Tunnelbanehat

Vissa har bett om det så här kommer det. Ett inlägg om mitt tunnelbanehat. Jag har aldrig haft något problem med att åka tunnelbana men de senaste året har min olustkänsla växt i magen till att slå ut i full blom. Jag kan ärligt säga att jag hatar att åka tunnelbana. Att hata är annars rätt så vidrigt. Det är dumt att hata. Onödigt liksom. Så därför lovade jag mig själv innan jul att aldrig mer åka tunnelbana. Det har gått rätt så bra hittills. Jag har bara åkt några enstaka gånger när jag behövt. Annars kommer man rätt långt med fötter och buss. Och taxi också enligt mitt bankkonto från december.

Mitt starka ickegillande började när jag åkte Saltsjöbanan till Slussen och sedan var tvungen att byta till tunnelbana för att åka vidare mot T-centralen och byta igen för att gå av i Stadshagen. Slussen är ett vidrigt ställe att vara på klockan 7.30 på morgonen. Det är som att stå i en kö till det mest hajpade pojkbandet i världen. Som en packad sill går man centimeter för centimeter genom spärrarna och uppför trappan till perrongen. De flesta rycker nog på axlarna åt detta men bland det värsta jag vet är ”ostrukturerade folkmassor”. Sådär som det kan vara i kön till kroggarderoben klockan 3 en lördagsnatt. Sådär som det kan vara i kön till Olympialiften vecka 9 i Åre. Sådär så jag blir tokig.

Ibland får man vänta på perrongen olidligt länge. Växelfel, eller något annat fel, brukar vara anledningen. Just det där gör mig inte så mycket. Jag hatar inte att åka tunnelbana för att den är lite långsam. Jag hatar när hela vagnen är full med folk och man måste stå med näsan i någons armhåla eller framför någons morgonandedräkt. Har man otur hamnar man bredvid någon med ryggsäck som delar ut smockor varje gång han eller hon vrider på sig. Jag hatar att hålla i stången i mitten där någon annan hållit och som förmodligen petat i näsan innan. Eller gått på toaletten och inte tvättat händerna efter. Jag hatar sena helgkvällar på stationerna när killarna står längst bort i hörnet och urinerar över spåren men tror att ingen ser. Jag hatar att rulltrappan aldrig funkar när den behövs som mest för tunga väskor. Jag hatar att alla trängs som hungriga gamar när dörrarna öppnar sig. Jag hatar när ölen rinner på golvet och det ser ut som piss.

Jag hatar tunnelbanan för att den får människor att bete sig som tåg. Det är bara rakt fram som gäller. Inget vett och inget hyfs. Jag hatar tunnelbanan för att den är skitig och äcklig. Trängseln, dofterna, skiten. Snorkråkorna, rispandet på fönstren, fläckarna på sätena och människor som är alldeles för nära.

Men det där hatet är onödigt. Jag vet. Därför ska jag inte åka mer tunnelbana nu. När jag snart blir Stockholmare igen ska jag bo i en lägenhet där tunnelbanan inte når mig. Där bussen och fötterna kan ta mig överallt.

Jag gillar inte griniga inlägg. Så jag avslutar med en glad bild. Så jäkla bra Anja!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
  • Åh vad jag håller med dig!. Jag bara inte avskyr tunnelbanana (doften, trängseln osv) utan jag har också en stark olustkänsla. Känner mig ofta smått rädd (speciellt om man åker på kvällen) hela jag vill bara därifrån. Ut i friheten. Tunnelabanan kopplar ett grepp om en när man är där. Man är utelämnad och fångad på samma gång. – Det är faktiskt en av anledningarna jag avstått från jobberbjudanden i Stockholm.

    ofelia 2011-01-10 12:56:18
    Svara
  • Åh vad jag håller med dig!. Jag bara inte avskyr tunnelbanana (doften, trängseln osv) utan jag har också en stark olustkänsla. Känner mig ofta smått rädd (speciellt om man åker på kvällen) hela jag vill bara därifrån. Ut i friheten. Tunnelabanan kopplar ett grepp om en när man är där. Man är utelämnad och fångad på samma gång. – Det är faktiskt en av anledningarna jag avstått från jobberbjudanden i Stockholm.

    ofelia 2011-01-10 12:56:18
    Svara
  • Jag gillar´n jag. Jag gillade tuben när jag bodde i London också. In fact, jag tror att jag gillar allt som tar mig från punkt A till punkt B skitfort. Tålamod är ju som bekant inte min bästa gren, och det där med att resan är målet gäller i många aspekter, men enligt mig inte just när man ska transportera sig till ocg från jobb och sånt 🙂 .

    soffan 2011-01-09 20:56:51 http://soffans.shapemeup.se
    Svara
  • Tunnelbanan är inte världens mysigaste ställe, helt sant. Men man lär sig stå ut med det. Har inte alltid något val!

    Carina 2011-01-09 20:51:51 http://carinatranar.blogspot.com
    Svara
  • Herregud, helt plötsligt är jag vääääldigt glad att jag bor i Halmstad med nära till allt så jag slipper sån skit 🙂

    Jenny 2011-01-09 17:10:35 http://millbergskan.wordpress.com
    Svara
  • Jag håller med om vartenda ord du skriver. Jag kommer, tack och lov, inte från Stockholm, men vistas ändå där med jämna mellanrum. Tunnelbanan ger mig verkligen ångest! Jag har en sak att tillägga – lukten. Eller, snarare stanken. Fy tusan.

