Matens Pris

Jag lyssnade på Sveriges Radios radioprogram Matens Pris (finns också som bok) hela vägen ner till Göteborg och det borde ta mig tusan a l l a lyssna på. Tyvärr blir man mörkrädd – men det är ett slag i ansiktet man förtjänar nästa gång man går till matbutiken och klagar på att allt är för dyrt och väljer ut det som är billigast av allt det billiga.

Jag har varit inne på det här ämnet förut i ett tidigare blogginlägg. Vi må tycka att maten är dyr och yadi yada men faktum är att vi aldrig lagt så lite pengar (relativt till vår disponibla inkomst) som vi gör nu. Maten är inte så billig som den är idag. Ekvationen går inte ihop. Och eftersom den inte är det så läcker det ut en massa ohållbarheter någonstans och det kändes sjukt overkligt och äckligt att lyssna till hur reportrarna åkte ut till en gård där man dragit produktionen till det yttersta och experimenterade på kossor genom att ha ett stort hål in i magen så att den experimenterande bonden kunde stoppa in en arm och ta ut allt maginnehåll för att undersöka vad djuren ska matas med för att effektivisera ännu lite till. Ja, kossan var levande och ja magen innehöll en kalv som bonden skrattandes klämde på.

Jag vet att det är äckligt. Och det är bra att det är det för då kanske det fastnar på näthinnan.

Jag är inte emot att äta kött. Jag tror att vi människor är gjorda att äta kött, precis som en tiger, varg eller vad som helst. Naturen går ut på att äta eller bli äten – superkrasst sett – men vi har ett ansvar för att göra det på ett bra sätt.

Att äta ekologiskt är ett första steg men inte heller det är vattentätt. Inte hjälper det att bli vegetarian heller. Ett avsnitt i Matens Pris handlar om den miljöpåverkan som produktion av till exempel paprika har. Inte fasen vet man som konsument att den röda paprikan man lägger i påse och förnöjt betalar för i tron om att man gjorde alla djuren i världen en tjänst faktiskt är sjukt miljöförstörande. I alla fall den sortens som är från Holland och odlas i växthus. Det går åt väldigt, väldigt, väldigt mycket fossila bränslen. Lika mycket till 1 kg paprika som jag vet inte om det var 18 eller 80 kilo potatis.

Det kan tyckas att det krävs en grävande journalist för att kunna göra ett endaste vettigt matval i butiken. Eftersom vi som konsumenter vet så lite om vad som står på hyllan är det bäst att köpa därifrån vi kan kontrollera själva. Inte helt enkelt att göra fullt ut – men däremot så ofta vi kan. Trots alla hemskheter i världen så finns det goda gårdar också!

Jag är hur som helst i Göteborg. Kom hit strax efter 21 och kom mig aldrig för att äta en vettig middag på tåget (det går typ inte ändå). Hittade inget bra matställe på väg till Avalon som vi bor på så det fick bli Fanta och chips från minibaren. Ej optimalt. Jag kan inte låta bli att undra var i produktionsprocessen dessa produkter läcker som ett såll sett till etik. Oavsett så sker skadan i min hjärna, sett till SvD:s senaste reportageserie om hur socker kombinerat med fett är som kokain.

Det här var verkligen ett deppigt inlägg. Men jag är faktiskt glad, jag lovar! Grabben shoppar skor åt mig i New York. Nike Free! Och på den positiva sidan kan jag meddela att Nike satsar på CSR-arbete.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
  • Malin: att försöka sitt bästa håller jag med om

    Joakim: jovisst är det så – det gäller ju ALLT – oavsett om det handlar om konsumtion av jeans eller you name it. jag kan tycka att 170 extra gram på flyget är en bagatell i sammanhanget. då satsar jag hellre på saker som ger mer effekt. jag är extremt medveten om att köttproduktion står för typ 18-20% av världens utsläpp – jag har öron och är som sagt intresserad av ämnet. men jag har valt att äta kött – och jag väljer istället att göra annat för att minska min påverkan på miljön på andra sätt.

