Var och handlade på Bondens egen marknad vid slottet i Halmstad idag. Där fanns mycket gott att välja mellan.
  Tack för tipset på bageriet, måste testa det nån gång. Äter inte så ofta bröd så får se när det blir.

  Lina 2012-08-04 14:19:43 http://linaflickan.blogspot.com
  Svara
 • Att köpa mat från människor är det bästa! Här i USA där jag bor har varje liten stad en Farmers Market. Madison har den varje fredag på the town green. Här kan man köpa frukt, grönt, bär och även fisk, ägg och kött (om man nu äter sånt). Allt från familjeägda bondgårdar i närområdet. Och så åker jag och maken till en liten bondgård nära där vi bor, och de har ett litet farmers stand nere vid vägen, och där säljer de den godaste majsen, grönsakerna, bär, och frukt. Rustikt och verkligen inget fancy, men de godaste råvarorna du kan tänka dig. Bonde-pappan och döttrarna står och säljer. Jag ska nog dit idag så jag tar med kameran så du får se!

  Petra Axlund Stegman 2012-08-04 14:05:37 http://www.sportyspiceblog.com
  Svara
 • Att köpa mat från människor är det bästa! Här i USA där jag bor har varje liten stad en Farmers Market. Madison har den varje fredag på the town green. Här kan man köpa frukt, grönt, bär och även fisk, ägg och kött (om man nu äter sånt). Allt från familjeägda bondgårdar i närområdet. Och så åker jag och maken till en liten bondgård nära där vi bor, och de har ett litet farmers stand nere vid vägen, och där säljer de den godaste majsen, grönsakerna, bär, och frukt. Rustikt och verkligen inget fancy, men de godaste råvarorna du kan tänka dig. Bonde-pappan och döttrarna står och säljer. Jag ska nog dit idag så jag tar med kameran så du får se!

  Petra Axlund Stegman 2012-08-04 14:05:37 http://www.sportyspiceblog.com
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!