Jag hörde talas om Skyr för första gången för några veckor sedan när jag fick reda på att det skulle lanseras som en nyhet i Sverige. Det är som Islands svar på köttbullar, kalops eller någon annan superkänd maträtt. Alla på Island vet vad Skyr är – precis som alla i Sverige vet vad köttbullar är. Om man inte lever under en sten förstås…
Skyr är som kesella i konsistensen fast smakar yoghurt. Det görs på skummjölk som filtreras vilket ger en produkt som är hög på naturligt protein och låg på fett. Isländarna äter Skyr med sylt och grädde, tillsammans med gröt eller bara som den är. Från början upptäcktes Skyr av en slump, när isländska nybyggare försökte konservera kött med hjälp av skummjölk för över tusen år sedan. Man märkte att den kultur som skapades av mjölken var god men också mättande vilket behövdes under bistra vintrar.
Förutom alla på Island som äter Skyr, så finns den också i våra Nordiska grannländer och i USA. I USA säljs den i specialaffärer och ses som hälsosam back to basicsmat precis som till exempel kokosvatten. Om några veckor börjar Skyr också säljas i Sverige och kommer finnas i matbutiker.
Skyr möter egentligen 2 trender: hälsotrenden och det ökade intresset för Nordisk mat. Det är lite back to basicstänk över båda de trenderna. Man vill ta till vara sitt arv och sina traditioner – och ofta är just arvet och traditionerna rätt så hälsosamma…
Vi var ett gäng som fick smaka på Skyr imorse, och lyssna till såväl den Isländska ambassadören som produktutvecklare på Kavli som är företaget som tagit Skyr till Sverige. Utanför byggnaden där vi var stod ett par Islandshästar för att ge riktig Islandskänsla och tyckte man att det var lite lamt så fanns det också en traditionell fårskalle prydd med salladsblad serverad på en bricka. Den lämnades orörd under eventet – vi åt så mycket Skyr vi mäktade med istället.
Man blir otroligt mätt på livsmedel med hög proteinhalt, det beror på att protein minskar hungerhormonet Grelin. I en bägare Skyr är det 3 gånger mer protein än i yoghurt och det innehåller ungefär lika mycket protein per 100 gram som kesella och keso.
Kavli hade bjudit in en professor i mat och måltidskunskap att prata om hur kroppen påverkas av det vi äter och hon kom in på ett ämne som jag tycker är väldigt intressant: vi vet att kroppen behöver olika saker (vitaminer, antioxidanter och annat) och vi vet varför det är bra för oss. Men vi vet inte hur de goda egenskaperna förändras om vi äter dem i andra kombinationer, eller isolerade, än så som de är sammansatta i vanlig mat. Näringsämnen i mat samspelar med varandra vilket ger det en fördel över kosttillskott.
Professorn poängterade också att precis som vi är måna om att göra val som gynnar en hållbar yttre miljö – så bör vi prioritera en hållbar inre miljö. Med meningsfull mat och en stabil dygnsrytm ger vi kroppen de förutsättningar den behöver för att fungera så som den är tänkt. Så självklart egentligen – men också lätt att glömma bort.
Summa summarum så gillar jag Skyr. De första smakerna som lanseras är Vanilj, Blåbär, Hallon/Granatäpple och Jordgubb. Jag vet att många med mig kommer att efterfråga en naturell smak och förhoppningsvis kommer också den att lanseras inom kort – den finns nämligen i andra länder. Skyr lanserades i Norge för en tid sedan och gjorde succé så det ska bli spännande att se hur Skyrs tas emot här i Sverige!