Skyr

Jag hörde talas om Skyr för första gången för några veckor sedan när jag fick reda på att det skulle lanseras som en nyhet i Sverige. Det är som Islands svar på köttbullar, kalops eller någon annan superkänd maträtt. Alla på Island vet vad Skyr är – precis som alla i Sverige vet vad köttbullar är. Om man inte lever under en sten förstås…

Skyr är som kesella i konsistensen fast smakar yoghurt. Det görs på skummjölk som filtreras vilket ger en produkt som är hög på naturligt protein och låg på fett. Isländarna äter Skyr med sylt och grädde, tillsammans med gröt eller bara som den är. Från början upptäcktes Skyr av en slump, när isländska nybyggare försökte konservera kött med hjälp av skummjölk för över tusen år sedan. Man märkte att den kultur som skapades av mjölken var god men också mättande vilket behövdes under bistra vintrar.

Förutom alla på Island som äter Skyr, så finns den också i våra Nordiska grannländer och i USA. I USA säljs den i specialaffärer och ses som hälsosam back to basicsmat precis som till exempel kokosvatten. Om några veckor börjar Skyr också säljas i Sverige och kommer finnas i matbutiker.

Skyr möter egentligen 2 trender:  hälsotrenden och det ökade intresset för Nordisk mat. Det är lite back to basicstänk över båda de trenderna. Man vill ta till vara sitt arv och sina traditioner – och ofta är just arvet och traditionerna rätt så hälsosamma…

Vi var ett gäng som fick smaka på Skyr imorse, och lyssna till såväl den Isländska ambassadören som produktutvecklare på Kavli som är företaget som tagit Skyr till Sverige. Utanför byggnaden där vi var stod ett par Islandshästar för att ge riktig Islandskänsla och tyckte man att det var lite lamt så fanns det också en traditionell fårskalle prydd med salladsblad serverad på en bricka. Den lämnades orörd under eventet – vi åt så mycket Skyr vi mäktade med istället.

Man blir otroligt mätt på livsmedel med hög proteinhalt, det beror på att protein minskar hungerhormonet Grelin. I en bägare Skyr är det 3 gånger mer protein än i yoghurt och det innehåller ungefär lika mycket protein per 100 gram som kesella och keso.

Kavli hade bjudit in en professor i mat och måltidskunskap att prata om hur kroppen påverkas av det vi äter och hon kom in på ett ämne som jag tycker är väldigt intressant: vi vet att kroppen behöver olika saker (vitaminer, antioxidanter och annat) och vi vet varför det är bra för oss. Men vi vet inte hur de goda egenskaperna förändras om vi äter dem i andra kombinationer, eller isolerade, än så som de är sammansatta i vanlig mat. Näringsämnen i mat samspelar med varandra vilket ger det en fördel över kosttillskott.

Professorn poängterade också att precis som vi är måna om att göra val som gynnar en hållbar yttre miljö – så bör vi prioritera en hållbar inre miljö. Med meningsfull mat och en stabil dygnsrytm ger vi kroppen de förutsättningar den behöver för att fungera så som den är tänkt. Så självklart egentligen – men också lätt att glömma bort.

Summa summarum så gillar jag Skyr. De första smakerna som lanseras är Vanilj, Blåbär, Hallon/Granatäpple och Jordgubb. Jag vet att många med mig kommer att efterfråga en naturell smak och förhoppningsvis kommer också den att lanseras inom kort – den finns nämligen i andra länder. Skyr lanserades i Norge för en tid sedan och gjorde succé så det ska bli spännande att se hur Skyrs tas emot här i Sverige!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
26kommentarer
  • Undrar och hoppas att Skyr Svenskproduceras i större förpackningar snart. På Island finns dom på 500g, vilket skulle vara underbart. Dessutom kanske priset borde korrigeras något. Lite väl mycket förtjänst för producenten just nu.

    jofo 2012-06-18 18:44:02
    Svara
  • Karin: vad kul! skyr naturell har precis kommit till sverige, hoppas det finns hos er också!

    admin 2012-05-16 15:10:32
    Svara
  • Efter att du skrev det här inlägget frågade jag efter Skyr i en av de största matbutikerna på Åland. Idag hittade jag Skyr i hyllan! Så tack för tipset – nu finns Skyr också här.

