Marit Björgens intervaller

Marit Björgenhajpen växte sig stor under helgen. Vilken jäkla skidstjärna! Vilken jäkla grym fysik! Fick man inte nog av henne och hur hon tränar i Vintersudion i helgen kan man läsa mer här i en artikel från före OS. Och vill man bli som hon så kan man ju börja med att träna som henne

Det är alltså Björgenintervaller som är veckans träningspass i utmaningsserien Vägen mot vinterform som under 8 veckor bjuder på 8 pass med fokus på att toppa formen inför allt vinteridrottande. Första passet skapades av en PT som är grym på längd, andra passet skapades av världscupåkare i längdskidåkning, tredje passet skapades av en PT som tränar många löpare och triathleter och som vet hur man mosar ben, fjärde passet skapades av en fitnesscoach, femte passet skapades av en f.d. alpin stjärna som tränat tillsammans med många som är aktiv på världscuptouren idag – och sjätte passet är alltså hämtat från hur världens främsta längdåkare genom tiderna tränar. Inte illa. För att ha koll på kul utmaningar att haka på är det gruppen Vägen till toppform du ska gå med i!

Jag brände av Marit Björgens intervaller redan idag. Jag har laddat för dem sedan i lördags! 4 intervaller á 4 minuter. På max! Vi snackar hög puls. Så hög det bara går. För mig låg utmaningen i att veta i vilken fart jag skulle gå ut i för att orka i 4 minuter.

Första intervallen var spänd. Hur känns kroppen? Var är känslan? Jag springer, letar teknik och upptäcker känsla. Får håll på höger sida men springer på. Det känns lite kantigt men jag fortsätter. Minutrarna går rätt så långsamt. Till slut så är det över. Jag pustar ut. Skakar av tröttheten. Lägger på minnet hur lång tid 4 minuter är i känsla och försöker hitta en puls på 70% av max där jag spenderar 3 minuter vila.

Och så iväg igen. Andra intervallen ska komma att bli min bästa. Bra flyt och bra flås. Det rullar på. Det är jobbigt men jag har kontroll. Bra steg, bra armar, bra höft och bra allt det där andra. Minutrarna går snabbt. Från 0 till 2 och då är det bara 1 kvar till 3 och sedan 1 kvar till slutet. 4 minutrar är gjorda och jag pustar ut. Bättre känsla i denna intervall – men mer trötthet efteråt.

Tredje intervallen är jobbigare. Vägen som vi springer på är ojämn och meckig. Det blir några tvära kurvor och ingen rytm. Mot slutet känner jag trötthet i magen. Den där tröttheten som förföljer mig när det blir jobbigt men som också är ett skönt kvitto på att jag tar ut mig. Jag börjar veva lite mer armarna. Tappar teknik. Och när 4 minuter är över måste jag stanna och flåsa ut allt det jobbiga. Men det går rätt snabbt att hitta tillbaka till vilojogg och 70%.

Fjärde intervallen. Sista intervallen. Den kickar igång i en uppförsbacke så jag är trött redan från början. Minutrarna går fort men jag är trött. Flåset är det inga problem med – men benen! De är trötta nu. Vill varken hitta fart eller flyt. När 4 minuter böjer jag ryggen över knäna och andas ut. 4 maxade intervaller gjorda. Nu är jag lite mer som Marit.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
  • […] Ett av de hetaste intervalluppläggen under det sista halvåret har varit Björgenintervaller. Eller Norgeintervaller. Kärt barn har många namn! Jag kallar dem för norska superintervaller just idag. Jag sprang dem första gången i höstas efter att ha läst om hur Marit Björgen tränade. […]

    Norska superintervaller « Träningsglädje 2012-05-07 20:31:07 http://www.traningsgladje.se/2012/05/norska-superintervaller/
    Svara
  • […] skull) men hon är en av de mest imponerande som finns. Hennes intervaller är vida kända och jag sprang dem för ett tag sedan. Ikväll gjorde jag det […]

    Björgenintervaller « Träningsglädje 2012-01-10 19:50:31 http://www.traningsgladje.se/2012/01/bjorgenintervaller/
    Svara
  • haha, vilket skönt inspirerande inlägg. Med i facebookgruppen nu och vill också göra marit-intervaller!!

    Josefin 2011-11-23 14:35:44 http://jossefinast.blogg.se
    Svara
  • Uuuh, 4x4min är verkligen supertufft!! Visste inte att Marit körde det, men nu när jag tänker på det så är det ju klart hon gör. Bästa passet.

    Therese 2011-11-22 15:09:39 http://theresewahlgren.blogspot.com
    Svara
  • Åhh men vilket brutalt fruktansvärt men ändå underbart härligt pass! Gick med i gruppen direkt, jag lär ju köra de där åtta veckorna ändå. Vad är det man säger – bättre sent än aldrig? 🙂 Tack för inspirationen!!

    Malin 2011-11-22 10:42:18 http://milmotivationmaterial.blogspot.com/
    Svara
  • Bästa intervallerna! De och 15*90/30! Lovely! Inspirerande inlägg, som vanligt!

    Annika 2011-11-22 08:56:29 http://www.kaffetaren.blogspot.com/
    Svara
  • Du är duktig! Jag har tappat tråden i min träning, men jösses vilken inspo detta inlägget var!

    För övrigt känner jag exakt samma trötthet i magen när jag tar ut mig. Har försökt förklara för folk hur det känns, men det verkar inte vara någon som fattar. Nu vet jag att det finns fler som jag, haha. Kör på!

    Elin 2011-11-22 07:53:48 http://elinimalmo.blogspot.com
    Svara
  • Synd jag inte kan springa – när vi är grannar å allt! Jag körde också intervallerna igår 🙂

    Erika 2011-11-22 07:38:56 http://sandsnovatten.blogspot.com
    Svara
  • Bra jobbat. Kanske, kanske kör jag dessa ikväll.

    Träningen och livet 2011-11-22 07:12:06 http://traningenochlivet.wordpress.com
    Svara
  • Det finns verkligen inget jobbigare (som får mig att skrika nej jag VILL INTE MER) men inget mer givande efteråt än intervaller. Hatkärlek deluxe.

    Alina 2011-11-22 07:06:19 http://fitforlivet.blogspot.com/
    Svara
  • Bra jobba! Du inspirerer!

    kristinostevik 2011-11-22 06:58:58 http://tidfortrening.blogspot.com
    Svara
  • Marieh: jag hade den typ av vila som blev 70%, dvs bara kort kort stå, lite gå o sen jogg.

    Träningsglädje 2011-11-22 05:58:19
    Svara
  • Låter riktigt jobbigt – måste nog testa det på en löprunda framöver. Det är alltså joggvila man ska ha mellan intervallerna, inte ståvila?

    Marieh 2011-11-22 00:24:40 http://Mariehsworkout.blogspot.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!