LCHF och träning

Jag följer LCHF-debatten med rätt stor omsorg. Dels för att det är roligt – men också för att det ingår i ett av mina jobbuppdrag för en kunds räkning. Det är nu först på senare tid som jag tycker att den svenska LCHF-sfären inriktat sig lite mer mot träning. Katrin Zytomierska har ett finger med i spelet då hon anlitade Philip Lailani som PT och han blev snabbt en framgångsrik bloggare och LCHF-förespråkare. Även Healthy Prawnbloggen blev snabbt stor och nu ligger dessa båda träningsbloggar på nystartade LCHFklubben (som initierats av bland annat Katrin).

Sveriges största blogg inom hälsonischen är LCHF-gurun Kostdoktorn som enligt Bloggportalen drar över 100 000 läsare i veckan. Där ligger vi andra ”hälsobloggare” rejält i lä. Fast det ska bli intressant om PT-Olga kanske går om eftersom hon numer är tränare i Biggest Loser och i första programmet profilerade sig som en av Sverige största träningsbloggare.

Den 31 mars -1 april går det första träningskonventet som framhäver ”naturlig träning” och ”naturlig mat” av stapeln på Bosön i Stockholm och jag är inbjuden tillsammans med några andra från Bloggar om träning. Konventet innehåller både träning och föreläsningar, bland annat finns Rune Larsson på plats. Fram till den 15 januari erbjuder man 400 kr rabatt på konventet – sedan höjs priset till ordinarie. Här finns all information om pris, datum, tider, träning och föreläsningar.

Konventet anordnas av mf Hälsoutbildningar och Jonas Bergqvist som är sjukgymnast och även författare till kommande boken ”LCHF och träning – bättre resultat av lågkolhydratkost”.

Jag ser fram emot konventet på många sätt. Jag är redan övertygad om att det går utmärkt att träna på låga kolhydratsnivåer – eftersom jag själv gjort det. Ni som läst bloggen sedan några år tillbaka minns våren i Halmstad när jag åt väldigt strikt LCHF och tränade intensivt med PT 2-3 gånger i veckan. Sedan är det givetvis så att vi alla reagerar olika på att ligga lågt på kolhydraterna. För mig gick det strålande – för andra, well, not so good.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
  • Ja Katrin känns inte riktigt som ett bra ansikte utåt sas eller hur man nu skall beskriva det. Lite samma som Dr Dahlkvist. Visst, de drar rubriker i tidningar osv. men det blir ju fel rubriker?!
    Jag tror inte heller att LCHF passar för alla osv, men jag kan tycka att det vore ganska skönt att kunna äta så utan att bli ifrågasatt/behöva försvara sig, så känner jag att det ofta blir, och personer folk nämner var tidigare dr dahlkvist å nu Katrin Z. Det blir liksom fel..de får fel bild från de människorna typ.
    Jag gillar din blogg Sara!!

    Beffa 2012-01-26 04:37:01 http://beffa.blogg.se
    Svara
  • Anna: WORD!

    Petra Axlund Stegman 2012-01-14 00:26:47 http://www.sportyspiceblog.com
    Svara
  • Dessi: jo, kan kan de väl. men jag tror inte det är optimalt för alla. jag tror inte att alla mår bäst av lchf.

    Snorkkis: ja jag är sugen på crossfit, tycker det verkar så himla läskigt bara

    Anna: jag gillar inte katrins approach, om LCHF ska komma ut på ett bredare och mer nyanserat sätt krävs andra profiler.

    Västgötskan; jag tror att LCHF har många bra aspekter i sig – men att det bör utvecklas lite till

    Andréa: tror du är inne på något viktigt där – kvaliteten och ursprunget!

    Stefan: ja hon har försvunnit även från bloggportalen. många av de ”stora” gör så när de ser att statistiken minskar eller att man inte är så mkt större än de andra… tack för tips!!!

    Träningsglädje 2012-01-13 22:53:12 http://www.traningsgladje.se
    Svara
  • Jag vet att Olga länge låg i topp på Hälsoartiklar.se men nu verkar hon ha plockat bort statistiken så det går inte längre att se hur många besökare hon har. Måste föresten tipsa om LCHFbloggar.se om ni vill läsa mer om LCHF 🙂

    Stefan Nilsson 2012-01-13 22:31:02 http://biggest-loser.se
    Svara
  • Jag är, som du ju säkert vet, inget förespråkare för LCHF. Och då inte enbart ur egen hälsosynpunkt. Att vissa grupper eller individer mår eller skulle må mycket bättre med framförallt bättre kvalité på de kolhydrater de äter, eller kanske tom dra ner rätt rejält på dem tror jag dock. Men desto viktigare att tänka på kvalitén på det de äter istället så att näringsbehovet tillgodoses. Men det var en liten parentes. 🙂

    Kul med ett nytt konvent! Och kul med nytänkande (?) träningsformer. Ser fram emot rapport! 🙂

    Andrea 2012-01-13 21:32:13 http://lopningolivet.blogspot.com
    Svara
  • Om man tittar på erfarenheterna från Paleo-rörelsen i USA, som innan var inriktad på low-carb, har det på senare år skett en ändring från low-carb till ca 30-50% kolhydrater eftersom många upplevde att det långsiktigt inte gick att träna med så låga kolhydratintag som det var tänkt i början. Det är inte omöjligt att nåt liknande kommer att ske med LCHF.

    Nu säger ju Jonas Bergqvist att strikt LCHF och hård träning inte heller är nåt han tror på, det ska han ha credd för, en del tror ju att det går att köra hårt på ketos, och det är nog lite galet.

    Med det sagt, många motionärer kan nog må bra dock av en nerdragning av kolhydraterna då ganska få av dem bränner alla kolhydrater de stoppar i sig. Men ju mer man tränar, desto mer liberal måste man nog vara.

    Anders 2012-01-13 21:11:03
    Svara
  • Det ska bli intressant och se hur debatten går om LCHF om en sisådär 10 år….
    Jag är själv skeptisk, men säger inte att det INTE är bra. Men man vet ju bara effekterna på KORT tid..

    Anna:
    Nej, du är inte ensam…

    Västgötskan 2012-01-13 20:40:01 http://rundarocksaenform.blogspot.com
    Svara
  • Är jag den enda som tycker att Katrin framstår som … hm, om inte oseriös så iallafall aningens dåligt formulerad? Hennes blogg är väl en sak men det är inte mycket bättre på lchf-klubben eller i hennes bok. Jag gillar inte när man luftar åsikter som att överviktiga är äckliga eller har dålig karaktär. Man blir inte lycklig av att vara smal, det är väl något mer nyanserat än så. Tycker jag. Faktiskt.
    Att man sen mår bättre av ett lägre kolhydratsintag och att man bör äta balanserat, är väl oantastligt. Tycker jag.

    Anna 2012-01-13 19:58:16 http://annamarkelin.wordpress.com
    Svara
  • Vad spännande. Hoppas att det ska vara stort fokus på just det naturliga för ibland känns det som om lchf:are inte är så strikta på den biten. CrossFit kommer att bli stort i Sverige den närmaste tiden tror jag – kul att det finns med i programmet också.

    Snorkkis 2012-01-13 18:36:27 http://www.snorkkis.se
    Svara
  • Jag tror att alla kan träna utan kolhydrater, men det tar olika lång tid att ställa om sig till fettdrift. En del som testat LCHF och märker att de kroknar direkt vid träning utdömer dieten efter två veckor. Det känns inte seriöst.

    Dessi 2012-01-13 17:01:34 http://www.dessi.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!