Vad ska man göra med alla äpplen?

Jag är lycklig över de äpplen från Tjörn och Värmland som jag fått från släkt och vänner. För mig motsvarar en gigantisk påse med äpplen att ta hand om gigantiskt många vuxenpoäng.

Häromdagen var jag så väldigt sugen på äppelpaj så jag gjorde min egna version. Först så tärnade jag ett gäng äpplen och lade på botten av en ugnsfast form. Sedan blandade jag havregryn (som är en fantastisk superfood apropå det ämnet) med kanel (mycket ska det vara!), lite psylliumskal, lite mandelmjöl och hackade hasselnötter. Man kunde säkert ha en massa andra kul grejer i också, typ krossade linfrön och så. Jag hällde den torra blandningen över äppelbitarna, hyvlade smör över och ringlade på lite Sweet Freedom och så fick pajen stå i typ 175 grader tills den såg klar ut.

Till pajen gjorde jag kesellagrädde: vispad grädde blandad med kesella (jag tar ungefär 50/50). Fast sedan tog kesellagrädden slut så för seconds tog jag bara kesella. Funkade fint det med.

Nu är bara frågan – vad ska jag göra med resten av alla äpplen? Smoothie såklart! Och torkade äppelringar. Och äppelmos med ingefära och kanel som äppelvännen tipsade mig om. Har ni fler tips?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
  • Haha 🙂 jag brukar skala, t ärna, pudra med kanel, ringla honung över o sen strö lite god müsli över ! Mums!

    Annie 2011-10-12 08:57:05 http://www.ansofisticated.blogspot.com
    Svara
  • enekl hemgjord juice: grovriv äpplena, låt rinna av i sil, smaksätt med lite citronsaft ( kanel och´/el. kardemumma oxå gott)och ev. socker/sötningsmedel. Häll på steriliserad flaska (= skölj ur med kokande vatten först), in i kylen. Hållbarhet 3-4 v. Det blir nästan som must, men du kan göra det själv hemma.

    Maria SR 2011-10-12 07:51:24
    Svara
  • Rivet äpple, kanel och jordnötssmör i en skål. Värm i micron tills det doftar äppelkaka. Blanda med kesella/kvarg. Supermellis!
    Annars kanske du skulle investera i en juicemaskin och göra egna juicer? Känns ju som ”Sara-mat”.

    Anna 2011-10-11 21:38:45
    Svara
  • Klyfta dem och frys in. Funkar finfint för att ta fram mitt i vintern när du blir sugen på äppelpaj eller äppelmos.

    whynja 2011-10-11 19:51:58
    Svara
  • och mitt tips: stekta äpplen med kanel på och kanske en skvätt kesella att doppa i?

    pilla 2011-10-11 19:10:05 http://pernillabredolt.blogspot.com
    Svara
  • Skoj, vi snackade om äpplen idag på jobbet faktiskt. Det var några som åkt till Värmdö och gjort äppelmust på ett ställe där. Man lämnar bara in dem och så fixar de musten – lät riktigt coolt!

    pilla 2011-10-11 19:09:13 http://pernillabredolt.blogspot.com
    Svara
  • Hej!
    Ville bara titta in och tacka än en gång för den Onepiece jag vann hos dig! Tjejerna på lagret hade t o m varit så käcka och lagt i en liten handskriven lapp där de gratulerade och hoppades att jag skulle trivas i den:)
    Så tusen tack!!
    /Linda

    Linda 2011-10-11 18:31:43 http://enafyrtifem.blogspot.com/
    Svara
  • Äppelchutney ! Riktigt gott 🙂

    Elin 2011-10-11 16:48:53 http://elinsvra.wordpress.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!