    admin 2011-11-06 21:17:45
    Svara
  • Givetvis behöver man inte sluta konsumera, men ibland kan det nog vara idé att konsumera smartare. Varje gram extra last på flyget kräver mer bränsle för att förflytta det, alltså åker inte skorna utsläppsfritt bara för att din sambo har dem i bagaget. För övrigt tror jag du skulle tycka det var intressant att läsa lite om vilken miljöpåverkan produktionen av ett kilo kött har. Den är många gånger större än vid framställandet av motsvarande mängd vegetabiliska näringsämnen, så argumentationen att det inte hjälper att äta vegetariskt håller inte riktigt…

    Joakim 2011-11-06 21:11:34
    Svara
  • Och du har gåvan att kunna! 🙂

    Ingmarie 2011-11-06 20:44:07 http://blog.nemonisimors.com
    Svara
  • Man kan försöka sitt bästa! Vi försöker äta närproducerat och ekologiskt och i andra hand svenskt och säsongsbundet. Det innebär i princip att allt växthusodlat från Holland går bort. Att exotiska frukter går bort. Att vi bara äter äpplen just nu samt rotfrukter. Vitkål är riktigt underskattat 🙂 Att försöka handla så mycket rättvisemärkt och kravmärkt som möjligt. Och tyvärr har laxen gått bort. Jag kan bara inte försvara att äta lax varje vecka. Det får vara vid jul och påsk men annars är den produktionen också skrämmande. Ändå tycker jag inte att vi äter tråkigt eller ensidigt.

    Malin 2011-11-06 18:06:29 http://filifjonkantrnar.blogspot.com/
    Svara
  • Måste bara säga att jag inte gillar argumentet ”vi är gjorda för att äta kött”. Vi klarar oss alldeles utmärkt utan kött i vår kost och utan vetenskapligt belägg säger jag att människan är väldigt anpassningsbar. Evolution! Med min moraliska övertygelse är det inga problem att avstå från kött, vare sig jag mår bättre eller sämre av det rent fysiskt.

    Camilla 2011-11-06 12:39:14
    Svara
  • Fitnesscoachen: det är inte lätt att göra de bästa valen – men kunskap är bästa ”vapnet”!

    Föräldrafitness: ja verkligen

    Livsstilskonsulten: ja jag lyssnade i efterhand! sr är super!!

    Erika: du säger ngt mycket klokt: ingen kan göra allt! om vi ska göra allt kommer ingen ens orka börja.

    Joakim: min sambo transporteras hem med flyg i alla fall. vad tycker du vi ska göra? sluta konsumera? jag tycker det inte känns som en hållbar lösning.

    FrökenSträvan: ja, programmet tog upp det också – ska läsa ditt inlägg nu!

    Nina & Dessi: tack

    Malin: så roligt att du var där – tack!!!!

    Annie: tyvärr har gemene man inte kommit så långt i sina tankar som du. tror alla måste börja med ett första steg och självklart vill företag tjäna mer pengar! det finns ingen poäng att få respekt av miljörörelsen per se. jag tror att vi alla måste förstå hur världen snurrar rent ekonomiskt och sedan anpassa oss till det, för jag tror inte att det – sett ur ett krasst ekonomiskt och rationellt perspektiv – kommer funka annars.

    Ingmarie: fast. jag vill äta kött. men jag vill äta kött som inte avlats sönder och som mått bra när det varit levande. för att göra det äter jag gärna mindre kött och dyrare kött. så länge pengarna går till djuren, vilket kommer vara svårt – men nödvändigt. jag gör gärna ett aktivt val att inte äta kött om jag misstänker att det är ”dåligt” kött. och ja, ansvaret ligger hos oss själva – men hur många vet? Jag tror att man måste sprida kunskap på ett pedagogiskt sätt. övertyga, inte övertala. smart retorik helt enkelt – annars slår man dövörat till och orkar inte lyssna.

