Godis

Har du unnat dig lite glukosfruktossirap, glukossirap, invertsockersirap, gelatin från svin, ytbehandlingsmedlet karnaubavax, karminsyra (ett extrakt från torkade honor av kochenillsköldlusen) de senaste dagarna? Mums. Eller nåt.

Jag har inga problem med unna-tänket. Men från och med nyss så tänker jag unna mig bra grejer när jag unnar mig. Att unna mig godis är en motsägelse. Med tanke på vad godis innehåller är det rena straffet att stoppa i sig det. Det har inte ett dugg med socker eller kalorier att göra – snarare ingredienserna i plockgodis.

Jag tänker inte sluta äta godis på heltid, det kommer säkert finnas tillfällen då jag stoppar i mig en bit när förnuftet försvinner någon annanstans och jag glömmer bort. Men jag vill sluta upp med att se godis som en slags belöning, som något jag äter då och då och som jag unnar mig. Det finns så mycket annat som är så mycket bättre som jag kan unna mig. Som att baka en äppelpaj eller en chokladkaka eller vad som helst. Det är ju rätt sjukt egentligen vad som finns i godis – och att vi fortsätter äta trots att vi faktiskt vet.

Vi vet att socker får hjärnan att slå slint. Men när det finns fler sätt att få i sig socker än godis – varför väljer vi det äckligaste? Varför lockar en röd Ferraribil så himla mycket?

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
32kommentarer
  • Ja, det är riktigt. Det var glasspinnen jag ville belysa ;).. inte mycket till naturliga ingridienser där inte..
    Och det är just det när man inte fått med sin egen mat eller mellanmål, och ska köpa nåt i pressbyrån eller liknande.. ja vad blir det då.. typ en banan ;). Vanligtvis är jag hyfsat bra på att planera men visst faller det nån gång ibland. Jag som lagar min mat som vegan ruckar på det då. För mig är det inte riktigt värt det att inte tillåta sig det.

    Madelaine 2012-04-11 17:36:46
    Svara
  • Madelaine: och så är kanske socker bättre än andra tillsatser… så då blir det ju inte så ”farligt” ändå.

    admin 2012-04-11 10:16:27
    Svara
  • Sara E: hmm, den man gör själv är nog bäst. synd att det finns så stort utbud i usa – men så lite här hemma. om du är i sthlm, testa att gå in på eat på tegnérgatan och kolla. i halmstad finns möllegård, rätt så bra glass!

    Madelaine: yes i know, jag förstår vad du menar. jag tycker det generellt är tricky att äta bra mat på språng. då gäller det att man har nåt bra café/butik i närheten – och ofta har man inte det.

    admin 2012-04-11 10:15:47
    Svara
  • Jo, jag vet Sara att det finns bra glass.. men ”the tricky one” är när man är på språng. Inte åker till den där glasskiosken eller köper sin egen bytta (t ex Sia har ekologisk glass b la). I t ex glasspinnar är det inte mycket naturliga ingredienser.

    madelaine 2012-04-11 09:34:48
    Svara
  • […] Jag fick en sån lust att baka dadelbollar i helgen. Längtade efter naturligt sött istället för allt konstgjort. Kanske ännu mer efter Saras inlägg om godis… […]

    Tips mot sötsug « fitnesscoachen 2012-04-10 08:04:25 http://fitnesscoachen.com/2012/04/10/tips-mot-sotsug/
    Svara
  • Admin: Kan du tipsa mig om bra glass? Blir nyfiken nu!

    Sara E 2012-04-09 23:11:51
    Svara
  • Ja det måste vara svårt att ha barn och veta hur man ska göra med godis. Gäller iof mer än godis…

    Madeleine: men det finns ju ”bra” glass också, kanske testa någon av dem?

    admin 2012-04-09 21:55:38
    Svara
  • Godis har jag ganska lätt att avstå just på grund av innehållet.. har man inte ätit smågodis på ett tag och tar ett smakprov när en skål står framme inser man framförallt hur mycket socker det innehåller.. Däremot kan jag bli sugen på glass och det är tyvärr inte mycket bättre. Jag kan känna för att ta en glass nån gång ibland när det är varmt,, men blir det bara lite för mycket känner man även där hur mycket socker det innehåller.

    madelaine 2012-04-09 21:15:43
    Svara
  • […] läste Saras inlägg om godis och funderade lite på vad vi stoppar i oss. I år har jag inte ätit något påskgodis alls. Det […]

    Läser du innehållsförteckningen? | Annas vardag, tankar och träning 2012-04-08 22:41:05 http://annamjansson.wordpress.com/2012/04/08/laser-du-innehallsforteckningen/
    Svara
  • Kan bara hålla med! Jag vet vad som är i och kan äta en eller två. Det är väl ok. Men aldrig att jag ger min dotter. Och då undrar en del om jag i ge ska unna henne det på påsken ?? UNNA? Jag unnar gärna henne bullar o socker men varför ”unna” henne massa billigt skräp?! Bra inlägg!