    Karin 2012-05-16 14:52:13 http://lopptorget.ratata.fi
    Svara
  • […] förutom fantastiska hästar och vulkanaska produkten Skyr. Kanske har du sett TV-reklamen eller läst om den på någon blogg. Det finns många Skyrfantaster – det är nämligen ingen ny produkt. […]

    Skyr « Träningsglädje 2012-01-17 11:01:06 http://www.traningsgladje.se/2012/01/skyr-2/
    Svara
  • Roligt med produktlanseringar om fler får upp ögonen för nyttig mat. 🙂 Dock verkar Skyr bli dyrast jmf andra produkter som konkurrerar, och hur blir den naturella smaken?

    Icas lättkvarg (kesella är Arlas varumärke) tycker iaf jag är godast och minst sträv om man jämför med Lidl och Arlas produkter. Den är dyrare än Lidls men billigare än Arlas.

    KB 2011-10-29 21:15:52
    Svara
  • Oh, längtar tills jag får chansen att prova på detta!

    emmaluu 2011-10-22 23:24:47 http://emmaluu.wordpress.com
    Svara
  • […] efter bloggare skriver just nu om den isländska produkten Skyr som snart kommer till Sverige. Jag hörde […]

    har jag missat poängen med Skyr? » ett bättre du 2011-10-21 17:48:27 http://ettbattredu.se/blogg/?p=1549
    Svara
  • Ser fram emot att få testa!

    suzan 2011-10-20 10:10:54 http://www.ettdussinpannor.blogspot.com
    Svara
  • Annie: 🙂

    Cathrin: ja, många önskar den!

    Annoula: ja lite synd, det är socker i – men också riktiga bär.

    Träningsglädje 2011-10-20 09:35:09 http://www.traningsgladje.se
    Svara
  • Jag är nyfiken, men lite skeptisk eftersom att alla som lanseras är smaksatta och jag tänker ”socker”… Vi får väl se 😀

    Annoula 2011-10-20 09:33:31 http://www.annoula.se
    Svara
  • Verkar vara en spännande produkt. Synd att det inte finns någon naturell variant utan socker. Kommer nog ändå köpa för att smaka, nyfiken är man ju. =)

    Cathrin 2011-10-20 09:29:01 http://malisikte.se
    Svara
  • Ja det ska bli kul att pröva, väntar isf på naturell!

    Annie 2011-10-20 09:08:50 http://www.runnerslove.wordpress.com
    Svara
  • Ny tävling, chans att vinna Linnex linement
    http://wellnessfight.ninjus.net/2011/10/19/tavling-vinn-linementet-linnex/

    Christer 2011-10-20 08:53:26 http://wellnessfight.ninjus.net/
    Svara
  • Fitnesscoachen: vet inte riktigt men har skickat iväg frågan. skyr är en yoghurt – och det är ju inte kesella (som är en färskost och som ystas) även om båda har sin bas i skummjölk. det kan också vara så att skyr är för alla islänningar vad kesella är för en rätt så liten klick människor här i sverige (och andra länder). rent praktiskt så går det inte att köpa kesella med sked som mellanmål att äta på bussen eller så. men man kan givetvis ta med sked själv. personligen gillar jag kesella, men jag förstår att alla inte gör det. så jag tycker att om yoghurt som produkt står på en kant, och kesella på en annan kant, så är skyr liksom mittimellan. rent smakmässigt alltså. och förmodligen innehållsmässigt om man ser till protein och kolhydrater och sådant. skyr har 8.5g kolhydrater per 100 gram produkt.

    Magdalena: jag gillar också keso och kesella

    admin 2011-10-20 08:48:57
    Svara
  • Serm framemot men vill helst ha en naturell förstås. annars så älskar jag min keso och kesella! >3

    magdalena 2011-10-20 08:36:06 http://pladuska.blogspot.com
    Svara
  • Men vad är skillnaden mot kesella då? Den får jag ju iofs smaksätta själv, men annars?

    fitnesscoachen 2011-10-20 07:52:54 http://fitnesscoachen.com
    Svara
  • Caroline: tycker jag med!

