Vad gör du om kvällarna?

Vi håller på att klä om den här bloggen lite, därför ser det inte riktigt ut som vanligt. Men nu kan ni kommentera igen! Jag vill därför passa på att fråga hur ni spenderar kvällarna före jul – särskilt kvällen före julafton! Vad gör ni? Hur ser era traditioner ut? Och framförallt – har era traditioner förändrats sedan ni själva blivit vuxna och skapat era egna?

Detta året är tredje året jag inte firar jul med min familj. Första gången var jag i Kanada och då hade jag inte så många tankar på att det var just jul, men i år och även förra året har jag funderat en del på det där med traditioner. Vad är viktigt för mig att göra och vad görs bara ”för att det ska vara så”?

Jag har full respekt och stor förståelse för alla som kör all in med sju sorters kakor och massvis med paket. Just nu är jag i en del av livet där jag vill ha det lite annorlunda. Det jag däremot tycker är tråkigt är alla som klagar på julen och all stress och hets – men som ändå vill ha allt och lite mer. Då känns det som om klagandet sker för klagandets skull och det finns det inte riktigt någon vits med. Det är som om det blivit lite fult att säga att man gillar julklappar. Det är synd. För många ger julklappar av glädje. Sådant borde hyllas mer.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
18kommentarer
  • Älskar också julen! Vi har alltid firat julafton vart annat år hos mammas släkt, vart annat hos pappas släkt. När jag var liten åkte vi alltid på juldagen till den släkt vi inte var hos på julafton. Sen hem på kvällen för mamma har alltid jobbat annandagen. Som liten var det ok, man kände inte av stressen att åka mellan hem/släkt. Sedan jag blev äldre har jag insett hur stressigt det måste ha varit för mina föräldrar, speciellt för mamma som alltid bara har 2 dagar ledigt över julen. Pappa har dock alltid varit långledig över julen så jag, pappa och lillbrorsan brukade klä julgranen den 23:e, griljera skinkan och värma glögg som vi drack när mamma kom hem sent på kvällen. Då blev det mys i fåtöljerna med pepparkakor. De senaste 10 åren, nu när jag är äldre, så har vi infört en ny tradition. Vi har som en ”mini”-jul den 23:e, bara vi fyra med respektive pojk- och flickvän för mig och brorsan. Vi äter julskinka, köttbullar, prinskorv, lite jansson, lite sill. Vi har så stor släkt och det blir så livat under julafton att vi nu tycker bättre om kvällen innan när det bara är vi, familjen. Men sedan jag flyttade till Australien har jularna blivit annorlunda. Har haft 5 jular här nere nu. Varmt väder så julkänslan infinner sig inte riktigt. Men tur att man kan köpa glögg på IKEA, och julstakar i fönstren har jag (mamma har skickat) så lite jul blir det i alla fall. Det som är skönt dock med att fira jul här nere är att det känns mindre stressigt. Inga släktingar man ”måste” hälsa på. Fast jag saknar snön och kylan över jul.

    Jennie 2010-12-23 04:12:38
    Svara
  • Kvällen innan julafton är helig för mig. Ändrats sedan jag blev vuxen? No way! Då är det skinksmörgås med mammas nygriljerade skinka, och under underläggen har mamma alltid gömt lotter – suprise 😀 Hehe. Det i andra fall tråkiga bingolotto spelas och godis intas. Alltid samma godis. Man ska inte ändra på traditioner! Älskar det!

    Jenny 2010-12-22 22:59:35 http://millbergskan.wordpress.com
    Svara
  • Oj så kul att läsa om allas befintliga och icke-befintliga jultraditioner. Jag har åkt till andra sidan vattenpölen och checkat in hos föräldrarna. Fixande med mat, pynt, en tur in till närmsta staden i morgon bara för att det hör till. Julafton blir förmiddag tillsammans med mina föräldrar och en kväll med makens familj. Tidigare har jag varit väldigt traditions-fast då det gäller jul, men nu tycker jag att det viktigaste är att jag får vara med min man, och i övrigt umgås med många av mina kära. -25 har vi ikväll; tur att man är i bastulandet 🙂

    Sofie RW 2010-12-22 21:33:40
    Svara
  • Själv har jag under dagen anlänt till stugan i Haväng där jag ska fira min 29:e raka jul. Vi kör all in med julgodis, julbak, julmiddag, julpynt, julklappar och jultomte. Inte bara för att det ”alltid varit så” eller ”ska vara så” – utan för att jag älskar det. Dagarna kring jul då jag är i stugan med mormor (och morfar) och morbror med familj är bland de bästa på hela året. Ikväll ska det bakas vörtbröd och pepparkakor! 🙂