    Annie 2012-04-08 20:43:29 http://Www.runnerslove.wordpress.com
    Svara
  • Jag har inte ätit lösgodis på 5 år och jag saknar det inte överhuvudtaget, snarare tvärtom!

    www.kaffeutansocker.se 2012-04-08 19:56:39 http://www.kaffeutansocker.se
    Svara
  • Jag som vegan äter aldrig smågodis på grund av allt slaktavfall och biprodukter. Men Ekorrens har ju ekologiska smågodis (vet ej hundra om det är vegan eller inte men det innehåller ingen skit). Håller med dig … varför unnar folk sig något som är så vidrigt? Nej, tacka vet jag vegansk mörk choklad. Eller hemrostade nötter. Yummie!

    Petra Axlund Stegman 2012-04-08 18:14:41 http://www.sportyspiceblog.com
    Svara
  • och sjukt äckligt tycker jag när alla plockar i godislådorna. Fy! Paj med vaniljsås är så mycket godare och hembakat!

    pilla 2012-04-08 16:22:30 http://pernillabredolt.com
    Svara
  • Blåbärspaj ftw! Godis smakar inte bra längre, jag är tacksam för insikten genom sockermatchen!

    Uppochhoppa 2012-04-08 14:55:29 http://Www.uppochhoppa.se
    Svara
  • Håller helt med! Jag åt mig riktigt sådär äckelmätt på godis i julas och tänkte att näe, nu ska jag se hur länge jag klarar mig utan att bli sugen. Inget absolut stopp utan bara som experiment. Har fortfarande inte blivit sugen och det har varit sååå skönt i påsk att slippa sockerkoma. Vi har haft både godis och läsk hemma för gästernas skull, men har inte rört det själv. Är dock fortfarande väldigt svag för mörk choklad, men för mig har godis och choklad alltid varit skillnad 🙂

    Malin 2012-04-08 14:39:02
    Svara
  • JÄTTERRA skriver. Att ”unna” sig behöver inte innebära att det måste vara godis, sötsaker etc man stoppar i sig. När jag unnar mig så äter jag sådant som jag vanligtvis inte äter till vardags, dock innebär det inte att det måste vara onyttigt. Nötter, rawfoodsnacks eller en extra lyxig sallad kan vara att ”unna” sig något gott.
    Precis som du skriver är godis en ren besträffning för kroppen om man har kunskap om vad det egentligen innehåller.

    fitnessguru.se/energetica 2012-04-08 14:36:42 http://www.fitnessguru.se/energetica
    Svara
  • En röd äcklig godis åt jag igår. Tänk för några år sedan, vad jag åt! Men nu när jag vet vad det innehåller, så känner jag äckel istället för njutning! För min del att avstå, inga problem. Jag slåss med problemet att jag gillar inte att mina barn äter. Ska man sluta ge sina barn godis och vara en hemsk förälder? Jag unnade mig jordgubbar och mörk choklad och blåbär… Finns så mycket annat!
    Ha bästa påsken!

    Jennie 2012-04-08 13:58:07 http://www.traningsnarkomamman.com
    Svara
  • Helt rätt inställning och precis så som jag tänker också!! visst, jag äter fortfarande godis ibland, till exempel åt jag lite vanlig gb-glass igår, men ska jag vara ärlig så är det inte ens gott längre och framförallt inte när man tänker på vad det innehåller. Åt det mest för att jag blev bjuden. Då äter jag hellre hemlagat och bra godis, som till exempel mina snickerskakor jag bakade igår :).

    Sofia - ett bättre du 2012-04-08 13:47:52 http://ettbattredu.se/blogg
    Svara
  • Bra skrivet! 🙂 Jag försöker tänka att jag unnar mig att slippa magbesvär, huvudvärk och annat som sockerbakfylla kommer med.

    Dessi 2012-04-08 13:10:17 http://www.dessi.se
    Svara
  • Håller med och tänker precis likadant!

    Maria 2012-04-08 13:04:41 http://snartenstarktjej.wordpress.com
    Svara
  • Jag äter godis men jag ”unnar” mig inte det. Äter det att jag vill för att jag tycker det är gott. Men jag väljer godis med kvalitet framför mängder med lösgodis (kvalitet framför kvantitet). Vårt päskgodis har bl.a. bestått av lakritsfudge från Chokladfabriken och en Lindtchokladkanin – eller en hembakad kladdkaka. Det behövs så lite (kvalitetsgodis) för att få så mycket mer smak, känsla och njutning.