    Lotta: vanilj var godast tycker jag!

    MissAgda: ja, den naturella ser jag fram emot. annars gillar jag vaniljsmaken, den smakade minst sött.

    Johanna: den Skyr som kommer till Sveriges tillverkas i Norge. Håller med om att kesella med bär är nyttigare – men inte alltid så enkelt att äta on the go.

    Malin: ja de kommer med sked i Sverige, så bra alternativ i farten. dessa är sötade med ”sylt”, dvs socker.

    Äta: bra fråga, I dont know.

    Annie: jag är positiv till mjölkprotein och emballage blir det oavsett om produkten är superbra eller superdålig. det såg inte ut att vara synd om islandshästarna, de hade det rätt bra… back to basics är väl att ta vara på ett arv?

    Emelie: 5% socker.

    Therese: 🙂

    admin 2011-10-20 07:52:19
    Svara
  • Såg gott ut!! synd att man har börjat med endast laktosfria produkter =)

    therese 2011-10-20 07:35:27 http://slutavarafet.blogg.se
    Svara
  • Ja, sockerhalt? El sötningsmedel?

    Emelie 2011-10-20 07:30:52 http://www.emscorner.wordpress.com
    Svara
  • En annan form av mjölkprotein. Mer emballagevariationer i butikerna, mer som går ut i datum. Mer som kastas. O stackars isishästarna i stan. Back to basic borde vara färre produkter, inte fler. Bra skrivet! Som alltid!

    Annie 2011-10-19 23:50:31 http://www.runnerslove.wordpress.com
    Svara
  • ÄLSKA skyr! ÄLSKA!

    Hoppas bara den svenska varianten är lika god som den isländska, annars blir jag sur.

    (Förresten så var dte sån där fårskalle jag åt här förra lördagen, mmm….)

    ÄtaTränaKämpa 2011-10-19 22:48:44 http://atatranakampa.se
    Svara
  • Som islandsnörd så har jag känt till skyr länge, men den naturella är nästan bittrare än kesella i smaken, dock väldigt god om man själv blandar med lite bär eller så! På resande fot är det ett smart alternativ, särskilt som i alla fall den Isländska varianten finns att köpa med en sked i locket!

    Hur var det? var dessa smaker de sötade med socker eller sötningsmedel?

    Malin 2011-10-19 22:33:20 http://www.malinstang.se/blogg.php
    Svara
  • I Finland har Skyr funnits ett bra tag och jag är inte så imponerad. I flera av smakerna är sockerinnehållet lite väl högt och om det inte finns socker i så finns det istället sötningsmedel. Jag tycker kesella med bär är ett betydligt nyttigare (och mer prisvärt!) alternativ. Dessutom kan man få tag på inhemsk kesella (eller kvarg då), medan skyren (åtminstone här i Finland) är av utländsk härkomst.

    Johanna 2011-10-19 22:24:27 http://curroergosum.ratata.fi
    Svara
  • Som sagt, synd att de inte tar in naturell på en gång i Sverige. Jag kommer inte att köpa de smaksatta varianterna, men när (om) naturell kommer så är jag nästan säker på att jag kommer förälska mig i Skyr.

    Miss Agda 2011-10-19 22:08:59 http://www.missagda.se
    Svara
  • Det här verkar verkligen bra. Ska bli spännande att testa. Men, hur åt du den och vilket var godast? Att äta den med grädde och sylt känns lite väl mäktigt 😉
    Och du, bra skrivet om lchf! Allt passar inte alla och det som jag har svårast med att tänka mig med lchf är att man inte ska äta frukt! Helt galet i mina öron/ögon. KRAM

    Lotta 2011-10-19 22:08:05 http://lottasworld.blogg.se
    Svara
  • Så spännande! Kan inte vänta! Alltid kul med nya alternativ.

    Caroline 2011-10-19 21:54:45 http://endorfinerochblodsmak.blogg.se
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!