    Prralin 2010-12-22 18:30:05 http://www.prralin.com
    Svara
  • Tack Sara! Jag satt just och funderade lite över en fb-status där personen i fråga skrev att hon inte brydde sig om julen och lika gärna kunde vara utan den. Helt ärligt så ÄLSKAR jag julen med allt vad den innebär! Jag älskar maten, chokladen, klapparna…allt!
    Tycker lite synd om julen som har fått oförtjänt dåligt rykte för att köpmännen har förstört den med all köphets de har skapat…MEN man måste faktiskt inte haka på det tåget. Jag skulle aldrig för mitt liv stressa ut och köpa julkappar för sakens skull dagen innan julafton…och ingen annan dag heller för den delen! Jag har dock aldrig det problemet eftersom jag alltid, året runt, hittar saker och upplevelser som jag vill köpa till nära och kära…så på julen kan jag bara välja och vraka.
    Kvällen innan julafton kommer tv:n stå på i bakgrunden med någon typ av uppesittarkväll, oviktigt vilken, det kommer att drickas glögg och julklappsrimmen kommer att dugga tätt. Julen utan mormor kommer att bli tom och konstig, men hon kommer att finnas med oss hela tiden och hade aldrig förlåtit oss om vi inte hade firat jul som vanligt.
    Mer jul till folket säger jag! Stor kram till dig fina Sara!

    Helena 2010-12-22 18:28:24 http://h-examino.blogspot.com
    Svara
  • åh vad jag myser när jag hör om era juldagar och julkvällar – oavsett hur de ser ut. för det är ju så med jul, att vad man än gör så är det ofta men mycket känsla. visst, det finns de som verkligen ogillar julen också – just för att de kanske är ensamma eller vad det nu kan vara – men jag hoppas att ju olika vi firar jul, desto större blir bredden och ju mindre känner man att man inte passar in.

    själv ska jag fira in julen med champagne. efter många år har jag kommit på att jag inte är så förtjust i julmat så jag har inte lagat något själv. firar jul med sådant jag tycker om istället och gläds med alla andra som griljerar skinkor och kokar knäck. 🙂

    god jul till er alla! ni är fantastiska, varenda en.

    Träningsglädje 2010-12-22 16:54:24 http://www.traningsgladje.se
    Svara
  • Kom till Mölle igår och senare ikväll anländer syster och svåger från Stockholm. På julafton anländer andra syster+pojkvän från London.
    För första året sedan jag kan minnas ska vi inte fira med moster/morbror och kusiner. Ena kusinen har färdigrenoverat huset i Halmstad och vill ha egen jul i år, starta egna traditioner osv.

    Men de kommer hit på annandagen istället, som tur är! (jag är den värsta traditionalisten som finns!)

    Så julafton i år skiljer sig från alla andra för mig. Det blir kalkonmiddag då min mamma inte orkar sitta på alla julmatsrester i en vecka efter att vi åkt hem. Jag har en överraskning till dem allihop från svävande lyktor som ska genomföras under kvällen och kanske avrundar vi med midnattsmässa i Mölle kapell.

    En annan grej mina föräldrar förberett för mellandagarna är skjärtlappsrace på Mölle golfbana med Bullens Pilsnerkorv efteråt, haha. Åh va jag ska VINNA. Jag och mopsen teamar upp oss 😉

    fine 2010-12-22 16:42:35 http://fine.webblogg.se
    Svara
  • har inte heller nån speciell tradition dagen innan julafton. När jag var liten brukade vi klä granen kvällen innan. Men det var väl också det enda typ. Man kanske myste till det lite extra dock!

    Jag gillar julklappar och står för det 😉

    Emmas Form - Träning & Kost 2010-12-22 16:40:59 http://emmasform.blogspot.com
    Svara
  • Älskar julafton över allt annat. Är helt besatt 😛 😉 eller nått.
    Vägrar ändra traditioner så allt ska vara som när jag var liten. Trots att mamma och pappa skiljt sig, men pappa bor kvar i mitt barndomshem så där sker julfirandet.
    Åker därför hem till Pappa den 23e. Hjälper honom julstäda och pynta, koka knäck-fudge och göra julskinka. Tar in granen och klär den. Vi har även en tradition att hela köksgolvet är täckt av trasmattor, så detta görs också. Sen när skinkan är klar tar vi oss varsinn skinkmacka med julmust.
    Sen är det oftast dax för sängen, för under natten kommer tomtenissen och fyller julstrumpan 😉
    Längtar som en tok!

    Beffa 2010-12-22 16:33:42 http://beffa.blogg.se
    Svara
  • Jag åkte hem till min pappa i måndags, medan han är borta på jobb. Så igår hämtade jag min syster, vi handlade julmat och så bakade vi massor med julgodis. Sedan gravade jag lax. Ikväll kommer pappa hem och ikväll och imorgon ska vi städa, göra tjälknul, rödbetssallad och klä julgranen.

    Eftersom traditionerna rubbades när mamma och pappa separerade och de senaste åren har jag varit den som jobbat under julhelgen för några extra kronor, så har jag inga direkta traditioner.

    Min mamma bjudit hem oss till henne för en kväll med risgrynsgröt och skinkmackor kvällen innan julafton. Kanske blir det en tradition.

    emmaluu 2010-12-22 15:24:34 http://emmaluu.wordpress.com
    Svara
  • Jag har ingen speciell tradition för den 23:e. Jag slår in lite julklappar och packar ihop det som jag behöver på julafton. I år har jag tagit ledigt imorgon (den 23e) för att kunna varva ned lite innan det är dags för julafton. Det ska bli skönt och dessutom ska jag inhandla alla mina fem julklappar. Men det kommer att gå bra eftersom jag vet precis vad jag ska ha. God jul!