    Alexandra 2011-01-09 16:05:28 http://hejklassiker.blogg.se
    Svara
  • Kul att du nämner just Slussen. Jag kan bara hålla med. Stockholm stad jobbar frenetiskt med planeringen för att bygga om Slussen. Många vill bevara den fantastiska miljön och ordnar demonstrationer mot ombyggnationen, trots att en del av ombyggnationen innebär otroliga förbättringar för bussresenärer. Hoppas ni som anser att Slussen är helt vedervärdigt och en skymf mot kollektivtrafikresenärer också låter er höras i debatten.

    Åsa 2011-01-09 13:14:11
    Svara
  • Haha! verkligen mitt i prick. Precis så känner jag. Längtar tills man kan plocka fram sin älskade cykle och slippa t-banan.. =)

    KATTA's Klassiker 2011-01-09 12:37:54 http://blogg.aftonbladet.se/klassikerbloggen
    Svara
  • Hear, hear! Fast för det mesta är det ganska lugnt och ok, men morgontid får mig att tappa livslust en smula..Jag har större problem med vägen från t-banan till tågen på centralen. Där är det ren och skär ångest, alltid vansinningt med stressade människor, killen som gällt skriker ut att han har ”Bbbiiingolotter”, folk som tränger sig in när du drar ditt kort som du betalat för osvosv..
    Ändå betalar vi 60tkr/m2 för ett boende i stan, haha.

    Katten 2011-01-09 12:04:05 http://piggochduktig.wordpress.com/
    Svara
  • Moahaha. Agree. Det fina är ju iaf att ett tunnelbanehat ger mycket vardagsmotion. Alternativt högt taxikonto. Jag har nån slags kombination av dessa två. Jag åker ytterst sällan t-bana utan går eller cyklar men ibland finns det ingen annan råd än att åka från Stadshagen till Kungsträdgården, 7 okej minuter på morgonen. Jag går på stationen innan hjorden av människor stormar vagnarna (Fridhemsplan), har sittplats och slipper armhålor. Sen går samma hjord av vid Centralen och jag kan lugnt trippa av vid Kungsträdgården. Men det är ungefär vad jag klarar av.

    Bara tanken att avsluta en trevlig kväll på säg en mysig restaurang med familj och vänner i TUNNELBANAN? Snacka antiklimax.

    Avslutar med ett citat från min bror: ”Varför luktar alla stationer söder om Slussen urin? Jag vill iaf inte bo där.” (Sagt när han förklarade varför han vill bo i Vasastan och ingen annan stans).

    Erika 2011-01-09 11:12:36 http://sandsnovatten.blogspot.com
    Svara
  • Dina ord skulle kunna komma från mig. När jag bodde i Bromma ett år cyklade jag till jobbet i stan hela vintern i snöstorm & halka för att slippa tunnelbanan. Nu bor jag så att jag kan gå till jobbet – underbart!

    För att spä på ditt hat: Har man barn & tvingas åka hiss är det ännu värre. Piss-hissarna är vidriga. Och något annat obehagligt tycker jag är när det är så packat med folk i tågen och det står en äcklig gubbe & trycker sig mot en bakifrån. Nej usch! Det finns all anledning att undvika tunnelbanan.

    Ha en skön söndag!
    Kram

    Anna 2011-01-09 11:06:20 http://www.trendotraning.se
    Svara
  • Nyårslöfte?

    http://ninelin.blogg.se/2011/january/nyarsloften.html

    Ninelin 2011-01-09 10:36:08 http://ninelin.blogg.se/
    Svara
  • Åh, håller med dig i allt du säger…jag HATAR verkligen tunnelbanan och undviker den allt jag kan. Tur att det bara går bussar till min ö, och vill jag inte ta den så går jag till stan, inget konstigt med det. 🙂

    Helena 2011-01-09 09:54:09 http://h-examino.blogspot.com
    Svara
  • Ang Andréas kommentar:
    Det är nog sådär med många saker som man gör/provar/använder ”då och då”, men annorlunda när man liksom är beroende av det eller gör/provar/använder det dagligen. Ungefär som att jag tycker (i alla fall tyckte i början) om den skånska vintern. Det hade jag nog inte gjort om jag hade varit beroende av att behöva ta mig ut med bil varje dag.

    Sammanfattningsvis: Tacka vet jag apostlahästarna! 🙂

    Prralin 2011-01-09 09:52:29 http://www.prralin.com
    Svara
  • Ska du bli stockholmare igen?

    Jag tycker tunnelbanan är rätt mysig (men avskyr också när folk snorar och hostar på mig etc) men så har jag helelr aldrig åkt i rusningstrafik. Än. Kanske kommer jag ändra mig såsmåningom 🙂

    Andréa 2011-01-09 09:39:58 http://lopningolivet.blogspot.com
    Svara
  • Ett grinigt inlägg kan vara ett roligt inlägg som det här! Kommer att tänka på ett fantastiskt Seinfeldtavsnitt där Elaine fastnar i en fullsatt tunnelbanevagn och vrålar inombords. Håller med om mycket angående tunnelbanan även om du kanske tar i lite. Låter nästan som om du beskriver gränderna i gamla stan på medeltiden. Suveränt transportmedel på många sätt även om rusningstid och helgkvällar är mindre mysiga. Ha lite handsprit i fickan (finns miniflaskor) så undviker du att ”gojset” från mittstången gör skada. Ha en bra dag! 🙂

    Mvh

    Pelle 2011-01-09 09:25:44
    Svara
  • håller med dig till fullo- värst är nog perrongerna och mittenstången som kryllar av massa ”gojs” folk som hostar rakt ut samt allt annat ohyfs!

    helena j 2011-01-09 01:38:31
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!