Varför gör du det?

AXA bjöd in till frukost på Clarion Sign imorse (ni som följer mig på Twitter fick ett gäng med updates då och där) med anledning av att man lanserar ett gäng nya produkter, bland annat müslin Func som innehåller mindre kolhydrater, mer protein och som hakar på den rådande superfoodtrenden som jag älskar. På plats fanns Sanna Kallur som berättade lite om sig själv, sin väg tillbaka mot OS i London och OS i Rio och hur hon äter.

Alla andra bloggare som var där har förmodligen skrivit det mesta om både produkter och om Sanna och det jag tar med mig från morgonen är en helt annan aspekt. Sanna Kallur avslöjade till exempel att hon handlar på Ica Maxi varje dag. Hon är dålig på att storhandla och tycker tvärtom att det är kul att handla. Så varför ska man då försöka få plats i den där fyrkantiga lådan med normer som säger hur man bör göra? Så jäkla skönt att höra att Sanna handlar varje dag tycker jag – för det satte igång ett gäng processer i mitt eget huvud.

Som till exempel varför jag måste envisas med matlådor som helt klart är ett betungande projekt i mitt liv. Matlådor ger mig glädje de dagar jag orkar – men jag blir faktiskt minst lika glad av att gå till Blueberry eller Brunkebergs bageri och äta god, hälsosam och nyttig mat därifrån. Skillnaden i plånboken är marginell.

Det finns rätt många ”måsten” i samhället, normer som det ofta känns att man bör anpassa sig till eftersom det anses så himla förnuftigt. Jag tycker att det är härligt varenda gång som människor gör tvärtom – som följer hjärtat och magkänslan istället för massan. Som Ella som stannade kvar på Island till exempel.

Man ska göra saker för att man vill, inte för att man måste – det är mitt motto som jag håller rätt hårt på. Så ett av mina nyårslöften om att ta med mig matlåda 3 dagar i veckan droppar jag redan nu. Just nu har jag fantastiska matställen i min jobbnärhet. I december flyttar vårt kontor till Söder och då kanske det blir mer matlåda. Det finns varken Blueberry eller Brunkebergs Bageri på Söder och jag gråter lite inombords.

Precis som Sanna Kallur är jag konsekvent dålig på att storhandla. Jag handlar gärna lite nu och då beroende på vad jag känner för. Nu kastar jag det dåliga samvetet över den vanan. Det gör mig inte lyckligare att storhandla – så då behöver jag heller inte bry mig om att göra det. Ungefär samma tänk har jag med träningen. För mig är det resan som är målet.

Det kan måhända tyckas att jag vill leva mitt liv med ett romantiskt skimmer över det och det står jag gärna för. Jag vill inte ha vardag, jag ogillar rutiner, jag vill att varje dag ska vara en upplevelse, jag vill strunta i måsten och jag vill bara ha roligt. På det stora hela tycker jag att mitt liv idag är nästan just så, och det fungerar rätt så förträffligt. Visst har väl även jag ett gäng räkningar som dimper ner i lådan varje månad som förtar lite av det där skimret, några måsten som bör bockas av för att få till de där upplevelserna som jag vill åt och ett jobb som ska skötas på daglig basis. Men, ändå, jag gör vad jag kan för att det ska bli mitt liv så som jag vill leva det.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
21kommentarer
  • Magdalena: men finns det alltid en motsättning i att ”varför gör jag det” och att göra gott?? ärligt talat, många drivs väl av den egna tillfredsställelsen i att göra gott – det kan låta skämmigt men det är ju ett fantastiskt bra skäl det med.

    admin 2011-11-17 11:19:23
    Svara
  • tänkvärt inlägg. Frågan ”varför gör jag detta/inte gör dett” ska vi alla ställa oss oftare!
    Man ska sjävklart följa sin magkänsla, sträva efter ett tillstånd där man är i balans, där man har lycka (vad det nu är för var och en). Och när man där och stabil kan man höja blicken, lämna själv-perspektivet och titta vad man kan göra på det globala planet. Att vara olycklig och försöka förbättra världen i det tillståndet är inte det bästa , enligt mig! Sen måste man inte vara rigorös i det man bestämmer. Man kan storhandla i perioder och småhandla i andra. Sopsortera ena veckan, låta bli andra etc. Allt måste inte vara så politiskt korrekt att man kvävs men man ska inte heller kväva känslan av solidaritet, globalt tänk genom att bara se till egna behov.

    magdalena 2011-11-17 11:10:05 http://pladuska.blogspot.com
    Svara
  • Kan bara hålla med, bäst att välja de vanor man trivs med! Fast ibland är det värt att investera med lite slit för att få senare njutning. Du lägger nog rätt mkt pengar på dina matlådor till skillnad från de flesta. Men som med det mesta, balans balans men visst är det så att varje dag ska vara en uplevelse!