    Träningsglädje 2011-11-05 23:19:08 http://www.traningsgladje.se
    Svara
  • jag håller med Petra till 100%. Att vara vego är, även om man äter spansk paprika, är hundrafalt bättre n att vara köttätare (och kanske dessutom äta den där spanska paprikan) Köttproduktionen är den enskilt största miljöboven oavsett. Och inte bara det. den är förbannat plågsam också. Både för djur och människor.”Köttfria måndagen” borde vara en självklarhet liksom att göra medvetna kritiska val som man kan stå för. Allt för många skyller ifrån sig. Ansvaret ligger hos oss själva. Så länge efterfrågan finns så kommer skiten att fortsätta.

    Ingmarie 2011-11-05 23:06:28 http://blog.nemonisimors.com
    Svara
  • Alltså— alla företag vill ju sälja. Så CSR är bra. Ligger mig varmt om hjärtat. Men ibland känns det som det blir ett sätt att nischa sig snarare än ett genuint miljöfokus. Sluta pumpa ut så många olika modeller skor som sen måste kasseras o tala om varför kollektionen är smalare i år- DÅ får de respekt av miljörörelsen!

    Annie 2011-11-05 22:46:15 http://www.runnerslove.wordpress.com
    Svara
  • Grymt! Lyft fram MER!!! u got the power! Måste lyssna på det där programmet, det är fantastiskt!
    Åh suck… Klart Nike ska in på CSR svängen, allt för att sälja 🙂

    Annie 2011-11-05 22:38:27 http://www.runnerslove.wordpress.com
    Svara
  • Tack för en grym föreläsning idag, eller ja jag, var ju inte med hela timmen men tror inte du sänkte ribban efter att jag hade gått i alla fall!

    Malin I Form 2011-11-05 20:34:40 http://www.maliniform.com
    Svara
  • Lycka till på föreläsningen! 🙂 Synd att jag missar det.. 🙁

    Dessi 2011-11-05 18:49:08 http://www.dessi.se
    Svara
  • Lycka till på föreläsningen:) Du kommer vara grym!

    Svara
  • Det var flera intressanta reportage i magasinet Filter, förra numret tror jag det var, varav ett handlade om KRAV-märkningen. Det som jag inte riktigt hade fått upp ögonen för tidigare är hur stor del miljöpåverkan är av KRAV-märkningen, även på djurhållningssidan. Jag har nog tänkt tidigare att köper jag KRAV-märkt så har djuren haft det hyfsat bra. Men även om en gård är KRAV-certifierad så måste korna bli inseminerade helt sjukt ofta för att det inte är miljövänligt att låta kon vara ”oproduktiv”, bara som ett exempel. Och hur många bönder väljer att producera KRAV-märkt för att få mer betalt, medan det bara blir en högst marginell skillnad för djuren. Nej, jag tror att vi är många som skulle behöva en liten väckarklocka gällande matproduktion och våra matval.

    Jag skrev lite om det också.
    http://miss-endeavour.blogspot.com/2011/09/vad-jag-pratar-om-nar-jag-pratar-om-mat.html

    FrökenSträvan 2011-11-05 16:31:19 http://www.miss-endeavour.blogspot.com
    Svara
  • Känns det inte lite konstigt att först bli upprörd över mängden fossila bränslen som går åt till att odla en paprika för att sedan trösta sig med att konsumera något som man antagligen inte behöver och som dessutom transporteras hem från USA med flyg?

    Joakim 2011-11-05 16:20:36
    Svara
  • Jag har önskat mig den där boken i julklapp. Jag tror också att människan är gjord för att äta kött, vi är onekligen ett rovdjur, men jag tror inte att vi behöver de mängder som folk äter i dag. Och dagens djurhållning är verkligen under all kritik! Vi borde verkligen göra smartare val och vara beredda på att betala vad som är rimligt.