    Russin 2010-12-22 15:14:30 http://raisinruns.blogspot.com/
    Svara
  • Jag håller med! 🙂 Har inte känt av någon stress, men så köper vi inte julklappar till varenda en. Jag firar jul med Fredriks familj och vi drar en lapp om vem som ska köpa julklapp till vem. Då vi är ganska många som firar ihop är det en bra lösning som minskar på stressen 🙂 Sen har vi den vanliga julklappsleken också, två paket var för ca 100 kr ihop.

    Annars inga traditioner dagen före julafton. Vi ska nog bara ta det lugnt, för det har varit full rulle med renoveringen och att få allt i ordning.

    Dessi 2010-12-22 15:14:30 http://dessismat.blogspot.com
    Svara
  • Jag slutade nog fira traditionell jul för tio år sedan, då jag och dåvarande sambon började resa utomlands över jul och nyår (sååå najs att sitta på en dykbåt utanför Sulawesi eller Borneo istället för att hetsshoppa). Nu firar jag med Makens familj, de har som tradition att ha en sen Christmas Eve Dinner med hela släkten och då äts det inte julmat utan stuffed shrimp (jag äter hemlagade stuffes portabello mushrooms) och till det massor av champagne. Himla trevlig tradition. Sedan är det julklappsutdelning på juldagsmorgonen (den 25:e alltså) och sen soft häng framför öppna brasan med familjen. Otroligt soft och avslappnat.

    Sporty Spice 2010-12-22 15:10:15 http://www.sportyspiceblog.com
    Svara
  • Ja, lite skiljer det sig ju sen man blivit vuxen! Vi har alltid kollat på Bingolottos uppesittarkväll med familjen tidigare men det gör jag nu också, jag har bara bytt ut mina föräldrar mot min sambo, haha! 🙂

    När man var mindre var det också en tradition att åka och hugga julgran runt lucia, fika på ett supermysigt ställe och sedan åka hemåt! Den traditionen har tyvärr försvunnit helt men jag hoppas att jag och sambon snart ska börja med något liknande här också för det är ju faktiskt bäst med en äkta gran 🙂

    Just det med julklappar har blivit riktigt jobbigt i år då det finns de i familjen som har ångest över att ge klappar till någon annan i familjen, för rädslan att de inte uppskattas och så tycker jag inte att det ska vara! Meningen med julen är inte att stressa sönder sig eller ha ångest men jag hoppas det blir en fin jul i alla fall!

    Malin I Form 2010-12-22 15:09:32 http://maliniform.shapemeup.se
    Svara
  • Idag åker jag hem till mina föräldrar, sambon jobbar och kommer imorgon istället. Men jag vill hem så fort som möjligt 🙂
    Imorgon kväll har vi mys bara vi och mina föräldrar. Ingen julmat, men ”vanlig god” mat och sedan bara umgänge under kvällen. Kvällen innan julafton är lite helig för min del, det är så lugnt, skönt men ändå förväntansfullt. I och för sig har vi det väldigt lugnt och skönt hela julen och mina bröder med respektive och barn kommer så det blir ingen ”hysteri”, utan bara sådär mysigt som jag tycker att det ska vara på julen 🙂

    Karin 2010-12-22 15:05:45 http://karinnilsson.blogspot.com
    Svara
  • har inte firat jul på två år, men har tagit mig hem till familjen i år, den 23 ägnas åt att lacka paket medans det krängs hemmagjort julgodis och sedan ska man såklart provsmaka julskinkan!

    Vet du föresten om det finns några språrade längdåkningsspår runt Halmstad?

    åsa 2010-12-22 14:49:30 http://forweirdosonly.blogg.se/
    Svara
  • Alla tidigare år har jag firat varannan jul hos mamma och varannan hos pappa. Jag och mammas sida av släkten har haft som tradition att fira mormor den 23 med uppesittar bingo då hon fyller år dagen innan och så bjuder hon på middag 🙂

    Tyvärr bryts det nu då jag flyttat hemifrån och tillsammans med min pojkvän, så det blir att fira jul med hans mamma den 23 och sen julafton hos min mamma 😀

    Cherie Mårtensson - En blogg om mitt liv 2010-12-22 14:43:40 http://cheriemartensson.webblogg.se
    Svara
  • Det är nu nionde året som jag kommer att fira jul tillsammans med Maken och vi har ännu inte skaffat oss några riktiga traditioner för kvällen innan jul. Ungefär hälften av åren har vi varit i Sälen men i år stannar vi hemma och njuter av snön och kylan här. Eftersom alla julklappar sedan länge är köpta och inslagna så tippar jag på att det bara kommer att bli en mysig stund i soffan med möjligen lite glögg och tilltugg samt en bra film.

    Ulrika 2010-12-22 14:34:15 http://ullisanteckningar.blogspot.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!