    Annie 2011-11-16 19:29:05 http://www.runnerslove.wordpress.com
    Svara
  • Vi pratade om det här på jobbet igår. Eller, inte det med maten, men att följa hjärtat och inte bry sig om normer. Jag lovade mig själv, där och då igår, att verkligen försöka leva efter hjärtat. Att mitt liv om tio år inte ska vara trist vardag med ständig längtan efter helg. Mitt liv ska bannemig vara en fest, ingen gråskala!

    Alexandra 2011-11-16 08:21:57 http://hejklassiker.blogg.se
    Svara
  • Det där med att fråga sig ”varför?” är så sjukt bra att ha som livsregel. Fastnar lätt själv i alla måsten och borden, som jag själv skapat med grunden ”att det bara är så” eller ”man måste göra så”. Men, varför? Älskar att storhandla, men det blir mycket dyrare för oss, eftersom jag verkligen STORhandlar och får hem en hel del mat som inte går åt. Att handla då och då är mycket bättre rent ekonomiskt och jag kombinerar nog båda. Bäst är att vara på island och slippa handla alls utan bara bli serverad middag varje kväll. Älskar Island lite mer för varje dag.

    ÄtaTränaKämpa 2011-11-16 00:24:18 http://atatranakampa.se
    Svara
  • Vi storhandlar inte heller. Inte ens med 4 barn i huset, ibland är vi ju 6 barn… Storhandllingen tar ifrån mig vardagslyxen som jag njuter av. Att äta det som jag är sugen på just för dagen…Ibland blir det rester en lördag kväll, och ibland blir det något tjusigare med ett glas rött på en tisdag. Tror vi handlar varje dag faktiskt, passar oss.
    Blueberry… En gång sedan vill man dit igen:) Finns bara i Stockholm va?

    Jennie 2011-11-15 23:02:05 http://traningsnarkomamman.com
    Svara
  • Du behöver inte gråta för det finns massor av fina matställen på Söder Sara!

    Ingmarie 2011-11-15 21:51:36 http://blog.nemonisimors.com
    Svara
  • Jag tycker om idén med matlådor, men jag hatar att laga mat. Bad combination! Dessutom får vi inte plats med både matlådor och basvaror i frysen, så jag behöver inte tänka mer på det 😉

    Håller helt med ang att prioritera alla måsten. äh, följ sin egen väg is tha shit! Heja!

    Eva Marie 2011-11-15 21:39:17 http://propiraya.se
    Svara
  • Alltid intressant att höra hur andra tänker och gör! Jag storhandlade förut med resultatet jättedyrt och massor med mat i soporna av en massa anledningar. Numera storhandlar jag med resulatet stora besparingar! Men numera har vi barn i huset och vardagen ser annorlunda ut. Jag gillar verkligen rutiner för att de gör alla ”måsten” enklare och ger mig mer tid till annat.

    Wanja 2011-11-15 21:28:24
    Svara
  • […] Saras tänkvärda blogg idag förresten! Jag lever ihop med små barn och kreativa hundar och måste […]

    Kickoff inför vasorna! « LiveLoveTry 2011-11-15 21:13:49 http://emscorner.wordpress.com/2011/11/15/kickoff-infor-vasorna/
    Svara
  • Haha. Tänk så olika man kan vara. Jag älskar mina matlådor (kanske för att jag verkligen gillar att laga mat och experimentera i köket) och vardag. Kan riktigt mysa bara av tanken på att få
    göra en så vanlig sak som att gå och handla efter träningen. Lättroad javisst. 🙂 men huvudsaken är ju att vi båda lever efter eget huvud och inte efter andras idéer och ”borden”.

    Ulrika 2011-11-15 21:10:50 http://traningseffekt.blogspot.com
    Svara
  • Jag handlar kanske inte varje dag, men flera gånger i veckan. Jag tror faktiskt inte att det blir billigare att storhandla. Jag köper det jag vet att jag behöver för de närmaste dagarna. När man storhandlar finns en risk att handla det man TROR att man behöver, sen går det inte åt och så slutar det med att man slänger bra mat som blivit gammal.