    Jag tror inte alla kan göra allt. Istället för att anta att ingen orkar bry sig eller läsa en bok skulle jag hellre uppmuntra till att göra nånting, det är en bra start. T ex bara välja ekologiskt och/eller äta mindre kött över lag och/eller bara äta vissa typer av kött etc.

    Mitt eget val har blivit att inte äta gris, ko eller kyckling men däremot vilt t ex ren och älg – och lamm. Mitt senaste lamm är uppfött enbart på gräs och har gått ute året runt. Jag väljer enbart ekologiskt och har bytt ut vissa mjölkprodukter mot soja. Dock inte alla. Kanske kommer? Det känns som att jag har kvar att läsa på hur jag ska välja i grönsaksdisken.

    Erika 2011-11-05 10:55:58 http://sandsnovatten.blogspot.com
    Svara
  • Missade tyvärr radioprogrammet, brukar gå att lyssna i efterhand. Boken däremot har jag ju läst och det borde alla göra. Tyvärr tror jag att många delar vår åsikt och vill köpa bra produkter och har den tanken ända fram till butiken. Då glöms det bort och jakten på billig mat drar igång. Alla har nog någon gång jämfört priser och ifrågasatt den dyrare produkten, men hur många har nånsin ställt sig frågan varför en produkt kan vara så billig?

    Livsstilskonsulten 2011-11-05 09:28:17 http://livsstilskonsulten.wordpress.com
    Svara
  • Det är nästan ett heltidsjobb att vara konsument!

    Välkommen till Göteborg

    Föräldrafitness 2011-11-05 07:29:58 http://www.foraldrafitness.com
    Svara
  • Usch, nu mår jag illa. Bra! Jag äter redan i princip bara ekologisk kött och grönsaker (och andra varor…) men det finns alltid områden jag kan rycka upp mig ännu mer på. Tack för att du påminner!

    fitnesscoachen 2011-11-05 07:16:57 http://fitnesscoachen.com
    Svara
  • Petra: många intressanta aspekter. hoppas många tar sig tid att lyssna. tycker vi har ett stort ansvar!

    admin 2011-11-04 23:31:53
    Svara
  • Det är så sorgligt att de flesta svenskar är så ”hjärntvättade” av reklam och tron på ”svensk helylle-djurhållning” att de gått på myten om lyckliga Bregottfabriken. Jag är ju själv vegan (av hälso-, djurrätts och miljöskäl) men är gift med an man som är allätare. Men han väljer BARA kött, mjölk, ägg osv. som är ekologiska. Personligen anser jag att om man nu ska äta dessa produkter är det ens f*rbannade skyldighet att välja eko. ”Jag har inte råd” är BS för vi betalar i slutändan i form av sjukvård, djurplågeri och miljöförstöringar (och ja, en paprika från Holland kräver kanske mer fossila bränslen att producera än en potatis men den STORA miljöboven är köttindustrin). Tror tyvärr att en försvinnande liten del av dina läsare kommer att lyssna på Matens pris för folk vill inte veta, de väljer att stoppa huvudet i sanden. Ynkligt! Sen till det där om att människan är gjord att äta kött … kolla våra tänder jämfört med vargar och tigrar. De har vassa tänder och klor som är som gjorda för att slita loss köttstycken. Vi har platta, trubbiga tänder precis som växtätare i naturen. Jag säger inte att alla måste bli veganer men sättet vi i väst äter och producerar animaliska produkter på idag är ohållbart. Vi matar våra blivande köttkotletter med så mycket gröda som skulle kunna eliminera världssvälten helt och hållet i tredje världen. Tänk om alla bara kunde tänka till och göra medvetna och välinformerade val men öppna ögon!

    Petra Axlund Stegman 2011-11-04 23:02:33 http://www.sportyspiceblog.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!