Norska superintervaller

Ett av de hetaste intervalluppläggen under det sista halvåret har varit Björgenintervaller. Eller Norgeintervaller. Kärt barn har många namn! Jag kallar dem för norska superintervaller just idag. Jag sprang dem första gången i höstas efter att ha läst om hur Marit Björgen tränade.

Det hela är egentligen mycket enkelt. De norska superintervallerna är 4 minuter långa – och 4 till antalet. Under varje intervall ska du upp till, eller strax under, tröskelpuls (den nivå där kroppen inte längre kan transportera bort mjölksyran). Marits tröskelpuls ligger nånstans på 90% av maxpuls, för oss andra vanliga är runt 85% en bra uppskattning. Mellan varje intervall håller du pulsen runt 70% i ca 3 minuter (typ lätt jogg).

Norska forskare menar att just denna typ av intervallträning är som mest effektiv – och just därför är den populär hos norska damlandslaget bland annat. Jag gillar också den här typen av intervaller – det tar 1-2 minuter att komma upp i rätt puls och sedan är det ”bara” 2 minuter kvar av hård körning innan jag får vila. Det är mentalt enkelt. Och vikten av att lura hjärnan ska inte underskattas.

Skor // Nike Free Run

Jacka och tights // Craft

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!