RGB

Jag lyssnade på P3:s ”Verkligheten” igår, om macho i kollektivtrafiken (bloggen finns r). Jag tänkte inte så mycket mer på det. Visst har jag tänkt att vissa breder ut sig lite mer än behövligt på kollektivsäten på bekostnad av andra – men jag brinner mer för andra frågor så jag lyssnade bara med ett roat öra. Men det slår mig som en gatsten i huvudet att det finns så många kopplingar mellan macho i kollektivtrafiken och den respons som Rolf-Göran Bengtsson fick efter att ha vunnit Jerringpriset med rekordseger igår.

På Twitter kan man läsa ändlösa kommentarer av den här typen: ”Jaa kom igen hästsverige vi går ihop och röstar på RGB så vi kan tro att vi sysslar med en riktig sport!” eller ”Tråkigt för alla andra jerringpristagare, när RGB går och vinner så sjunker ju värdet ganska mycket…tyvärr var det en riktig usel gala…”. Kommentarer som, till förmodligen ingens förvåning, är skrivna av rätt så unga män. Jag läser en tjejs kommentar också: ”Gjorde misstaget att läsa kommentarerna på sportbladets facebook om att RGB vann Jerringpriset. Folk ba bögsport!. kärringpris 🙁”.

Och jag blir inte ett dugg förvånad. Tyvärr. Men också oerhört glad att hästsporten genom Jerringpriset bevisar att sport handlar mer om puckar och bollar. Hästsporten* som är en av Sveriges största sporter elimineras till att inte existera alls i media. Jag har svårt att tro att det någonstans inte finns ett samband mellan utövare och makt.

Genom Twitter fick jag länken till den här riktigt bra krönikan på Expressen. Jag tillät mig att göra ett undantag i min kvällspressobstinata bojkott. Jag klickade och jag läste. Och det var bra.

Allt som skrivs på Twitter är inte ett hugg på hästsporten som fick ett av de största svenska idrottsliga prisen. Det kan låta såhär också: ”Avundsjukan som uppstod när alla vinglade ut från efterfesten och försökte få en taxi medan RGB bara visslade till sig hästen.” Lite roligt mitt bland haglet av pellejönsar som är så instängda i sin lilla sportlåda med bollar och klubbor.

 

*Har också läst kommentarer om att hästsport inte är en sport. Hästar hoppar inte automatiskt. Särskilt inte på bana på tid. Lika lite går det att åka skidor utan själva skidorna eller att köra hoj utan cykel. Hade det varit bättre om hästen fått priset? Hade det varit bättre om vallaren fått priset istället för Marcus Hellner?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
  • Dte är som är så intressant med hästsport, är att de flesta aldrig testat den och därför inte förstår vad det krävs utav en ryttare på den nivån att rida fram en häst över sådana hinder. De som har testat har oftast gjort det på kompisens ponny och åkt runt lite _ det är inte det minsta jobbigt..

    Det är väl ungefär samma med speedway, de som inte förstår sig på sporten, anser att det är motorcykeln som gör jobbet, men gud vad mycket speedway-åkare tränar för att orka. De är väldigt vältränade!
    Eller, att åka med skidor nerför, hur jobbigt kan det vara? Man glider ju automatiskt och tyngdlagen och snön och skidorna gör jobbet, skidåkaren behöver bara stå på och styra..

    Ridning är självklart en sport, vilken kräver sin fysik, sin teknik och sin skicklighet. Sport handlar inte bara om maxpuls i 90 minuter, även om många verkar ha fått för sig det..

    ÄtaTränaKämpa 2012-01-20 00:32:21 http://atatranakampa.se
    Svara
  • Hel bissarr disskussion. Rolf-Göran är i absoluta toppklass i sin sport, det måste väl ändå vara det som räknas och inte hur stor sporten är? Om vi sedan ska börja tala om hur stor ridsporten faktiskt är så blir det än mer absurt.
    Sport handlar väl inte om råstyrka? Det handlar väl om skickligthet i sin sport oavsett om det handlar om att kasta längst, hoppa högst, springa fortast eller dansa bäst.
    Fy, jag kräks.

    Karin 2012-01-19 15:25:06 http://karintanker.blogspot.com
    Svara
  • Tur att man inte behöver tycka lika. 🙂 Däremot kan man tycka med respekt!

    Träningsglädje 2012-01-19 07:49:13 http://www.traningsgladje.se
    Svara
  • Jag brukar hålla med dig i mångt och mycket av vad du skriver här på bloggen men i det här fallet måste jag säga att jag inte håller med.
    Självklart skall man inte smutskasta RGB. Han vann priset och hade lika stor chans som de andra nominerade.
    Men din sista kommentar.. Det är en väldigt stor skillnad på Hellner och RGB. Visst, Hellner har hjälpmedel i form av sina skidor men det är ju hans och enbart hans muskelkraft som tar honom framåt (oavsett hur vallningen är…).
    Jag tycker den här artikeln är läsvärd och den sammanfattar mina åsikter väldigt bra. Kanske behöver vi en bättre definition på idrott?
    http://traningslara.se/behover-vi-en-definition-pa-idrott/

    Angelica 2012-01-18 17:23:51 http://www.diehn.se
    Svara
  • Tack för ännu ett insiktsfullt inlägg! Detta är baksidan av sociala medier, bloggkommentarer etc, människor tycker att de kan agera och uttrycka sig hur som helst och speciellt anonymt. Tråkigt!
    Passar på att skicka med en fråga, du som gör mycket smoothies, jag har fått för mig att de funkar bäst att dricka direkt. Har du några erfarenheter av att ta med och dricka senare? Funkar det, kan det påverka vilka ingredienser jag använder?