    Lotta 2012-04-08 12:59:39 http://www.fullfartframat.se
    Svara
  • Ha en fortsatt trevlig söndag 🙂

    Lebanezza 2012-04-08 12:41:52 http://lebanezza.blogg.se
    Svara
  • Skulle aldrig ”unna mig” godis. Unnar jag mig så unnar jag mig en extra god lunch, något lite dyrare i matväg eller ett par nya skor. Godis har jag ätit under påsken, men unnat mig det har jag verkligen inte gjort. Och visst är det sjukt hur vi väljer det äckligaste och mest ofräscha när det kommer till sockerstinna produkter. Tur att det inte blir så ofta i mitt fall…för att säga nästan aldrig.
    Bra inlägg!

    Helena 2012-04-08 12:05:36 http://www.healthbyhelena.com
    Svara
  • Bra skrivet. Men när det kommer till lakrits, så slår det gärna slint i mitt huvud!

    ♥ TUMADRE - ensamstående mamma till två ♥ 2012-04-08 12:03:23 http://tumadres.se
    Svara
  • Godis är så jäkla äckligt. Särskilt lösvikts! Aldrig fattat unna-grejen i det. Blir kanske ett mat/godisinlägg i min blogg med snart i och med att jag varit bortrest en vecka. Saknar ”min” mat nåt helt galet och facsineras som den värsta moraltanten över vilken skit folk stoppar i sig!

    Erika 2012-04-08 11:54:49 http://Sandsnovatten.blogspot.com
    Svara
  • Godis är så jäkla äckligt. Särskilt lösvikts! Aldrig fattat unna-grejen i det. Blir kanske ett mat/godisinlägg i min blogg med snart i och med att jag varit bortrest en vecka. Saknar ”min” mat nåt helt galet och facsineras som den värsta moraltanten över vilken skit folk stoppar i sig!

    Erika 2012-04-08 11:54:49 http://Sandsnovatten.blogspot.com
    Svara
  • Bra skrivet! I helgen unnade jag mig mörk choklad istället för tillsatser. Kvalitet före kvantitet.

    Anna 2012-04-08 11:38:48 http://annamjansson.wordpress.com
    Svara
  • Bra skrivet! I helgen unnade jag mig mörk choklad istället för tillsatser. Kvalitet före kvantitet.

    Anna 2012-04-08 11:38:48 http://annamjansson.wordpress.com
    Svara
  • Jag njuter aldrig av godis. Köper det ibland för att det ser så gott ut, men det är ju aldrig gott (verkar inte som att jag lär mig – varför?)
    Nej, är helt med dig. Finns annat man kan ”unna” sig – handlar inte heller om belöning utan livsnjutning. Ex hembakade godsaker där man har koll på ingredienserna 😉

    Och tack söta för dina kommentarer. Jag har inte så många tips på photoshop sidor, hänger själv mest på moderskeppet eller youtube om det är något jag vill åt.
    Mitt hetaste tips är att gå digital bildbehandling på Jönköpings högskola (distans). Den förklarar verkligen grunden.

    Kram och fortsatt trevlig påsk!

    Katarina 2012-04-08 11:21:38 http://brakatarina.se
    Svara
  • Jag njuter aldrig av godis. Köper det ibland för att det ser så gott ut, men det är ju aldrig gott (verkar inte som att jag lär mig – varför?)
    Nej, är helt med dig. Finns annat man kan ”unna” sig – handlar inte heller om belöning utan livsnjutning. Ex hembakade godsaker där man har koll på ingredienserna 😉

    Och tack söta för dina kommentarer. Jag har inte så många tips på photoshop sidor, hänger själv mest på moderskeppet eller youtube om det är något jag vill åt.
    Mitt hetaste tips är att gå digital bildbehandling på Jönköpings högskola (distans). Den förklarar verkligen grunden.

    Kram och fortsatt trevlig påsk!

    Katarina 2012-04-08 11:21:38 http://brakatarina.se
    Svara
  • Den här påsken är nog den första när jag faktiskt inte har njutit av smågodiset som jag brukar. Jo, jag köpte lite. Även till barnen. Men jag njöt inte av det. Och jag la det inte under ”unna mig”-rubriken. För jag håller helt med dig – jag unnar mig på andra sätt. Det får bli slut på inköp av hemska tillsatser. Jag kan njuta av hemlagade maränger, en god mörk choklad, fin glass och dyra bär istället.
    Tack för att du påminde.

    Anna 2012-04-08 11:15:21 http://annamarkelin.wordpress.com
    Svara
  • Den här påsken är nog den första när jag faktiskt inte har njutit av smågodiset som jag brukar. Jo, jag köpte lite. Även till barnen. Men jag njöt inte av det. Och jag la det inte under ”unna mig”-rubriken. För jag håller helt med dig – jag unnar mig på andra sätt. Det får bli slut på inköp av hemska tillsatser. Jag kan njuta av hemlagade maränger, en god mörk choklad, fin glass och dyra bär istället.
    Tack för att du påminde.

    Anna 2012-04-08 11:15:21 http://annamarkelin.wordpress.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!