    Träningen och livet 2011-11-15 21:08:49 http://traningenochlivet.wordpress.com
    Svara
  • Jag gillar tanken, att inte alltid följa normen, utan se vad som känns och fungerar bäst för just mig. Med den ”lyxen” att ha bra matställen och få det att fungera ekonomiskt med ute lunch hade jag valt det alla gånger! Men i mitt fall, är valet frysmat (jobbar i matbutik utan restuarang eller andra mat möjligheter) Och kravet på maten är att ja ska vara tillbaka på min arbetsplats efter 30 minuter. Så för min del är det matlådor eller dålig mat. Men som sagt det viktigt är ju att se till sig själv, storhandla har jag också lagt ner. Det slutar bara med att ja slänger mat – för att ja inte känner för att äta just den maten den veckan.

    Camilla 2011-11-15 20:53:26 http://millastraning.blogg.se
    Svara
  • Jag är mer som du och gillar att handla när jag känner för det och vad jag känner för att äta samma dag. Samtidigt som jag tycker om att ha ett gäng goda saker hemma som jag lätt kan laga till när jag inte känner för att handla. Här i Genève där jag bor, handlar mànga flertalet gànger per vecka eftersom standard är att endast ha en lite fryslàda och mindre kylskàp än i Sverige. Sà vill man ha fräscha grönsaker och frukter och sà màste man handla till ett par gànger under veckan, även om man storhandlar pà helgen.

    Sà ha absolut inte dàligt samvete för att du kör pà din väg. Och matlàdor – visst kan det vara bàde gott och nyttigt, men det finns sà mycket annat man kan göra med den tid de tar att fixa till. Sova t.ex. 😉

    Gillar glädjen i din blog. Keep it up!

    helena 2011-11-15 19:21:15 http://www.globaltravellers.blogspot.com
    Svara
  • Helena: då funkar det bäst för dig!

    Petra: fast, besvisligen? ja i teorin. fast inte i mitt liv i praktiken. jag älskar listor – men det blir sällan så som jag listat upp. jag är inte sugen på den maten som står på listan, jag orkar kanske inte laga just den maten eller så är det något annat oförutsett som inträffar. och jag skrev just att den lunch jag äter är bra mat – därför är det just nu helt ok att inte äta matlåda. den där generaliseringen kan vara lite vansklig tycker jag.

    Föräldrafitness: ja, allt det andra har man ju koll på genom alla möjliga medier… 🙂

    admin 2011-11-15 17:49:00
    Svara
  • Kul att du tar upp Sanna ur ett annat perspektiv, vilken härlig tjej hon verkar vara!

    Föräldrafitness 2011-11-15 17:07:07 http://www.foraldrafitness.com
    Svara
  • Jag älskar att storhandla. Och det blir bevisligen mycket billigare om man gör det istället för att gå och handla varje dag. Om man skriver matlistor, strukturerar, planerar, vet exakt vad man har hemma och vad man ska köpa för alla måltider den kommande veckan. Sen är det bättre (tycker jag) att äta matlåda då man själv kan styra inehållet, hålla koll på energifördelningen och kalorier (utemat är ofta ”sneaky” och man får i sig mycket mer kcal än man kanske tror). Men som sagt … alla är olika och bäst är ju att göra det som funkar för en själv. Och inte efter någon slags norm.

    Petra Axlund Stegman 2011-11-15 16:34:58 http://www.sportyspiceblog.com
    Svara
  • Good point! Vi fungerar alla olika, och jag ÄLSKAR att komma hem till färdiglagad mat i kylskåpet och ogillar stressen att behöva handla varje dag. Men det är ju jag. 🙂

    Helena 2011-11-15 16:24:05 http://www.healthbyhelena.com
    Svara
  • Andréa: givetvis, förstår din situation och att matlåda är det enklaste och kanske roligaste då!

    Anna: åh, jag ska absolut ta med mig ”but why”-frågan. smart!

    admin 2011-11-15 15:35:33
    Svara
  • Helt rätt – bästa frågan är ofta: ”But why?”
    Varför tränar jag x och inte y? Varför vill jag gå ner x kilon?
    För att jag borde? Av gammal vana? För att mina kompisar tycker det? Det där förändras ju över tid, så man måste nog fortsätta att ställa sig frågan om och om igen. Lätt att bli stressad av alla ”borden”, men förvånansvärt ofta är det ju man (jag) själv som ställer krav, inte omgivningen.
    Ha det gott och fortsätt njuta 🙂

    Anna 2011-11-15 15:26:16
    Svara
  • Jag gillar att storhandla. Mest för att jag älskar att ha kylskåp, frys och skafferi fyllt av saker, men också för att slippa gå till affären varje dag 🙂

    För mig/oss blir det stoora skillnader att laga matlådor än att äta ute, men det kanske är för att vi är vegetarianer? Äter visserligen en del soja/qournprodukter men mest är det ju baljväxter (och mjölkprodukter) som står för proteinet.

    Andréa 2011-11-15 15:20:14 http://lopningolivet.blogspot.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!