Alewalds

Medan de andra bloggarna lyssnade på löparföreläsning imorse – gjorde jag det ikväll istället. Outdoorsbutiken Alewalds på Kungsgatan bjöd in till 20% rabatt och en lång och matig föreläsning med Magnus Hagström (ja, PT:n jag tränar med och som ni som ska till WorkoutÅre borde lyssna till). Om löpning – och så mycket mer.

Magnus började att berätta om hjärtat. Vilken fantastisk liten grej det är. Med sin kraft kan det trycka ihop en tennisboll eller lyfta 1 ton en hel meter eller spruta blod i 9 meter. Sedan följde rätt mycket intressant fakta om kroppen och vad som händer med blod och syre när man tränar. Och så kom vi in på puls förstås.

För oss som är intresserade av träning är det ingen nyhet att man kan styra sin konditionsträning med hjälp av puls (precis som tid eller distans) – men själv är jag inte typen som baserar min träning på puls särskilt ofta. Jag har gjort det i perioder, och tycker att jag har rätt god koll på känslan. Däremot kan jag tänka mig att jag tränar de lätta passen för tufft och det tuffa för lätt – så där skulle pulsen, istället för känslan, vara ett bra hjälpmedel. Mer nitisk än så är skidskytteprofilen Wolfgang Pichler som, när han tränade damerna, baserade träningen helt beroende på den vilopuls de hade på morgonen. Vilopulsen avslöjar hur man mår och hur man återhämtat sig. Ju mer intensiv träning – desto längre återhämtning. Riktigt högintensiv träning upp mot maxpuls (intervaller till exempel) kräver 48-72 timmar återhämtning. Och tittar man på skidlandslaget lägger de uppemot 80% av sina träningstimmar på träning mellan 60-80% – för att inte träna för mycket för hårt och bli sjuka.

Det mest insiktsfulla som Magnus sa under kvällen och som jag verkligen tar med mig är det där med målsättning. Det klassiska är att sätta upp ett mål och en plan för hur man ska nå dit. Men det finns också en viktig poäng med att ha en tanke för tiden efter man nått sitt mål för att inte hamna i no mans land och i en svacka. Superviktigt tror jag – och enligt mina tidigare erfarenheter också.

Magnus sa mer smarta grejer också… styrka och rörlighet är till exempel viktigt för löpare. Bäckenhalvor och rygg måste vara rörliga och man måste ha en stark core och bygga upp stabiliteten i höfterna. Rörlighet och styrka är grunden för att kunna bygga vidare på sin löpning och förmodligen precis vad jag kommer träna med Magnus imorgon när jag har min PT-tid.

Alewalds imponerade på mig med sitt koncept. Det är en stor butik som har allt för utomhusträning – men det häftiga är att man erbjuder introduktion även till själva träningen efter att man köpt produkten! De kunder som köper längdskidor får gå i skidskola till exempel (både längd och alpint) – och de kunder som köper skridskor får gå på skridskokurs. Eftersom det är löparsäsong så får man springa med Magnus imorgon bitti! Nästa gång Alewalds bjuder in till aktivitet så handlar det om att ta hand om olyckor.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!