Mäta kaloriförbrukning

Jag mäter min kaloriförbrukning med min RS400 från Polar. Jag anser att det är det minst dåliga sättet att mäta förbrukningen. Men hur dåligt det är vet jag inte – vet ni?

För att kolla av hur mycket jag förbrukar under en dag (enligt pulsklockan) så hade jag den på mig hela dagen igår. Från 07.30 till 21.30. När jag tog av mig den på kvällen hade den registrerat strax över 3000 kalorier. Inte så konstigt – av de 14 timmarna så satt jag still bara under 8. Resterande timmar var jag nog i rörelse i stort sätt hela tiden. Fram till klockan 17, totalt 9.5 timmar, hade jag bara förbränt 1400 kcal , inklusive 250 kcal på morgonpromenaden. Under de sista 4.5 timmarna efter jobbet förbrände jag mer än 1600 kcal. Fascinerande vad ”lite” rörelse kan göra!

Men då till mina frågor:

  • Hur dålig är pulsklockan på att räkna kalorier? Den är inställd efter min maxpuls (minns inte om man ställer in vilopulsen faktiskt…), ålder, vikt och längd. Jag har fått höra att Garmin visar glädjesiffror till exempel.
  • Finns det någon korrelation mellan vad pulsklockan visar under en hel dag och min ”plus-minus-noll-förbrukning? Skulle jag kunna gå med pulsklockan på varje dag under en vecka, räkna ut ett genomsnitt och exempelvis få värdet 2 800 kcal och sedan äta 2 800 kcal och inte förändra vikten? Då borde det också betyda att basalförbrukningen är inräknad i pulsklockans kaloriangivelser?
  • Vilket är det bästa sättet att mäta kalorier på?

Update! Blev tipsad om den här artikeln som svarar på mina frågor. Gå in och läs! Eller läs den här sammanfattningen som jag hämtat från artikeln:

För de flesta vanliga konditionsidrotter är uppskattningen av pulsklockor som är kalibrerade (dvs man lagt in sina personliga värden) bra och de fungerar för att ge en uppfattning av hur mycket energi man gör av med under ett träningspass. Värdena ska dock inte tas som några exakta siffror om man inte kontrollerat värdena mot faktiska labbmätningar så man vet inte om man är en av dem där värdena passar väldigt bra eller en av dem som ligger i utkanten där värdena kan fela med 2-3 kcal / min.

Även vid olika typer av konditionsidrotter så skiljer sig linjen något åt. Vid andra aktiviteter så fungerar inte en pulsklocka som är framtagen för konditionsidrott för att uppskatta energiförbrukning. Pulsen kan fortfarande användas för att få en insikt i hur intensivt man tränar men den ska inte användas för att uppskatta syreupptagningen eller energiförbrukningen.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
  • Intressant!
    Jag har haft samma funderingar.
    Jag känner att jag måste skaffa mig lite mer kunskap om pulsen och om klockan.

    Thea 2010-11-07 23:08:39 http://theasutmaning.blogg.se/
    Svara
  • Samma här. Min Polar som jag körde med i 3 år visar nästan dubbel kaloriförbrukning jämfört med min Garmin 405 som jag haft i 1 år nu. Ingen aning vilken som har mest rätt heller.

    Jennie 2010-11-04 11:01:09
    Svara
  • Jag har två pulsklockor (Garmin 405 och Polar FTnågonting) och det är stor skillnad i vad de anger för kaloriförbrukning. Polar anger nästan det dubbla medan min Garmin är ganska snål! Vilken som har mest rätt har jag ingen aning om.

    Malin 2010-11-03 12:51:45 http://filifjonkantrnar.blogspot.com/
    Svara
  • Allting är uppskattningar (att räkna på det man äter eller på det man gör av med), den svåraste uppskattningen är på det man gör av med vid varje enskilt tillfälle. Jag har aldrig bekymrat mig om den biten. Till syvende och sist är det vågen som talar om man går upp och ner, och kroppsbesiktning (med ögat, med måttband, kaliper) som talar om något mer händer (förändrad fettmängd etc). Eller så kan man då och då ta en Bod Pod mätning.

    Att räkna varje delkostnad på utgiftskontot känns inte meningsfullt. Om du förstår vad jag menar…

    badgear 2010-11-03 11:48:31 http://badgear.wordpress.com
    Svara
  • Först och främst – jag gillar din blogg skarpt! 🙂

    Jag tänkte lite att för att få ett snitt på din dygnsförbrukning borde du ju alltså även sova med klockan iom att vi även förbränner lite (även om förbränningen går ner) när vi sover…eller? Alltså jag vet inte, jag spekulerar.

    Hittade en artikel med guide till att göra uträkningar: http://www.styrkeprogrammet.se/traningsguide/32

    Kejrin 2010-11-03 11:44:27 http://kejrin.blogspot.com
    Svara
  • Glöm inte bort att du förbränner på natten också! Kan du inte ha pulsklockan på ett helt dygn för att se vad den visar då?

    ÄtaTränaKämpa 2010-11-03 11:42:41 http://atatranakampa.shapemeup.se
    Svara
  • Vill man verkligen veta sin kaloriförbrukning under en dag är det enklast att använda formler för hur mycket energi man gör av med under en dag. http://traningslara.se/att-uppskatta-sitt-energibehov/

    Sen adderar man helt enkelt till de extra kalorier man förbrukat under träning. Dessa extra kalorier kan man uppskatta hyffsat med en pulsklocka precis som det står i inlägget du länkar till.

    Det finns även sensewear (aka bodybugg) som kan uppskatta energiföbrukningen ganska precist så länge som man inte utför någon högintensiv träning. Dessa är nog den bästa metoden för en privatperson att uppskatta energiföbrukningen.

    Miss Agda -> Syreupptagningsförmågan påverkar inte energiförbrukningen. Det enda som syreupptagningsförmågan påverkar är den maximala förmågan att förbruka energi. Detta tas upp mer ingående bland kommentarerna till inlägget om pulsklockor.

    Jacob Gudiol 2010-11-03 11:41:47 http://traningslara.se
    Svara
  • Elin: TACK!!! superbra artikel!!!!

    Miss Agda: ja, det kan man göra på min också. och träningseffekt…? har dock inte gjort dem särskilt ofta..

    Sara 2010-11-03 09:27:18
    Svara
  • Med både min Polar & Suunto kan man göra sk konditionstest (det görs vid vila) och eftersom syreupptagningsförmågan påverkar energiförbrukning så borde iaf en sån parameter vara ett måste för att få (mer) rätt värden. Själv har jag inte följt energiförbrukning med pulsklocka (el någon annan apparat), men gör dessa kond.tester för att klockan ska kunna ge mig rätt pulszoner.
    Om jag var dig så skulle jag maila tex Polar och be dem att förklara!

    Miss Agda 2010-11-03 09:08:57 http://www.missagda.blogspot.com
    Svara
  • Lästips:

    http://traningslara.se/nar-stammer-energiforbrukningen-fran-pulsklockor/

    Elin 2010-11-03 08:57:45
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!