    Livsstilskonsulten 2012-01-18 07:48:41 http://livsstilskonsulten.wordpress.com
    Svara
  • Tack för att du gjorde min dag! Äntligen något bra att läsa efter Roffes seger. Som ryttartjej blir man irriterad över alla som snackar om att det inte är en sport, kanske borde de testa att rida och se hur det är

    Cherie Mårtensson - Vägen till Tjejmilen 2012 2012-01-17 23:05:36 http://cheriemartensson.se
    Svara
  • Helt ärligt är jag av en annan åsikt. Tycker inte att ridsporten är en sport. Ridning är en aktivitet. RGB må vara duktig i sin gren men inte en Jerringprisvinnare.

    pilla 2012-01-17 22:11:08 http://pernillabredolt.blogspot.com
    Svara
  • Detta har jag irriterat mig på länge – det ser likadant ut på bussarna i Göteborg!

    Träningen och livet 2012-01-17 21:09:33 http://traningenochlivet.wordpress.com
    Svara
  • Visst är det härligt att synen på vad som är prisvärda sporter breddas i och med denna prisutdelning. Det är ju bara att hoppas att alla som frustar över den kan ta till sig lite nya perspektiv.

    Om jag var din träningskompis 2012-01-17 20:58:25 http://omjagvardintraningskompis.blogspot.com
    Svara
  • Bra skrivet!
    Jag läste någonstans att man kommenterade det faktum att Roffe var väl förberedd med sitt långa tal. Det är knappast förvånande, den mannen har nog aldrig kommit oförberedd till någonting. Det är just det som gör honom till en så stor idrottsman, att han aldrig lämnar något åt slumpen utan alltid är förberedd.
    Tråkigt att folk inte kan glädjas åt andras framgång, utan måste klanka ner på andra sporter än just den de är intresserade av.
    Jag tycker det var på tiden att priset gick just till ridsporten för där har nog de flesta kämpat längre än i någon annan sport. Hur många spelar fotboll eller hockey på elitnivå när de är 50 år?

    Leonie 2012-01-17 20:32:51 http://hinnagarden.blogspot.com
    Svara
  • Så bra Sara!

    Förutom att vara en av sveriges största sporter ger ridsporten så mycket mer än tex fotboll. Ridskolorna blir som ett andra hem för många (tyvärr alldeles för få killar dock) och håller många ungdomar undan fylla och annan skit åtminstone en lite längre tid. Dessutom lär man sig att ta ansvar för andra individer och annat som får en att växa som människa.

    Och jämför man vad RGB har presterat genom åren med vad andra gjort så inser man att det inte är lite…

    Andréa 2012-01-17 19:18:59 http://lopningolivet.blogspot.com
    Svara
  • Jag tycker väl inte riktigt att RGB var den som var mest värd att vinna priset men tycker det är löjligt med folks kommentarer. Tror inte de som kallar ridning för ”bögsport” skulle våga rida på en 500 kilos häst med egen vilja.

    Emilia 2012-01-17 16:34:30
    Svara
  • Nej men det är jobbigt för dem. De måste tänka utanför sin illaluktande hockeyhandske. RGB är finess och slit och livslångt engagemang men han håller på med en sport som många relaterar till småtjejer och Min Häst tidning. Det är GRYMT. Och det är så roligt när de visar öppet hur trångsynta de är. doh. 🙂

    Annie 2012-01-17 16:02:53 http://www.runnerslove.wordpress.com
    Svara
  • TACK! Min sambo visade mig ”Twitter-flödet” igår och jag blev så förbannad och frustrerad. Även om man knappt ens orkar bry sig om de trångsynta åsikterna som luftades där… att de i samma stund idiotförklarade 44 % (!!!) av väljarna verkar de inte ens bry sig om. Ridsporten ÄR superstor, en internationell stor idrott med utövare från alla nationer (vilket ju faktiskt inte så många andra idrotter är utöver fotboll) men får ju minimalt med mediautrymme.

    Jonna 2012-01-17 15:41:32 http://www.fartfylld.blogspot.com
    Svara
  • Skitbra skrivet! Bra iakttagelse av hur saker hänger ihop!

    erika 2012-01-17 15:21:22 http://sandsnovatten.blogspot.com
    Svara
  • Ja kära nån, vad många trångsynta människor det finns, som tror att den enda sporten som förtjänar någon som helst uppmärksamhet är fotboll. FÅ idrottsmän jobbar så hårt som ryttare, det kräv slit från tidig morgon till sen kväll i ett helt liv, samt massor av talang, för att ta sig dit RGB är. En MYCKET välförtjänt jerringpristagare i min åsikt.

    soffan 2012-01-17 15:20:20 http://soffans.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!